Gorak ukus u ustima – uzrok, simptomi, uklanjanje

Gorčina u ustima – uzroci i lečenje

Da li ste se nekada ujutru probudili sa gorkim ili kiselim ukusom u ustima? Zašto se javlja taj neprijatni ukus? Gorčina u ustima je prilično često stanje može da ukazuje na veliki broj bakterija u vašem organizmu ili lošu ishranu. Pročitajte u ovom članku sve o mogućim uzrocima i lečenju osećaja gorčine u ustima.

Šta izaziva gorčinu u ustima

Brojni faktori mogu da ostave metalni ili gorak ukus u ustima. U ovom delu članka ćemo navesti glavne uzroke gorčine u ustima.

Loša higijena usta

Zanemarivanje higijene usta može da dovede do oboljenja desni i problema sa zubima, kao što su infekcije zuba, periodontitis i gingivitis, koji mogu da ostave gorak ukus u ustima.

Određeni lekovi

Neki lekovi koji se koriste za lečenje u kardiologiji i psihijatriji, mogu da izazivaju gorak ukus. U takve lekove spadaju litijum, antibiotici poput tetraciklina i alopurinol. Lekovi dospevaju u pljuvačku nakon apsorpcije. Brojni lekovi, u koje spadaju i antidepresivi, dovode do pojave suvih usta i utiču na čulo ukusa.Međutim, infekcija i gorčina u ustima će nestati ako budete uzimali lekove koje vam je prepisao vaš lekar.

gorcina u ustima

Vitamini i suplementi

Multivitamini i prenatalni vitamini koji sadrže velike količine teških metala poput cinka, bakra ili hroma, izazvaće gorčinu u ustima. Suplementi kalcijuma i gvožđa imaju isti efekat. Neprijatni ukus nestaje nakon što organizam apsorbuje suplemente i vitamine. Ukus može da bude uporan ukoliko se predozirate.

Supstance koje se udišu

Pušenje utiče na čulo ukusa i izaziva gorak ukus. Gorčinu u ustima ćete osećati i kada udahnete neke hemikalije iz životnog okruženja poput gumene prašine, benzina ili benzena.

Vraćanje želudačne kiseline (refluks)

Do refluksa kiseline dolazi kada se želudačna kiselina vrati u jednjak, što ostavlja gorak ukus i stvara zadah, neki ljudi osećaju i gorak ukus u grlu. Ovo stanje možete da popravite tako što ćete ograničiti unos masne i ljute hrane. U ovom slučaju pomažu i antacidi, prokinetici i supresivi.

Trudnoća

Hormonski disbalans može da dovede do napada povraćanja ili mučnine u nekim stadijumima trudnoće, a to ostavlja loš ukus. Ovakvo stanje je normalno kod trudnica i prolazi za par dana. Bombone sa ukusom limuna ili mentola potiru neprijatni ukus.

  1. Drugi česti uzroci i simptomi gorčine u ustima
  • Gorčina u ustima može da bude posledica dehidracije, glositisa (upale jezika), suvih usta, alergije, infekcije pljuvačnih žlezda, nedostatka cinka i vitamina B12, kao i polipa u nosu.
  • U druge uzroke spadaju disanje na usta, upala gornjih disajnih puteva i autoimune bolesti poput Sjorgenovog sindroma i Belove paralize.
  • U neke povrede i traume usled kojih se javlja gorčina u ustima spadaju povrede glave, nerva, usta i nosa, a i kada se ujedete za jezik.
  • Zubne proteze, operacija uha, nosa, zuba ili grla i zračna terapija na vratu ili glavi, takođe su mogući uzroci osećaja gorčine.

Kako da se izborite sa gorčinom u ustima

Metalni ili gorak ukus u ustima može da bude frustrirajući, posebno ako ne znate šta mu je uzrok niti lek. Bilo koji od navedenih lekova će vas osloboditi neprijatnog ukusa u ustima.

Pranje zuba sodom bikarbonom

Na četkicu za zube najpre stavite malo sode bikarbone (oko pola kašičice), a potom pastu za zube. Operite zube i jezik dobro – trljajte oko 2 – 2,5 minuta. Imajte na umu da bi trebalo da perete zube dva puta dnevno i da koristite zubni konac, kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija.

Strugač za jezik

Vucite strugač za jezik od zadnjeg ka prednjem delu jezika uz blag, nežan pritisak. Ponovite postupak i posle svakog prelaska isperite strugač za jezik.

Tečnost za ispiranje usta

Uzmite 1 kašiku tečnosti za ispiranje usta i mućkajte oko pola minuta. Možete da nastavite i duže, ako je potrebno, ili je naznačeno na uputstvu proizvođača. Koristite zubni konac sa ukusom mentola za čišćenje zuba nakon ispiranja usta.

Antacidi

Refluks i loše varenje mogu da ostave neprijatan ukus u ustima. U takvim slučajevima možete da kupite neki antacid u slobodnoj prodaji koji će vam pomoći da se oslobodite neprijatnog ukusa. Međutim, antacid morate da uzimate isključivo prema uputstvu na pakovanju.

Citrusno voće

Konzumiranjem citrusnog voća ćete stimulisati lučenje pljuvačke koja uklanja neprijatan ukus iz usta. Umesto voća, možete da koristite i sokove, kao što su sok limuna ili pomorandže.

Dobra higijene usta

Loša higijena usta je vodeći uzrok osećaja gorčine u usutima. Vodite računa da dobro očistite desni i jezik kada perete zube. Nakon pranja zuba uvek koristite tečnost za ispiranje usta, a zube perite bar 2 puta dnevno. Stomatolozi preporučuju čišćenje zuba zubnim koncem najmanje 3 – 4 puta nedeljno. Korišćenje zubnog konca svake večeri je daleko delotvornije za čistoću usta.

Drugi lekovi

U neke prirodne lekove koji se koriste za uklanjanje metalnog ukusa u ustima, spadaju:

  • Dovoljna količina vode koja će sniziti nivo kiseline u želucu i isprati toksine iz usta.
  • Nakon začinjenih i ljutih jela žvaćite bombone za svež dah sa ukusom citrusa i peperminta.
  • Žvaćite bar jednu kašičicu karanfilića ili cimeta.
  • Jedite manje obroke, ali češće i ograničite konzumiranje pržene i ljute hrane koja izaziva refluks želudačne kiseline.
  • Uzimajte manje porcije hrane, dobro žvaćite svaki zalogaj i jedite polako da biste se oslobodili lošeg varenja.