goji bobice

Goji (godži) bobice uzgoj, nega i održavanje, razmnožavanje

Godži biljka

Godži ili Goji bobice su uobičajena imena za biljku Licium barbarum. Godži biljka se gaji i koristi u Kini vekovima unazad. Čuvene i lekovite Godži bobice mogu da se jedu sveže, sušene ili u obliku soka, a veoma su bogate proteinima i antioksidantima.

Da li ste znali da Goji bobice sadrže sve esencijalne aminokiseline? Iako su sušene Goji bobice dostupne u prodavnici zdrave hrane, zašto ne bi sami uzgajali ovu biljku i uživali u njenim svežim plodovima?

Godži biljka je član porodice Solanaceae, koja sadrži mnogo drugo uobičajeno povrće kao što su krompir, paradajz, plavi patlidža i paprike, kao i neke otrovne biljke poput beladone i velebilja.

Ova drvenasta grmolika biljka daje plod karakterističnog bobičasto-čokoladnog ukusa, koji se odlikuje neverovatnom nutritivnom vrednošću. Plod je duguljast i narandžaste boje, veličine od 1-2 cm.

godzi bobice gajenje

Godži bobice uzgoj            

Gajenje goji bobica nije uopšte komplikovano.

Godži biljka se može kupiti online ili naći na lokalnim rasadnicima. Uvek proverite naučno ime (Licium barbarum ), tako da znate da ste kupili pravu biljku.

Sadnja

Zasadite goji biljku na mestu koje prima najmanje 6 sati sunca tokom dana, a to možete učiniti bilo u proleće ili jesen. Temperatura prilikom sejanja treba da bude od 20 do 25 stepeni. Ukoliko želite da posadite više od jedne biljke, znajte da je preporučeni razmak sadnje između biljaka od 1,5 do 2 m. Godži sadnica se sadi u sveže iskopanu rupu, u dobro pripremljeno zemljište. Seme godži biljke se može posejati na dubini od 0,5-1,5 cm u kvalitetnoj zemlji koja se inače koristi za cveće i koja dobro propušta vodu. Prilikom sadnje, pomešajte 2/3 zemlje od rupe za sadnju sa 1/3 komposta. Možete koristiti peskovito zemljište uz dobro navodnjavanje zemljišta, uz obavezno postavljanje folije kako biste ga zaštitili od korova i isparivanja vode. Zalijte biljku temeljno odmah nakon sadnje. Dozvolite da biljka raste nekoliko metara visoko uz odgovarajuću podršku. Alternativno, možete orezati biljku i omogućiti da raste više kao žbun.

goji uzgoj

Kada možete da uživate u Godži plodovima? Godži biljka može da cveta i plodonosi tokom prve vegetacione sezone. Mali cvetovi su svetlo ljubičaste boje. Kako biljka postaje starija, imaćete duži period plodonošenja. Na oko četiri godine, biljka će verovatno davati plodove najviše tokom vegetacije, što je od maja do oktobra.

Iako Godži biljka ima atraktivno cveće, ona se ne smatra ukrasnom biljkom. Imajte to na umu prilikom odabira mesta za sadnju.

Goji bobice nisu plod koji je ukusan kada je sirov. Goji može da se osuši, skuva, pomeša sa drugim voćem u sokovima i šejkovima i može se koristiti sa drugim začinima za ukus hrane.

Goji biljka može biti invazivna, pa ako vidite da se širi na područja u vašem dvorištu gde ne želite, sprečite to odmah. Smanjenje zalivanja može da smanji šanse za to širenje, kao i gajenje godži bobica u odgovarajućim kontejnerima.

goji bobice sadnja

Goji bobice nega i održavanje

Godži biljka ima prilično robustan rast i ne zahteva puno nege. Nisu potrebna neka naročita ulaganja nakon sadnje. Generalno, Godži biljka nije podložna štetočinama. Treba voditi računa o orezivanju, dakle skidati vrhove, kako biljka ne bi otišla u visinu, već da bude žbunasta. Ukoliko se pusti da godži ode u visinu, biljka onda neće biti otporna na vetar.

Uverite se da zemlja ima dobru drenažu i da sadrži dosta organskih materija. Nemojte koristiti hemijska đubriva jer to remeti ekologiju zemljišta i samo će vam napraviti više posla.

Zalivanje goji bobica treba biti redovno tokom cele vegetacione sezone, naročito ukoliko nema kiše.

godzi bobice razmnozavanje

Razmnožavanje

Godži biljka se razmnožava semenom i reznicama.

Prilikom prolećnog orezivanja, grančice treba skratiti na duzinu od oko 15 cm i ukloniti sve listiće. Tako se dobijaju reznice koje na donjoj strani treba koso zarezati i uroniti u hormon rasta za drvenaste biljke. Mada, neki uzgajivači tvrde da se Godži biljka može uspešno razmnožiti i bez upotrebe hormona rasta. Tako pripremljene reznice treba postaviti u zemlju do pola dužine. Potrebno je zalivati ih redovno, ali ne intenzivno, tako da zemlja bude vlažna, a nikako natopljenaa. Nakon nekoliko meseci bi se trebao razviti koren, te se sadnice mogu presaditi u zemlju.

Takođe, reznice se mogu staviti u smesu peska i supstrata i držati se u hladu.