Gorušica

Gorušica je čest zdravstveni problem, a u prilog toga podatak da oko deset odsto ljudi ima svakodnevne tegobe, a oko trideset odsto jednom mesečno. Glavni simptomi gorušice su osećaj pečenja ili žarenja iza grudne kosti i kiseline u ustima, kao i često podrigivanje.

Ako su obroci obilni, masni, začinjeni ljutom paprikom i biberom, “zaliveni” penušavim pićima ili se na brzinu progutaju dešava se da kružni mišić jednjaka propusti deo polusvarene hrane iz želuca u jednjak, a često se kod podrifivanja i penje naviše. Kiseli sadržaj ovaopolusvarene hrane oštećuje sluzokožu jednjaka, u ustima nadražuje grlo, glasne žice, zubi trnu, a duž grudne kosti osećaj pečenja i žarenja je veoma neprijatan.

Gorušica se javlja u toku trudnoće jer beba pritiska gornji deo stomaka, kao i kod osoba koje pate od hiatus hernie. Jer, kroz trbufnu prečagu (dijafragmu) prolazi deo želuca i jednjaka i stvaraju se uslovi da se deo nesvarene hrane iz želudca popne kroz jednjak prema ždrelu i ustima. Zato se često i korosti savremeni termin GERB (Gastro-ezofageulna refluksna bolest) – vraćanje hrane kroz želudac (gaster) i jednjak (ezofahus).

Ukoliko je osoba izložena stresu, premoru ili teškom psihičkom razočarenju, takodje, dolazi do pojave gorušice. Koliko puta smo čuli da se dete koje plače, ili neko stariji pod stresom, žali da mu zalogaj stoji u grlu i ne može da nastavi da jede. Učestala gorušica može nekada da se završi primetnim gubitkom telesne težine, pojavom sukrvičavog sadržaja u toku podrigivanja ili pak pojavom crne stolice – što zahteva obaveznu kontrolu kod specijaliste za stomačne bolesti (gastro-enterolog).

Tregeri umesto kaiša

Promenite način života – jedite češće, manje obroke i dobro sažvaćite hranu. Ako ste umorni, iznervirani, odmorite se, pa sedite za sto. Ne stežite kaišem pantalone (bolji su tregeri), spavajte na višem jastuku, a odmarajte se polusedeći. Posle obroka se malo odmorite, izbegavajte rad u polusavijenom stanju, pa prošetajte. Ako je jednjak nadražen ne jedite agrume (limun, grejpfrut i pomorandže). U ishrani češće koristite bareno povrće, kompote ili pire od jabuka. Izbegavajte masna, jako začinjena jela i pehušava pića, pršute, kobasice… Poželjno je da obedujete u isto vreme, a večera bi trebalo da bude bar sat pre spavanja.