Hemoroidi, unutrašnji i spoljašnji, uzrok nastanka i lečenje

Uzrokom nastanka hemoroida smatra se slaba cirkulacija krvi u venama debelog creva i nasledna sklonost, ali njihovo postojanje ne znači istovremeno i bolest. Tek kada se zbog upale hemoroida čvorići povećaju i izazovu krvarenje i bolove, to smatramo bolešću i govorimo o bolesti hemoroida…

Hemoroidi, šuljevi ili “zlatna žila” su proširene vene na kraju debelog creva, u području analnog otvora. Zbog slabe cirkulacije krvi, površinske vene na kraju debelog creva napune se krvlju i prošire, a na proširenim venama javljaju se manji ili veći čvorići plavkastocrvene boje. Hemoroidi su baš ti čvorići, tj. proširenja na venama debelog creva. Uzrokom njihova nastanka smatra se slaba cirkulacija krvi, ali i nasledna sklonost ka stvaranju čvorića na venama debelog creva.

Unutrašnji i spoljni hemoroidi

Postojanje hemoroidnih čvorića ne znači istovremeno i bolest. Hemoroidi su uglavnom mekani, sasvim bezbolni i ne uzrokuju nikakve zdravstvene tegobe, a njihovo postojanje ne mora istovremeno da znači da će kasnije doći do razvoja bolesti. Tek kada se zbog upale hemoroida čvorići povećaju i izazovu krvarenje i bolove, to smatramo bolešću i govorimo o bolesti hemoroida. Dok se povećani hemoroidi nalaze u analnom kanalu, odmah iznad kružnog mišića analnog otvora, nazivaju se unutrašnji hemoroidi. Kad se povećani unutrašnji hemoroidi spuste ispod kružnog mišića i postanu vidljivi oko analnog otvora, nazivamo ih spoljni hemoroidi.

Upala hemoroida

Upala hemoroida, tj. hemoroidnih čvorića, uzrokuje slabu cirkulaciju i zastoj krvi u venama debelog creva. Zbog zastoja krvi, u čvorićima dolazi do njenog taloženja i zgrušavanja. Čvorići tada nateknu, postaju tamnoplave boje i veoma bolni, a koža iznad njih je sve tanja i osetljivija. Često dolazi do pucanja proširenjem oslabljenih hemoroidnih čvorića i do krvarenja. Osim infekcije, česta krvarenja mogu da izazovu i anemiju, dok vrlo jako krvarenje može biti opasno po život, pa zahteva hitan lekarski tretman. Iako analno krvarenje najčešće izazivaju unutrašnji hemoroidi, ono može biti i znak nekih drugih bolesti. Zbog toga se treba odmah obratiti lekaru, da bi se utvrdio ta-čan uzrok krvarenja.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za hemoroide

32 prirodne namirnice koje se preporučuju kod tegoba sa hemoroidima

Četiri faze bolesti

Kod povećanih hemoroida, simptomi bolesti ne moraju biti kod svakog bolesnika isti. Zavisno od zdravstvenih smetnji i tegoba koje se javljaju kao posledica upale hemoroida, razlikujemo četiri faze bolesti.

U prvoj fazi hemoroidni čvorići su malo uvećani, ali ne izlaze iz analnog otvora. Bolesnici se najčešće žale na peckanje i svrab u području analnog otvora, a česta je i pojava krvarenja. Krvarenje se najčešće javlja pri obavljanju velike nužde, a krv je svetlocrvene boje.

U drugoj fazi bolesti, hemoroidni čvorići su prilično povećani, tamnoplave boje i vrlo bolni. Kod naprezanja i obavljanja velike nužde, unutrašnji hemoroidi mogu da izađu iz analnog otvora i postanu vidljivi. Po prestanku naprezanja, oni se najčešće sami povlače u analni otvor. –

U trećoj fazi hemoroidni čvorići su stalno vidljivi. Oni se i dalje laganim pritiskom ruke mogu vratiti u pređašnji položaj, ali najčešće se sami povlače tokom spavanja. Zbog toga se bolesnicima preporučuje obavljanje velike nužde u večernjim satima.

U četvrtoj fazi bolesti, a zbog neprekidnog zastoja protoka krvi, hemoroidi su stalno vidljivi. U toj krajnjoj fazi bolesti često posle obavljanja velike nužde dolazi do grčenja mišića analnog otvora. Čvorići se ne mogu ni pritiskom ruke vratiti u pređašnji položaj, što uzrokuje njihovo uklještenje i upalu. Zbog uklještenja, u hemoroidnim čvorićima dolazi do taloženja i zgrušavanja krvi, stvaranja ugruš-ka ili tromba. Hemoroidi tada jako nateknu, ponekad i do veličine šljive, pa često i mnogo krvare, što je najčešće propraćeno i vrlo jakim bolovima.

Uzrok upale hemoroida

Oko 20% ljudi bar jednom u životu ima tegobe izazvane upalom hemoroida i povećanjem hemoroidnih čvorića, a oko 50% populacije do 50 godina boluje od bolesti hemoroida. Upala hemoroida najčešće se javlja u srednjim godinama, a bolest je češća kod muškaraca nego kod žena. Osim nasledne sklonosti, do zastoja krvi u venama debelog creva najčešće dolazi zbog pritiska kod tvrde stolice, akutnog i hroničnog zatvora, kao i učestalih proliva. Osim toga, pritisak na vene debelog creva uzrokuju i neka stanja i bolesti, na primer način života i ishrane, bolest jetre, rak debelog creva, trudnoća, dugotrajno sedenje i nedovoljeno kretanje, gojaznost, jak fizički napor i slično.

Lečenje hemoroida

Kad se lekarskim pregledom ustanovi da je analno krvarenje posledica upale i povećanja hemoroidnih čvorića, odmah treba započeti odgovarajuće lečenje. Način lečenja zavisi od faze bolesti i zdravstvenih tegoba koje upala uzrokuje. U početku bolesti cilj je da se spreči njeno napredovanje i ublaže propratne tegobe. Lečenje se uglavnom sastoji u mirovanju, ublažavanju bola analgeticima i smirivanju upalnog procesa primenom lekovitih krema, masti ili čepića. U samom početku bolesti najčešće je dovoljna samo pravilna ishrana, redovna stolica, koja ne srne biti tvrda, i učestala svakodnevna higijena. Osim toga, dobro je ujutro natašte pojesti desetak suvih šljiva koje su preko noći stajale u čaši mlake vode, i popiti tu tečnost. Kad je bolest već toliko napredovala da uzrokuje uklještenje hemoroida i stvara ugrušak, a bolovi više ne mogu da se smire analgeticima, pristupa se operativnom lečenju hemoroida. Nakon što se hladnim oblozima i hladnim sedećim kupkama smiri upala uklještenih hemoroida, oni se uklanjaju operativnim zahvatom. Ako se hemoroidi pravilno uklone, najčešće je vrlo mala verovatnoća da će se opet vratiti.

Lekovito bilje za lečenje hemoroida

Neven (Calendula officinalis)

Latice nevena smiruju upalu vena i čvorići brzo nestaju.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Cvetovi, listovi i semenke divljeg kestena smiruju upalu hemoroida, smanjuju bolove i podstiču izlučivanje vode iz nateklih čvorića. Potapanjem 30 g svežih cvetova, listova ili semenki divljeg kestena u 0,5 dl rakije ili 70-po-stotnog alkohola možemo pripremiti tinkturu od divljeg kestena, a zatim 1 kašiku tinkture umešati u mast za lečenje hemoroida.

Orah (Juglans regia)

Listovi oraha smanjuju upalu, peckanje i svrab hemoroidnih čvorića.

Brest (Ulmus vrste)

Glatka kora s mladih grana bresta smiruje upalu, ublažava bolove i zaustavlja krvarenje hemoroida.

Kamilica

Cvetovi kamilice dezinfikuju, smiruju upalu hemoroida i vrlo brzo ublažavaju bolove.

Kantarion

Cvetovi kantariona podstiču cirkulaciju krvi i pomažu kod upale i proširenja na venama.

Gavez

Rizom gaveza sadrži alantoin koji podstiče cirkulaciju krvi i “čišćenje” hemoroidnih čvorića.

Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Hamamelis raste na atlantskim obalama Severne Amerike, na crnomorskoj obali Kavkaza i u istočnoj Aziji. Kod nas se sadi u baštama i parkovima i uzgaja kao ukrasno drvo ili grm. U jesen, kada hamamelis cveta mirisnim nitastim žutim cvetovima, skupljenim u guste grozdaste cvasti, sakupljaju se listovi. Listovi hamamelisa sadrže tanine flavonoide, a od davnina imaju spoljaš-nju primenu u lečenju lakših povreda kože, upala kože i sluzokože, kao i upale, krvarenja i bolova zbog hemoroida. Osušeni listovi hamamelisa najčešće se koriste kao kupka.

Hrast za hemoroide

Kora s mladih grana hrasta, zbog velike količine tanina, odlično je sredstvo za lečenje upale hemoroida.

Ulje od nevena i kantariona za lečenje hemoroida

SASTOJCI:

• 30 g suvih latica nevena

• 30 g suvih cvetova kantariona

• 5 dl maslinovog ulja

PRIPREMA: Suve latice nevena i cvetove kantariona, ili dvostruko više svežih, preliti maslinovim uljem i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 2-3 nedelje na toplom i tamnom mestu, uz povremeno protresanje, ulje procediti. Dobijeno ulje nekoliko puta dnevno nanositi na hemoroide, a uveče upotrebiti kao oblogu ili naneti na tampon, pa ostaviti da deluje preko noći.

Med širi krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi. Nekoliko kašičica nevena i kantariona možemo pomešati sa medom u razmeri 1:1, pa staviti kao oblogu 2-3 puta dnevno ili ostaviti da deluje tokom noći.

SEDEĆA KUPKA ZA HEMOROIDE

SASTOJCI:

Po pola šake: listova oraha i hamamelisa, kore bresta i hrasta, cvetova kamilice

10-15 1 tople vode

PRIPREMA: Usitnjeno suvo bilje preliti sa 2 litra ključale vode, pokriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta i procediti. Tečnost dodati preostaloj vodi i upotrebiti kao sedeću kupku koja bi trebalo da traje najmanje 15 minuta.

Mast od nevena, divljeg kestena, gaveza, lanilista i kokoca

SASTOJCI:

po jedna kašika nevena, divljeg kestena, gaveza, lanilista i kokoca

150 g neslane svinjske masti

PRIPREMA: Usitnjeno suvo bilje, ili dvostruko više svežeg, kratko prokuvati u rastopljenoj svinjskoj masti i pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan mast ponovo zagrejati i procediti, a bilje dobro protisnuti. Mast čuvati na tamnom i hladnom mestu. Po želji umešati 1-2 kašičice meda.

ČAJ OD BOBICA BOROVNICE PROTIV HEMOROIDA

SASTOJCI: 1 kašičica suvih bobica borovnice

2,5 dl hladne vode

PRIPREMA: Suve bobice borovnice zgnječiti, preliti hladnom vodom, zakuvati i lagano kuvati 10 minuta, pa procediti. Čaj ohladiti i nezaslađen uzimati 2-3 puta dnevno.
[icegram campaigns=”8172″]