Grip se leči ležanjem

Grip znači da će zaraženima virusom influence temperatura naglo da poraste i do 39 stepeni, osećaće slabost, nos će početi da im curi, imaće glavobolje i suvo će kašljati. U nekim slučajevima javiće se i tegobe u sistemu za varenje: mučnina, gubitak volje za jelom, poremećaj stolice.

Da bi izbegli epidemiju izbegavajte, koliko je moguće, boravak u prostoru gde ima mnogo ljudi. Ne vozite se javnim saobraćajem u špicevima, u čekaonice zdravstvenih ustanova idite samo ako je baš neophodno, ne zadržavajte se u redovima da platite stanarinu, ili struju… Sto češće perite ruke, a obavezno pre jela i po povratku kući. Izbegavajte izlive emocija, čak i sa najbližim, što naročito važi za bake i deke koji čim vide unuke počnu da ih ljube i miluju! U ovoj situaciji, ostavite to za kasnije.
Ako, međutim, počnete da se osećate loše obavezno izmerite temperaturu, pa u slučaju da je i najmanje povišena (čak i 37,2 ) ležite, popijte neki topao napitak sa limunom, ili kesicom C vitamina od 1000 mg (NE šumeći!) i aspirin. Ako temperatura i dalje raste, popijte čaj, “fabricet”, ili “paracetamol”, a prede li 38,5 koristite “dovicin” 2 dana na 12 sati po 1 tabletu i narednih 5 po 1 dnevno.
Svom lekaru se javite ako temperatura ne padne za 3 dana, ili se opšte stanje pogorša.

Ni u kom slučaju nemojte samoinicijatovno da pijete bilo koji antibiotik, a najveća glupost koju možete da uradite je da prihvatite stav da grip može da se pregura na nogama! Cak i u slučaju da ste vakcinisani protiv virusa influence izbegavajte rizične situacije, jer naš narod ne kaže bez razloga “ne idi mečki na rupu”!

Voda na čelo, komovica na grudi

Sve dok imate visoku temperaturu stavljajte obloge (ne hladne, već na sobnoj temperaturi) na čelo i povremeno istrljajte grudni koš i noge komovicom, ili rastvorom alkohola i vode (pola-pola). Prostoriju provetravajte svaka 2 sata na po 5 minuta (za to vreme dobro pokrijte bolesnika!), a na grejna tela u stanu stavite sud sa vodom, ili vlažan peškir, da vazduh ne izgubi vlažnost.
Ne prisiljavajte bolesnika da jede, ali pre nego što uzme lek bilo bi dobro da nešto prezalogaji (keks, dvopek, griz…}, jer lekovi koji obaraju temperaturu nadražuju sluzokožu želuca. Za obroke ponudite jaku pileću supu, ili čorbu sa mnogo povrća, NE hlađeno kiselo mleko i mnogo tečnosti (čajevi, sokovi, negazirana mineralna voda…). Veoma je važno da se posle pada temperature (24 časa ispod 37 stepeni) bolesnik odmara još 2 dana, jer više ljudi strada od komplikacija koje nastaju ako se grip ne odleži nego od same bolesti.

Do sticanja pune kondicije najčešće bi trebalo da prođe 7 dana i valja imati na umu da je za to vreme organizam podložan bolestima disajnih organa, a i sva hronična oboljenja se pogoršavaju.