himalajska so

Himalajska so je jedna od najzdravijih na svetu, koristi se za lečenje 20 bolesti

Himalajska so je najzdravija i najčistija so na svetu. Od davnina se koristi u ishrani kao jedan od najvažnijih sastojaka. So je bila jedna od glavnih proizvoda za razmenu dobara, u drevnom Rimu, vojnike su plaćali solju. Dakle, himalajska so je u davna vremena bila dragocen i redak sastojak.

Za razliku od prerađene soli, himalajska brzo ulazi u metabolizam i ne povećava nivoe kalijuma i natrijuma u krvi, te ne izaziva visok pritisak. U ovom tekstu ćete pročitati kako je možete koristiti i naučiti nešto o njenim lekovitim dejstvima.

Sastav himalajske soli

Natrijum je esencijalni hranljivi sastojak, koji je neophodan organizmu za održavanje nivoa elektrolita, regulaciju krvnog pritiska, i ispomoć pri normalnom funkcionisanju mišića. Sadrži 84 dragocena elementa koja se nalaze u našem organizmu, te snabdeva telo svim neophodnim i esencijalnim mineralima.

himalajska so

Minerali koji se nalaze u himalajskoj soli su minijaturni, te ih ćelije lako svare. Himalajska so ima jedinstvenu molekularnu strukturu koja sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe, koji su neophodni za pravilan ćelijski metabolizam.

Himalajska so stara je preko 250 miliona godina. Njena nalazišta su u himalajskim pećinama, odakle je ljudi i dalje ručno vade i peru.

Zatim se prirodno osuši na suncu i nakon toga se pakuje u organske vreće, kako bi zadržala ćistoću i taj osećaj savršenog prirodnog okruženja. Koristi se u manjim količinama jer ima intenzivan ukus, te je preporučeni dnevni unos himalajske soli manji, što je bolje za naše zdravlje.

Osim što je dobra za regulaciju pritiska, odlična je za osobe koje pate od loše cirkulacije u rukama i nogama, o čemu ćete kasnije pročitati više.

Himalajska so kao lek

Tradicionalno, himalajska so smatra se veoma vrednom, pa su je koristile samo bogate aristokrate i od davnina su je zvali ‘belo zlato’. Delovi stene sa najvećim kvalitetom melju se za kuhinjsku so, a veći grumeni se koriste u kupkama, za različite tretmane.

Ovo su samo neke koristi za zdravlje od himalajske soli:

 • lako se absorbuje i sprečava dehidraciju organizma
 • reguliše nivo vode i elektrolita u telu
 • reguliše nivo šećera u krvi i sprečava dijabetes
 • pomaže u regulaciji metabolizma i varenja
 • balansira pH nivoe u ćelijama
 • usporava starenje organizma
 • doprinosi zdravlju respiratornog trakta, sa akcentom na sinusima
 • pomaže u jačanju kostiju, pogotovo kod dece u razvoju
 • regeneriše moždane ćelije i poboljšava koncentraciju i zdrav san
 • sprečava grčeve u mišićima
 • poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju vaskularnog sistema
 • utiče na detoksikaciju i pročišćenje krvi
 • potpomaže funkcionisanje bubrega i jetre
 • može se koristiti za inhalaciju kod problema sa sinusima, bolnim grlom, astmom ili bronhitisom
 • doprinosi poboljšanju energije, raspoloženja i podstiče pozitivno razmišljanje

Ne postoje nikakve nuspojave – ne oštećuje stomak i bubrege, kao ni bilo koje unutrašnje organe. Pritom, hrana začinjena himalajskom solju ima bolji, prirodniji ukus. Lampe od grumena himalajske soli uklanjaju elektromagentsko zračenje, te ih je preporučljivo držati blizu televizora ili kompjutera.

Kupka od himalajske soli

Himalajska so je odličan dodatak svakom kupatilu. Na našem najvećem organu, koži, oslikava se zdravlje unutrašnjih organa. Kada koristimo himalajsku so, svi minerali koje ona sadrži se upijaju kroz kožu, balansiraju se bio-energetske tačke i aktivira se energetski protok.

Slane kupke od himalajske soli mogu pomoći kod:

 • različitih kožnih oboljenja
 • ujeda insekta, rana i žuljeva
 • iritacija kože
 • ginekoloških problema
 • reumatizma i bolesti zglobova
 • oporavka posle operacije

Detoksikacija slanom kupkom od himalajske soli može se porediti sa trodnvenim postom. Kako bi upili sve benefite slane kupke od himalajske soli, važno je dobro odrediti koncentraciju soli u vodi, koja bi trebala da bude ista kao i količina soli u našem telu.Himalajska so se dodaje u količini od 30 grama na 3 litra vode.

Prosečna kada ima oko 100, 120 litara vode, što znači da vam treba oko 1,2 kg himalajske soli za kupku. Voda treba da bude na temperaturi od 37 stepeni. Kada pravite ovu kupku od himalajske solo, nemojte dodavati druge sapune, ulja i slično.

Važno je da se natapate u kadi oko pola sata i posle toga, samo se obrišete peškirom i odmarate narednih 40 minuta.

Kako da koristite sapun od himalajske soli

Na početku, treba napomenuti da sapun od himalajske soli sadrži 100% kristala soli, i da nema aditiva. Odličan je za lečenje suve kože, celulita, herpesa, a može se koristiti i kao dezodorans.

Prvi put kada budete koristili sapun od himalajske soli, možda ćete osetiti peckanje, zbog iritacije kože, ali ne brinite, to će proći za par minuta. Peckanje koje osećate je znak detoksikacije kože. Kada koristite sapun od himalajske soli, ne treba da koristite druge kreme i masti.

Himalajska so za akne

Za akne, probleme sa kožom i osipe, slobodno koristite himalajsku so. Preporuje se da svakog jutra napravite rastvor od 3 litra vode i 100 grama himalajske soli. Prokuvajte ga i koristite tokom dana. Pre bilo kakvog tretmana, obavezno očistite kožu pilingom.

Odradite piling tako što ćete istrljati kožu mešavinom himalajske soli, esencijalnih i baznih ulja po svom izboru. Nežnim i blagim pokretima, utrljajte smesu na kožu, kako bi dobli najbolji efekat iz ulja i soli.

Ovako se šire pore, a zahvaljujući toploti, minerali iz himalajske soli prodiru dublje u kožu. Nakon trermana imaćete meku i glatku kožu, negovanu mineralima. Piling treba raditi jednom ili dva puta nedeljno, ali bi lice trebalo prati rastvorom svakog dana.

Himalajska so za nos i sinuse

Za ovaj rastvor, treba vam pola litre vode i mala kašika himalajske soli. U starim špricevima za nos, možete razblažiti so u vodi.

Kada se kristali soli nakupe u dnu posude i više se ne rastvaraju, vaš rastvor za nos je spreman. Naprskajte u obe nozdrve i primetićete da će vam uskoro disanje biti mnogo lakše.

Himalajsku so upotreba

Osim u medicinskim kupkama i kao rastvor za nos, himalajska so može se upotrebiti i na druge načine. Ovo su neki od njih:

 • kod infekcije uha, možete upotrebiti slani rastvor vode i soli, kao kapi
 • za mučninu prilikom putovanja, napravite oblog sa himalajskom soli i stavite ga oko vrata
 • u slučaju gljivica na stopalima, natapajte noge u slanom rastvoru
 • ako vas boli grlo, ispirajte i grgućite slani rastvor, ali ga nemojte gutati

Lampa od himalajske soli

Himalajsku lampu prosto morate imati u kući jer će vam pomoći na puno načina, i mnogo je bolja od bilo kakve druge, obične lampe. Lampe od himalajske soli su najzdraviji izvor veštačkog svetla.

lampa od himalajske soli

Ukoliko imate problema sa astmom, depresijom, sezonskim alergijama, hroničnim umorom, onda je lampa od himalajske soli pravo rešenje za vas. Bez obzira na sve, ne zaboravite, ona je jedinstveni Feng Šui detalj. Dobro je da imate jednu ovakvu lampu u kancelariji, gde provodite puno vremena, ili u sobama u kojima su vaša deca.

Kako funkcioniše lampa od himalajske soli? Kada se kristal soli ugreje, emituje negativne jone, koji su dobri za naše zdravlje, te deluje kao prirodni pročišćivač vazduha. Ova lampa nema rok trajanja i može biti odličan poklon za nekoga do koga vam je stalo.