haglundova peta simptomi

Haglundova peta uzrok, simptomi, lečenje, operacija

Haglundov deformitet/Haglundov sindrom/Haglundova peta/retrokalkanearni burzitis

Haglundov deformitet, poznat i kao Haglundova peta, je oboljenje kod koga se formira koštana izbočina na zadnjem delu pete, što dovodi do retrokalkanearnog burzitisa koji može da bude veoma bolan, a iritacija se javlja kada se ova površina tare o rubove obuće. Haglundov deformitet se naziva i „salonskim žuljem“ jer do ovog stanja često dolazi zbog omiljene vrste cipela među mnogim ženama – takozvanih salonki. Tvrdi lub cipela vrši pritisak koji iritira regiju pete, a kod žena koje nose salonke se najčešće javlja bolna Haglundova peta.

Simptomi Haglundove pete

Prvi simptomi Haglundove pete počinju sa uvećanjem koštanog tkiva na zadnjem delu pete. Najčešće se javlja na samom mestu spoja Ahilove tetive i pete. Po pravilu, izraslina je veoma bolna, posebno ako se nose tesne cipele. Dolazi do otoka i crvenila i obično zahvata burzu koja postaje upaljena.

Haglundova peta nastaje zbog brojnih uzroka ali većina njih je povezana sa anatomskom građom. Neki ljudi imaju nasledne probleme sa kojima su rođeni. U druge važne faktore spadaju povećanje telesne težine, nepodesna obuća, povrede i različite aktivnosti koje utiču na funkciju stopala.

haglundova peta

Kada osećate bol na zadnjem delu pete, trebalo bi odmah da se javite lekaru jer je to jedan od simptoma Haglundove pete. Ali, ako čitate ovaj članak, a nemate ove probleme, trebalo bi da preduzmete neke mere preventive. Nosite cipele sa mekim umecima za pete ili mekim lubovima da biste smanjili površinu trenja, koristite i led jer ublažava bol. Kada patite od hroničnog bola, praktikujte terapiju toplotom i masažu.

Nešto više o Haglundovoj peti

Osobe kod kojih se javila Haglundova peta često osećaju iritaciju Ahilove tetive – prilikom hodanja i trčanja javlja se osećaj zategnutosti (Ahilova peta boli). U slučaju da osećaja jake zategnutosti Ahilove tetive, različite vežbe istezanja mogu da imaju bitnu ulogu pri lečenju ovog deformiteta.

To što neko trenutno nema probleme, ne čini ga zaštićenim zauvek. Prevencija je najbolji lek, a neke vežbe mogu da budu veoma korisne da nikada ne kažete boli me peta. Postoje posebne vežbe za Ahilovu tetivu koje zaustavljaju proces deformacije. Druge mera opreza su izbegavanje tvrdih podloga za trčanje, nošenje udobne obuće sa ulošcima za svod tabana, masaža i terapija ledom.

Postoje brojni načini i mogućnosti koje možete da izaberete, međutim, većina podijatara se opredeljuje za konzervativnu terapiju. Jedan od koraka u ovom programu za lečenje Haglundove pete je izbegavanje visokih potpetica. Japanke i klompe su prilično korisne i smanjuju snagu direktnog pritiska. Jedan od popularnijih načina lečenja su antiinflamatorni lekovi. Oni ublažavaju bol – primarni simptom koji izaziva Haglundova peta.

4 načina lečenja Haglundove pete

Već smo rekli da su poželjne mere preventive jer su prilično delotvorne, međutim, šta bi trebalo da radite ako ste preskočili ovaj korak i suočili se sa deformitetom? Postoje 4 osnovna izlaza iz takve situacije.

  1. PRICE plan

Protection – zaštita

Rest – mirovanje

Ice -led

Compession – kompresija/bandažiranje elastičnim zavojima

Elevation – elevacija/podizanje ekstermiteta

Oboljenje Haglundova peta počinje upalom i kod pacijenta se javljaju bol i ukočenost pri vrhu petne kosti. Ovo se češće dešava ujutru. Ako upalu počnete da lečite u ranom stadijumu, lako ćete se rešiti Haglundove pete. Pokušajte da ne obavljate aktivnosti koje izazivaju bol i otok, mada vam bolna peta neće dati da se mnogo krećete. Stavljajte pakovanja sa ledom nekoliko puta dnevno i držite ih oko 20 minuta.

Promenite obuću

U 50% slučajeva Haglundove pete, primarni uzrok je obuća. Stalni pritisak i trenje izazivaju iritaciju. Ovo je veoma česta stvar, posebno kod žena. Zato je važno da budemo veoma pažljivi kada biramo obuću. Kod ovog oboljenja može da bude zahvaćena i tetiva, zato probajte različite vrste obuće. Lubovi obuće ne smeju da se taru o zadnji deo peta.

Počnite ponovo da se krećete

Trkači su podložni tendinitisu jer previše istežu i naprežu tetive. Kada izađete iz zapaljenske faze oboljenja, neko vreme u patikama za trčanje nosite jastučiće za petu ili druga ortotička pomagala.

Operacija i injekcije

Haglundova peta se kod pojednih pacijenta ne može izlečiti pa je potrebna hirurška intervencija ili injekcije. Nakon operacije stopalo se imobiliše na neko određeno vreme.

Brojni lekari pacijentima preporučuju različite vrste injekcija za ublažavanje upale burzi. Postoje i neki drugi metodi za lečenje Haglundove pete poput ultrazvuka. Smatra se da ovi metodi imaju manje nedostataka.

Postoji mišljenje da bi injekcije steroida trebalo izbegavati jer su moguće različite komplikacije. Međutim, jonoforeza steroidima može da bude delotvorna kad je u pitanju Haglundova peta. Kod takve aplikacije lekari koriste deksametazon katjonsku strukturu koja se uvodi u upaljenu regiju kroz dermis. Ovde su koncentracije niske i spore.

Podijatrijsko zbrinjavanje smanjuje pritisak u izraslini koja se već formirala. Udobna obuća ne pomaže pri rešavanju problema u poslednjem stadijumu. Možda dobijete preporuku da nosite uloške u obući koju već koristite. Ovi ulošci se lako nalaze jer ih ima u svakoj apoteci.

Pre nego što odlučite da se podvrgnete operaciji, dva puta razmislite. Nisu svi slučajevi ozbiljni i operaciju možete da izbegnete ako uzimate lekove, primenjujete masažu i terapiju hladno-toplo. Haglundova peta se leči na brojne druge načine i operacija nije jedino rešenje.