Hipertenzija kod dece

Buce na nišanu
Kod dece sa viškom kilograma takode je moguća hipertenzija, naročito u školskom uzrastu. Zato se preporučuje:
-smanjenje gojaznosti
-umanjen unos soli
-fizička aktivnost

Iver do klade
Hipertenzija može da ima i nasledne karakteristike. Zato treba biti na oprezu kod de ce u čijoj užoj porodici neko boluje od povišenog krvnog pritiska. Sto se oboljenje ranije otkrije, lečenje je efikasnije.

Bebe pritiska mamina cigareta
Povišeni krvni pritisak je jedno od najčešćih oboljenja odraslih, ali se gotovo ne zna da ga imaju i bebe! Javlja se, naime, kod dece od najranijeg uzrasta, čak i kod novorođenčeta, ako je majka preterano pušila poslednih 6 meseci trudnoće, 20 cigareta dnevno utiču na krvni pritisak deteta. Dolazi do oštećenja unutrašnjeg sloja krvnih sudova (endotela), koji ima značajnu funkciju u procesu metabolizma, lučenju hormona i širini krvnih sudova mališana.

Najčešći uzroci povišenog krvnog pritiska kod dece su promene na krvnim sudovima srca (kortacija aorte), ili bubrega (suženje, ili proširenje renalnih arterija).Oko 15 % mališana sa hipertenzijom, ima i kardiovaskularne probleme.Uz redovno merenje krvnog pritiska, kod sasvim male dece treba primenjivati ultrazvučne i osciligrafske metode. Ako je krvni pritisak iznad normale, dete treba uputiti na dalje ispitivanje.

Simptomi povišenog krvnog pritiska koa dece:

-slabije napredovanje
-razdražljivost
-gubitak apetita
-glavobolje

Koliki je normalan pritisak kod dece

(3 merenja)
• 1 mesec (75-80/40-46)
• 1 godina (90/60 )
• 2 godine (90-100/60)
• 7 godina (100-105/60)
• 12 godina (100-115/60)
• 18 godina (120/60-80)
Više vrednosti su znak da se javite kardiologu koji će /na bazi EKG, ultrazvuka srca i abdomena, analize krvi, urina i hormona/ odrediti uzroke i terapiju. U krajnjim slučajevima, ako je već došlo do suženja krvnih sudova, potrebna je operacija, ili njihovo širenje balon (dilatacija).