Hijaluronska kiselina za lice i zglobove: Koja je hrana bogata ovom kiselinom?

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je dobro poznata, ali se ipak često postavlja pitanje šta je i kako ona deluje. Hijaluronske kiseline najviše ima u koži i vezivnom tkivu i ona predstavlja glavi molekul protiv starenja kože. Pored kože, nalazi se i u hrskavici i zgolobvima tela, a otkrivena je pre 60-ak godina i u oku. Naime, u upalnim procesima u telu oštećuje se hrskavica i to dovodi do smanjenja elastičnosti i pokretljivosti zglobova, pa ubrizgavanjem ove kiseline oni postaju fleksibilniji. Dakle, postoje injekcije hijaluronske kiseline koje se ubrizgavaju u kožu osoba koje žele prirodniji izgled i korekcija bora na licu, usana i drugih delova tela jer ove injekcije vraćaju volumen koži. Ovu kiselinu koža prihvata oberučke jer je, u suštini, ona sastavni deo kože i služi kada koži treba da se vrate minerali i kiseonik. Još odgovora na pitanje šta je hijaluronska kiselina i kako se ona koristi možete saznati u nastavku teksta.hijaluronska-kiselina

Hijaluronska kiselina za lice

Bore su glavni problem fizičkog izgleda u procesu starenja i postoji mnoštvo preparata protiv bora koje ljudi danas koriste. Međutim, hijaluronska kiselina za lice podstiče smanjenje bora na koži, daje koži sjaj i mlađi izgled. Ona hidrira kožu i u mlađim danima u organizmu je ima mnogo, međutim, zbog procesa starenja ona nestaje u telu i zato je treba ponovo vraćati u organizam. Glavni uzroci za nestajanje hijaluronske kiseline su, pored starenja i pušenje, loša ishrana, nervoza i stres. Usled toga, koža na telu, a ponajviše na licu, prestaje da bude elastična, ona se smežura i dolazi do pojave bora. Kada je koža vlažna onda se bore manje stvaraju i manje primećuju na koži. Hijaluronska kiselina za lice koristi se najpre za bore i to tako što se pre samog procesa stavlja krema sa lokalnim anestetikom i onda se popunjavaju bore ovom kiselinom. Najveći uticaj u ovom procesu ima nadoknada masnog tkiva u jagodicama jer one daju licu oblik srca. Ovaj tretman koristi se i kod osoba preko 25 godina kao prevencija nastanka bora. Ovim procesom se stimulišu kolagen i elastin i oni uspešno ispravljaju kožu, tj.bore. Injekcije hijaluronske kiseline se sve više koriste i čak i ako se ovaj proces neadekvatno koristi dobra vest je da nema trajnih posledica jer se sastav razgrađuje nakon pola godine. Fileri hijaluronske kiseline koriste se i za korigovanje konture lica, usana, korekciju podočnjaka, nosa i bora na vratu i dekolteu. Naime, ukoliko budete tretirali samo bore na licu onda će doći do velikog kontrasta između lica i dekoltea pa se stoga preporučuje tretman kako lica tako i dekoltea. Nakon tretmana možete primetiti neželjene efekte poput modricu na licu, što se ne javlja često, ali i ako se javi, prolazi brzo. Može se desiti i da dobijete neku vrstu alergije i da imate crvenilo na koži, ali ne brinite, i to je prolazno.

Hijaluronska kiselina za usne

Kako se koristi hijaluronska kiselina za usne? Sve žene teže senzualnošču svojih usana i nisu zadovoljne ako imaju tanke usne. Metoda hijaluronska kiselina za usne koristi se uveliko i u Srbiji i daje odlične rezultate. Ukoliko želite  jedre i usne pune volumena treba da se koristi hijaluron koji je prve klase i koji je kvalitetan jer ćete onim manje kvalitetnim dobiti loš odrađen tretman. Nakon ovog tretmana se osećaj u usnama ne menja, dakle, sve se isto dešava sa njima samo što izgledaju kvalitetno i puno. U ovom slučaju se često primenjuje lokalna anestezija u obliku injekcije i ovaj tretman kiselinom može da se radi u bilo kojem vremenskom periodu, ali bi nakon tretmana trebalo da se izbegava sunčanje i nanošenje krema na kožu. Trajni fileri za punjenje usana nisu preporučljivi, a u mnogim državama su čak i zabranjeni. Naime, supstance koje se ubrizgavaju s vremenom gube svoju visinu i punoću i padaju na dole, pa se na vašim usnama javlja praznina u vrhu i punoća u krajevima što je asimetrično i ne izgleda nimalo lepo. Tanke usne nekada ni karmin ne može da popuni, niti olovka za usne pa zato žene pribegavaju tretmanom koji čini hijaluronska kiselina za usne. Obratite pažnju kod kojeg lekara idete jer ukoliko vam napravi usne veće nego što bi trebalo može da vam napravi problem. Hijaluron traje duže od pola godine i u početku treba dolaziti češće, ali posle sve ređe na dopunu pa će doći period kada ćete ići svakih nekoliko godina na novi tretman. Ovaj tretman traje svega 10 minuta, otok koji se javlja je mali i traje svega dva dana.

Hijaluronska kiselina za zglobove

Hijaluronska kiselina za zglobove se koristi posredstvom raznih kapsula i preparata koji se mogu naći kako na inostranom, tako i na našem tržištu. Naime, hijaluron se nalazi u zglobovima čoveka i on je prirodan sastojak svakog čoveka koji se s vremenom gubi iz organizma. Hijaluronska kiselina se kao injekcija koristi u lečenju promena na zglobovima ili smanjene pokretljivosti u zglobovima, ali i za bolove u njima i zato se kaže da je hijaluronska kiselina za zglobove prirodni lek. Koristi se i za povrede zglobova, ali i u slučaju osteoartritisa. Zbog težine koju ima ova kiselina može da vrati funkciju zglobova i primenjuje se direktno u njih – tako daje najbolje rezultate.

Hijaluronska kiselina u hrani

Hijaluronska kiselina se, kao što je već napisano, stvara prirodno u organizmu i važan je deo hrskavica. Naime, ne samo što je treba unositi spolja, korisno je da je upotrebljavate i iznutra, stoga veliki uticaj može doneti i hijaluronska kiselina u hrani. Kožica, hrskavica i zglobovi životinjskih delova se preporučuju u ishrani ljudi, kao i supe od kostiju i kožica pilića. Da bi hijaluronska kiselina nastala potrebno je da ima određene količine vitamina C, zatim magnezijuma i cinka.

Kapsule – Kreme sa hijaluronskom kiselinom

Hijaluronsku kiselinu možete naći u kupovnim proizvodima i za te svrhe je najbolje da upotrebljavate kapsule – kreme od hijaluronske kiseline. Kapsule – kreme možete naći u supermarketima ili apotekama i hijaluronska kiselina nema ograničenja u korišćenju i treba da znate da ona veže određenu količinu vode na sebe i hidrira kožu, stoga bi najviše trebalo da koriste osobe sa suvom kožom, čak i ako nemaju bore. Kreme sa hijaluronskom kiselinom uspostavljaju unutrašnju ravnotežu vode, deluju na površini kože, bezbedne su i možete birati  i dnevne i noćne kreme. Potrebno je redovno koristiti ove preparate sa hijaluronskom kiselinom kako bi se postigao što bolji efekat. Dešava se da hijaluronska kiselina za lice ne služi baš svakome jer se desi da neku kožu ne može da napravi dovoljno vlažnom već je, naprotiv, da je dodatno isuši. Zbog toga se preporučuje kada kupujete kreme na bazi ove kiseline da nabavite one koje imaju još sastojaka za negu u sebi. Hijaluronska kiselina kombinovana sa retinolom ili vitaminom C daje dobar otpor koži i pruža dobru hidrataciju jer nije agresivna na koži. Primena ove kiseline u vidu kapsula za zglobove je odobrena i utvrđeno je da 4,5 miliona molekula ove kiseline dostiže do kolena nakon što se popije 3mg kapsule ove kiseline. Odrasli koriste dozu od 20 do 80mg hijaluronske kiseline na dan. Nekad se može javiti stomačna iritacija ili mučnina prilikom korišćenja ovih kapsula i možete osetiti neprijatnost jer će vam dah, ali i sama koža imati miris nalik belom luku.