Goveđi želatin za obnavljanje hrskavice, zglobove, lice, kosu…

Goveđi želatin je sastojak koji se često koristi za kolače i torte a najviše su ga nekad koristile naše bake. Što se tiče podataka o njegovoj lekovitosti, mnogi do skoro nisu znali kakva sva pozitivna dejstva ostavlja ovaj želatin na naš organizam. Koliko je goveđi želatin dobar za obnavljanje hrskavice i razvoj kostiju, toliko je dobar i za kosu i kožu ali i za mršavljenje. Kako sve možete koristiti želatin pročitajte u narednim redovima.

Goveđi želatin je značajan za ceo organizam jer je pre svega bogat kolagenom i to je njegov i najčistiji oblik ujedno. Zbog svog dragocenog sastava, ovaj želatin je primenljiv i koristi se kako za mršavljenje tako i za bore i prirodno zatezanje lica.

govedji zelatin

Goveđi želatin kao lek

Zbog svog bogatog sastava u koji spada prolin, glicin, proteini, goveđi želatin ima jako dobar uticaj na naše zdravlje zbog čega se često isti uzima kao lek. On je jako dragocen u slučajevima oštećenja hrskavice, zglobova ili usled lomljivih kosti jer on jača kosti i samim tim omogućava mnogo bolju pokretljivost udova. Ovaj prašak koji je životinjskog porekla se često može naći u sladoledu, kolačima, žele bombonama, ali da bi služio kao lek, mora se uzimati u vidu praha.

Goveđi želatin se pominje kao jedan od dobrih lekova za osteoporozu kao i prevencija za artritis. Bogat je vitaminom D i kalcijumom koju utiču na povećanje gustine kostiju koja se s godinama troši. Kada se potroši u većoj meri, može da dođe do lomova, lomljenja kuka, noge. Zato je bitno piti goveđi želatin kako se slično ne bi dešavalo i kako bi vam želatin stalno obnavljao hrskavicu. Tokom ispijanja ćete primetiti kako vam je kosa gušća a zubi belji jer kalcijum iz želatina utiče na ceo organizam pozitivno. O tome kako se želatin koristi u kozmetičke svrhe biće reči u nekom od narednih pasusa.

Goveđi želatin kao lek se lako priprema, u narednim redovima pročitajte kako glasi tačan recept: Uzmite pakovanje ove smese koja je u prahu, 150 grama će vam biti dovoljno za period od mesec dana. Svako veće sipajte dve kašičice u 10 ml hladne vode. Ostavite da odstoji tako preko noći i ujutru će vas sačekati žele koji treba da popijete. Ova smesa nema neki ukus ali uvek možete uzeti aromatizovani goveđi želatin ili ga mešati sa voćnim jogurtom, kiselim mlekom i slično. Ovo treba da radite svako veče, da pripremate želatin i da ga pijete ujutru i tako mesec dana, koliko i traje terapija. Ova terapija se posebno preporučuje onima koji pate od kostobolje, koji su već nešto lomili, kao i onima kod kojih se jave prvi simptomi osteoporoze. Goveđi koji često zovu i juneći želatin u stvari podmazuje zglobove što je veoma bitno jer od zglobova vam zavisi kretanje i rad drugih organa.

Želatin za kosu i lice

Već smo pomenuli da ćete ukoliko budete pili želatin, imati jaku kosu i belje zube. Upravo iz ovakvih razloga, ovaj želatin je jako popularan u prirodnoj kozmetici i od njega se prave brojne maske.Odličan je za regeneraciju kože lica, skida razne nečistoće i čisti pore. sa vašeg lica uspešno uklanja fleke, bubuljice a odličan je i za umanjenje bora da se koristi. Ovaj želatin je bogat kolagenom koji je koži neophodan bar kada su bore u pitanju. Hidriranost lica i kolagen ključni su za kožu lica koja žele što duže da bude mlada i zategnuta. Takođe, ovaj želatin sadrži u sebi mnoge minerale koje ne unosimo u svakodnevnoj ishrani a koji jako pozitivno utiču na naše zdravlje. Pun je kalcijuma i magnezijuma. Ukoliko ga budete često konzumirali, zubi će vam biti belji a nokti jači i neće biti skloni pucanju i listanju.

Što se tiče kose, maske od goveđeg želatina je obnavljaju, ubrzavaju rast i daju joj sjaj. Sve što vam je potrebno za jednu od maski koje su odlične za sve tipove kose je kašika želatina, 3 kašike hladne vode i jedna kašika kupovne maske ili balazma. Potopite prvo želatin u hladnu vodu, neka odstoji tako 10 minuta a onda ga ugrejte na pari. Čim ga skinete sa šporeta, odmah mu dodajte kašiku balzama i nanesite na celu dužinu kose. Umotajte glavu prvo kesom pa onda peškirom i držite tako od 30-50 minuta. Nakon ovog vremenskog perioda, operite kosu normalno.

Želatin za mršavljenje

Pored toga što je odličan za opšte stanje organizma, goveđi želatin je dobro koristiti ukoliko želite da smršate. Nemojte se iscrpljivati rigoroznim dijetama, s obzirom da je dosta bogat proteinima ovaj želatin dosta pomaže u mršavljenju i u sagorevanju masti uopšte. Iako nema potvrde kliničkih ispitivanja, za goveđi želatin se veruje i da redukuje masnoću, odnosno prisustvo lošeg holesterola u organizmu. Takođe, bilo da su od porođaja ili od naglog gojenja, strije su rešiv problem, bar kada je goveđi želatin u pitanju. Kolagen kojim je ovaj želatin bogat daje koži čvrstinu i elastičnost i utiče i na celulit i na strije. Oni koji su ga isprobali tvrde da uspeva da eliminiše čak i one najupornije strije na stomaku i zadnjici.

Ovo sredstvo je dobro za mršavljenje jer isto tako pospešuje jače lučenje hormona rasta zbog čega ga piju bilderi. Za mršavljenje je potrebno da svako veče pripremite kašiku ovog praha sa čašom vode ili čaja i da ga ujutru kad nabubri popijete. Oni koji su ga probali tvrde da ujutru izaziva osećaj sitosti i da sprečava napade gladi.

Želatin kao lek iskustva

Kada je reč o korišćenju goveđeg želatina kao leka, iskustva su različita ali najviše pozitivna. Oni koji su ga probali i koristili za hrskavicu i obnovu kosti tvrde da su prve rezultate u vidu smanjenja bolova u kostima primetili posle 7 dana. Takođe, s obzirom da je inače dobar za obnovu kostiju, mnogi sportisti ga koriste i njihova iskustva su slična, bolovi u kolenima su prestali. Kada je pak reč o ubrzavanju metabolizma i korišćenju želatina u svrhu mršavljenja, i tu su rezultati odlični. Uz lagane treninge i redovno konzumiranje želatina, mnogi su beležili i do čak minus 10 kilograma za mesec dana.

Gde kupiti želatin

Goveđi želatin možete kupiti svuda, od prodavnica zdrave hrane pa do raznih marketa.Najbolji oblik goveđeg želatina za obnavljanje hrskavice i zglobove možete kupiti u apotekama i to u vidu kapsula. Ali bitno je da obratite pažnju koji želatin kupujete, svinjskog ili goveđeg porekla. Takođe, vodite računa o roku trajanja želatina. najbolje bi bilo da ga kupujete u prodavnicama zdrave hrane kako biste bili sigurni da uzimate pravi želatin.