Hipnoza i hipnoterapija

Manjak samopouzdanja, nervoza, strahovi, panika, depresija, ali i nevolje sa viškom kilograma, želja da se oslobode loših navika, kao što je, na primer, pušenje ili grickanje noktiju, samo su neki od razloga zbog kojih ljudi traže pomoć hipnoterapije. Iako u Srbiji hipnoterapija nije priznata kao alternativna metoda lečenja, sve je veći broj onih koji se odlučuju da se bave ovim poslom, kao i onih koji u ovoj metodi traže rešenje zdravstvenih i drugih nevolja.

Hipnoza je namensko izazivanje prirodnog stanja, koje se naziva trans.U ovom stanju svesni deo uma pomera se u stranu tako da dopušta direktnu komunikaciju sa podsvešću.
Hipnoza nema mnogo dodirnih tačaka sa onim što smo gledali u filmovima – nema klatna u koje se dugotrajno gleda i nakon čega je hipnotisani van kontrole.

Naprotiv, hipnoza je prijatno stanje u kojem je klijent potpuno svestan svega što se dešava sa njim i oko njega. Čuje apsolutno sve i ima sposobnost da prekine seansu kad god poželi . Čovek koji izabere da oseti svoja osećanja do nivoa da ga samo ona zanimaju, bez analiziranja i preispitivanja samog sebe, nalazi se u hipnozi, klijenta u tome vodi hipnotizer, koji je edukovan za proceduru.

Jer, kako je istakao, uzrok većine zdravstvenih problema su potisnuta osećanja. Onog trenutka kad se uz pomoć hipnoze zarobljena i potisnuta osećanja, koja su se godinama taložila, osete, iskažu i tako oslobode, tada automatski nestaje neprijatni unutrašnji pritisak i njegove telesne manifestacije.

U podsvesti su sačuvani “programirani odgovori” na razne životne situacije i reakcije koje su se dogodile. Ona kreira model ponašanja kojim se obezbeđuje sigurnost i uslovi opstanka, tako da su tu smeštene navike, kako dobre, tako i loše.

Razlika između hipno i psiho terapije:

Hipnoterapeut ne postavlja dijagnozu, ne pita zašto čovek nešto radi. Ako klijent odluči da se oslobodi nekog problema, hipnoterapeut nema potrebu da zna čak ni „ime” tog problema, već samo kako klijent taj problem oseća i shodno tome eliminše podsvesni razlog za te emocije.

Prvu seansu hipnoterapeut započinje dvadesetominutnim razgovorom. Ističe da je važno da se zainteresovani oseća sigurno i prijatno. U toku upoznavanja objašnjava kako hipnoza deluje i koje su njene mogućnosti. Ako neko prvi put dolazi na hipnoterapiju može da dođe u društvu pratioca. Svaka naredna seansa traje između sat i sat i po, a sve što je potrebno je udobna fotelja, stanje duboke mentalne i fizičke opuštenosti i edukovani hipnotizer.