Gusta krv – uzrok, lečenje, ishrana, komplikacije…

Iako postoji uverenje da je krv gušća od vode zbog svojih sastojaka, gusta krv može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Iako pravi uzroci guste krvi nisu do kraja razjašnjeni, određena stanja dovode do zgrušavanja krvi: stanaj koja dovode do povećanja broja krvnih ćelija i stanja kao što je hiperkoagulabilnost ( povećano zgrušavanje krvi).

Problem nastaje kad se, usled guste krvi, smanji dotok kiseonika do tkiva i ćelija po celom telu ovakvo stanje može izazvati i neke hormonalne poremećaje.gusta-krv

Ovakav poremećaj može da dovede do životno ugrožavajućih posledica, tako da su rana dijagnostika i lečenje koje je počelo na vreme metode koje dovode do povoljnije prognoze.

Uzroci guste krvi

Najčešći uzrok guste krvi jesu tumori krvnih ćelija – način na koji tumori zgrušnjavanju krv  tako što dovode do nenormalnog povećanja broja krvnih ćelija.

Ređi uzrok jeste retka bolest koja se naziva policitemija vera. Kod policitemije vere – telo proizvodi veliki broj crvenih krvnih zrnaca.

Valdenstorm makroglobulinemija je tip ne – Hočkinovog limfoma ( odnosno, tumora krvi ) koji pravi problem tako što izaziva hiperprodukciju antitela – imunoglobulina M.

Mijelom je tip raka krvi koji uzrokuje povećano stvaranje ćelija plazme – ćelije bele krvne loze koje proizvode antitela. Sva ova stanja dovode do zgrušnjavanja krvi, puneći krv abnormalnim brojem antitela i povećanja rizika od infekcija.

U trenutku kada se osoba poseče – organizam počinje da formira ugruška kojim sprečava veliko gubljenje krvi – ovaj proces se naziva koagulacija. Koagulacijski čep se formira od proteina krvi koji se nazivaju fibrini i trombociti. Hiperkoagulabilnost može biti izazvana genetičkim poremećajima ili može biti sastavni deo autoimunih sindroma, tumora, trudnoće ili dugogodišnjeg konzumiranja određenih lekova.

Takođe, prisustvo mikroorganizama kao što su bakterije, paraziti, giljivice i virusi, mogu da dovedu do oboljenja – gusta krv. Ovi mikroorganizmi aktiviraju koagulaciju u telu u cilju sprečavanja nastanka infekcije. Infekciju mikroorganizmima izaziva nedostatak hranljivih materija i koseionika koji su u nemogućnosti da dopru do zdravih ćelija i tkiva.

Gusta krv – simptomi

Simptomi guste krvi su jako tipični za ovu bolest:

– ukoliko se osoba poseče, može doći do sporog krvarenja zato što je krv zgrušana i ne može da teče u mlazu

– Smanjena težina a ponekad i  pothranjenost, mogu nastati usled nedostatka nutritivnih supstanci i hormona

– trudnice su u riziku od pobačaja ploda

– prilikom vađenja krvi, često ona ne može da se izvadi zbog svoje gustine, pa sam proces vađenja traje nešto duže

Koje su komplikacije guste krvi?

– najvažnija stvar jeste što će bilo koji tip infekcije – bakterijske, gljivične ili virusne, teško moći da se u potpunosti izleči

– hipoksija tkiva i organa ( nemogućnost dopremanja kiseonika vitalnim organima )

– smanjeno stvaranje takozvanih “krvnih razređivača” koji pospešuju cirkulaciju

– povećan rizik od nastanka kardiovaskularnih problema, na primer, rizik od srčanog udara. Zbog hipoksije, i mozak je u opasnosti pa može nastati moždani udar.

Da li se gusta krv može javiti kod dece?

Da! Zapravo, bebe, zbog svog nerazvijenog organizma, mogu da razviju niz patoloških stanja kao što je gusta krv.

Uzrok nastanka guste krvi kod beba jeste policitemija vera. Policitemijom verom je zahvaćeno oko 0,8 % svih beba. Policitemija vera nastaje ukoliko je trudnoća trajala duže od predviđenog trajanja ( do 42 nedelje ) , ukoliko majka boluje od dijabetesa tipa 1 ili hipertenzije ( povećanog kvnog pritiska ). Takođe, ovom bolešću je pogođeno stanovništvo visokih planina.

U osnovi policitemije vere leži velika koncentracija crvenih krvnih zrnaca ( eritrocita ) koji čine krv gušćom ( hiperviskoznost ) i usporavaju protok krvi kroz male krvne sudove, pogotovo na perifernim delovima tela.

U većini slučajeva, bebe nemaju simptome, ali povremeno mogu biti crveni u licu, letargični, imati smanjen apetit, a teži simptomi se ređe javljaju.

Dijagnoza se izvodi iz testa koji meri sadržaj crvenih krvnih zrnaca u krvi.

Gusta krv kod beba obično ne zahteva posebno lečenje, osim održavanje normalne količine tečnosti u organizmu.

U težim slučajevima, tretman se obično bazira na delimičnoj izmeni krvi sa fiziološkim rastvorom.

Lečenje guste krvi

U klasičnom lečenju guste krvi koriste se grupa lekova koji se nazivaju antioksidansi – oni pomažu pri razređivanju krvi.

Glavni antikoagulans koji se koristi u lečenju jeste heparin.

Heparin se primenjuje tako što se plaria pod kožu i razređuje gustu krv do normalne gustine.

Prednost heparina jeste što jako brzo deluje na razređivanje krvi, međutim, treba imati u vidu neželjene efekte koje dugoročno uzimanje heparina može da da. Neželjeni efekti jesu modrice, kao i mogućnost iskrvarenaj i kod najmanjih povreda. Heparin može da utiče na disbalans minerala u organizmu: kalijum drastično raste tako da se treba obustaviti bilo koji drugi vid unošenja kalijuma u organizam.

Drugi lek koji se koristi u lečenju guste krvi jeste varfarin. On ima jače dejstvo od heparina i koristi se u težim slučajevima. Od neželjenih efekata se izdvaja mogući značajni gubitak vitamina K.

Prirodno lečenje guste krvi

Dobro su poznati začini koji imaju odlično antikoagulantno dejstvo i koje brzo rešavaju problem guste krvi:

  1. Kao odličan razređivač krvi, đumbir ima jako veliki značaj! Đumbir sadrži acetil – salicilnu kiselinu ( što u suštini predstavlja aspirin ) koja razeđuje zgrušene krvne ćelije.
  2. Egzotični začin kurkuma sadrži sastojak koji se naziva kurkumin, koji odlično deluje protiv guste krvi tako što deluje na trombocite.
  3. Poznati začin koji koristimo u kulinarstvu a nismo ni svesni kako lekovito dejstvo ima jeste aleva paprika! Aleva paprika je, poput đumbira, bogata salicilnim kiselinama, što utiče na razređivanje krvi, regulisanje, tj., snižavanje krvnog pritiska i dovođenja cirkulacije na zavidan nivo.
  4. Koštunjavo voće – orasi, lešnici – odlični su antioksidansi! Bogati su vitaminom E koji ima antikoagulaciono svojstvo!

Ishrana osoba sa gustom krvlju

Ishrana bi se trebalo bazirati na unošenje namirnica kao što su riba – losos i tunjevina, kao i riblje ulje koje je bogata omega 3 masnim kiselinama koje odlično deluju na krv i njenu gustinu.

Svemoćno kokosovo ulje možete koristiti, a mnogi stručnjaci savetuju kokosovo ulje koje je organsko devičansko.

Avokado i orahe uključite u Vaše obroke u vidu dezerta ili celog obroka.

Namirnice koje svakako treba da se izbegavaju kod problema guste krvi jesu:

– turšija

– teška testa sa glutenom ( hleb i grickalice na bazi brašna )

– bilo koja vrsta alkohola

– fermentirana hrana poput sireva i vina

– pečurke

– ostrige, rakove i školjke

– gazirana osvežavajuća pića koja značajno povećavaju pH krvi

– kafa ( 1 kafa dnevno je otpimalna dozvoljena doza )

– mesne prerađevine poput viršli, salama i čajnih kobasica