bol u stomaku u trudnoci

Hemoroidi u trudnoći, simptomi i lečenje

Tokom trudnoće mogu se javiti manje ili veće tegobe, kao što su otoci nogu, bol u leđima, veći apetit, problemi sa varenjem, mučnine, ali i hemoroidi. Iako potpuno bezazleni na tok trudnoće, mogu izazvati neprijatan bol, krvarenja i probleme u sistemu za varenje.

Hemoroidi se smatraju normalnom pojavom kod trudnica, posebno ukoliko su imale prethodno problema ili imaju genetsku predispoziciju za njihovu pojavu. Ipak, nekada se jave neočekivano, upravo zbog toga što postoji dosta načina da se izazovu i pojave nekada i „sami od sebe“.

Hemoroidi su česta pojava u trudnoći

Iako možda deluje čudno, hemoroidi su veoma česta pojava kod trudnica iz više razloga. Nekada je to usled genetskih obrazaca i njihove pojave pre trudnoće. Sa druge strane, javljaju se često i usled nepravilne ishrane, smanjenog kretanja i fizičke aktivnosti, čestog zatvora i generalno manje zdravih navika. Takođe, razlog svemu tome može biti i rizična trudnoća za koju je obavezan duži period ležanja i sedenja, kao i smanjen obim kretanja.

Hemoroidi mogu imati različite simptome

Bez obzira da li se radi o trudnoći ili ne, hemoroidi uglavnom imaju iste simptome, pa ih je jednostavno prepoznati. Najčešće, izazivaju intenzivan svrab i mali otok, zatim dolazi do blagog i jačeg peckanja, retke i sve češće boli, kao i slabijeg i jačeg svetlo crvenog krvarenja. Ponekad dolazi do pojave sluzi i crvenila rektalnog dela. Kod trudnica uglavnom simptomi se kreću navedenim redosledom, što zavisi i od stadijuma razvoja u kom se nalaze, a ima ih četiri. Kreću se od blažih ka intenzivnijim simptomima, a najizraženiji je kada hemoroidi vrlo često krvare, praćeni bolom i nelagodnošću.

Hemoroidi se u trudnoći ne mogu odrstraniti operacijom

Iako je najtrajnije rešenje operacija hemoroida, to kod trudnica nije moguće izvesti, s obzirom da je u pitanju hirurška intrvencija. Bez obzira da li je u pitanju laser, ili operacija hemoroida thd metodom, trudnice moraju da sačekaju da prođe porođaj i predviđeni period oporavka. Operacija hemoroida thd metodom predstavlja neinvazivni način da se oštećene rektalne vene koje stvaraju ugrušak i pojavu zadebljanja u vidu hemoroida „prišiju“ ili slepe uz pomoć dopler sonde, bez seckanja i drugih bolnih zahvata. Zato, trudnice se mogu informisati o ovoj metodi kod lekara, i nakon porođaja rešiti se nelagodnosti koju hemoroidi izazivaju.

Hemoroidi se u trudnoći leče na više načina

Trudnice zahtevaju posebnu pažnju i negu, pa je to i slučaj kada se radi o neprijatnostima koje izazivaju hemoroidi. Lečenje hemoroida se vrši na različite načine, samo je u slučaju kada se radi o trudnoći, važno konsultovati i ginekologa i voditi računa o alergijskim i drugim reakcijama. Hemoroidi se primarno leče zdravim navikama – pravilnom ishranom i većim kretanjem. Savetuje se unošenje integralnih namirnica, voća, povrća, vode i sveže ceđenih sokova. Podrazumeva se izbegavanje alkoholnih, gaziranih i pića bogatih kofeinom, kao i ljute, začinjene, masne i kisele hrane. Redovna, bar i kratka šetnja uneće više aktivnosti u organizam. Korišćenje krema, melema, gelova i čepića moguće je uz konsultovanje stručnih lekara.

Nelagodnost i neprijatnost su osnovni problemi koje izazivaju hemoroidi. Praćeni različitim simptomima i stepenom razvijenosti, mogu da budu otklonjeni zdravim životnim navikama, ili da zahtevaju odlazak kod doktora. U svakom slučaju, hemoroidi ne utiču na trudnoću i bitno je da prate savete stručnjaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *