Homeopatija : u slučaju bolova

Danas sve manje koristimo svoje telo. Zaboravili smo da se krećemo i neprekidno sedimo u kolima, kancelariji, školi, ispred televizora… A zatim zbog nedostatka vremena pokušavamo da ubrzano poboljšamo fizičku spremnost i da se razmrdamo uz neku intenzivnu sportsku aktivnost. To često donosi povrede kičmenog stuba i ekstremiteta, a vremenom nastupaju i hronični problemi.

Telo pokušava da upozori blagim bolom, ali obično prenebregnemo prva upozorenja. Vremena je sve manje, obaveze su sve veće, kao da smo zaglavljeni ispod prese koja nas sve više steže. Kako onda da očekujemo da kičmeni pršljenovi izdrže toliki pritisak?

Kičma polako popušta i dovoljna je jedna stresna situacija da pršljen isklizne iz ležišta i priklješti nerv. Ovo izuzetno bolno stanje (diskus hernija) zahteva mirovanje, injekcije protiv bolova.

Homeopatski lek Hvpericum perforatum (kantarion) je pravi melem za sve povrede nerava. Može da se primeni u svim situacijama gde su povredeni delovi tela prepuni nerava, posebno prsti i kičma. Ponekada se jave sevajući bolovi koji se protežu celom dužinom nerva. Ovo može da bude upozoravajući znak da je došlo do upale senzornog nerva i da preti tetanus. Hvpericum će u ovakvoj situaciji delovati dvostruko – otkloniće bol i sprečiće upalu i tetanus. Ovaj lek je odličan i kod veoma bolnog i nezgodnog pada na trtični deo (cocyx). Kod hroničnog problema sa kičmenim pršljenovima, neophodan je konstitucionalni tretman, odnosno odredivanje pravog leka prema svim svojstvima pacijenta. Medjutim, često se dešava da upravo Hvpericum bude pravi lek izbora i sasvim otkloni ovu veoma bolnu tegobu.

Pored slabosti kičme koja može da dovede do diskus hernije, postoje i mnogi drugi problemi koji nisu vezani samo za kičmu i ledja, već se tiču i zglobova i mišića. Takve tegobe mogu da nastanu zbog prenaprezanja, uganuća ili jednostavno zbog promaje.

Za izbor pravog leka, od sekundarne je važnosti na kom delu tela se javlja tegoba – da li je lokalizacija u kičmi, između plećki, u krstima ili se javlja u vidu išijasa u nogama. Bitan je karakter tih tegoba. Kako se ispoljavaju i šta olakšava ili otežava njihov intenzitet.

Rhus toxicodendron (ruj otrovni)

U letnjim mesecima se često dešava da se preznojimo, a zatim budemo izloženi dejstvu promaje ili klima uređaja. Posledica takvog naglog hladenja je bol koji onemogućava normalne pokrete. Rhus toxicodendron je lek koji će doneti olakšanje ukoliko odgovara slici pacijenta: veliki nemir, sve tegobe se pogoršavaju noću, od mirovanja i od hladnoće. Toplota i kontinuirano kretanje prijaju, jedino su bolni prvi pokreti, dok se pogodeni deo ne “zagreje”. Rhus intenzivno deluje na duboke mišiće kičme i nezamenljiv je kod svih povreda tetiva, čak i kada dođe do njihovog kidanja.

Calcium phosphoricum

Idealan lek za bolove u vratu, koji nastaju zbog promaje. Bolovi su spazmodični (poput grčeva), i za razliku od Rhusa pogoršavaju se od kretanja. Promaja, hladnoća i promena vremena takodje pojačavaju bolove, dok potpuno mirovanje donosi olakšanje. Osoba često ima i osećaj utrnulosti ili mravinjanja. Ovaj lek spada u takozvane tkivne soli i često se primenjuje i kod preloma kostiju gde postoji otežano srastanje, kao i kod hroničnih problema sa kostima i zubima, ali to već spada u konstitucionalno lečenje.

Nux vomica (strihnos drvo)

Lek je od velike pomoći nakon prenaprezanja ili uklještenja kod ljudi sa slabim krsnim delom kičme, koja nastaje kao kombinacija nekretanja i stresa. Ova slabost ne nastaje preko noći. Osobe osećaju da nešto nije kako treba, a onda jedan jednostavan pokret kao što je vezivanje cipela, iznenada dovodi do jakih bolova i nepokretnosti. Pacijent nije u stanju da se okrene u krevetu, već mora da se prethodno uspravi i sedne, a tek onda može da promeni položaj. Tegobe se pogoršavaju ujutru, na svežem vazduhu, od kretanja i hladnoće. Poboljšanje nastaje pri vlažnom, ne previše hladnom vremenu i u stanju mirovanja. Ključni simptom je da do olakšavanja tegobe dolazi neposredno nakon stolice.

Bryonia alba (bljuštac)

Koji god da je uzrok tegoba, Bryonia će biti pravi lek ukoliko se tegobe pogoršavaju od bilo kakvog pokreta i lokalne toplote. Pacijent je često žedan i traži hladna pića. Okidači ovog akutnog bola mogu da budu hladan vetar, ljutnja ili problemi na poslu ili u porodici – vrlo često su u pitanju finansijski problemi. U krstima se pojavljuju bol i ukočenost. Osoba mora da sedi u savijenom položaju (pogrbljeno) kako bi se smanjio bol. Ovaj lek se često primenjuje i u slučajevima kada je u ranijim situacijama bol supresovan bilo oralnom primenom lekova, ili u vidu nekih spoljašnjih masti ili injekcija.

Ruta graveolens (sedef, ruta)

Deluje na pokosnicu, hrskavicu, ligamente i tetive. Svi delovi tela su bolni, osećaj izubijanosti u krstima koji je često povezan sa otežanim disanjem. Sevajući bol prilikom hodanja i savijanja. Osećaj težine i nemira u nogama. Sedenje i mirovanje, hladno i vlažno vreme pogoršavaju, a osobi je bolje ukoliko leži ledjima i na početku kretanja.

Guajacum (Gvajak drvo)

Izuzetno jak i efikasan akutni lek. Probadajući bolovi, ukrućenost i skoro neosetljivost pogodjenih delova. Pogoršanje od kretanja i toplote, a poboljšanje od istezanja i hladnoće. Ponekada se ove tegobe javljaju u isto godišnje doba. Ukoliko posle neke prehlade ili gripa ostanu bolovi u leđima ili zglobovima, Guajacum će ih potpuno eliminisati.

Pulsatilla pratensis (sasa velika)

I kod ovog leka poboljšanje tegoba nastupa na svežem vazduhu, od hladnih obloga ili hladnoće. Osoba nije žedna. Bol se smanjuje i od laganih pokreta. Bolovi u krstima kao kod iščašenja, išijalgični bolovi koji se pogoršavaju noću. Pulsatilla je dobra kod tegoba koje se polako razvijaju, ukoliko odgovaraju i tipični simptomi kao što su preosetljivost, blagost, sklonost suzama itd.

Kalmia (kalmija)

Za razliku od Leduma, kod ovog leka bolovi idu u pravcu na dole; od vrata ka rukama ili prstima šake. Bol se brzo rasprostire, a može se javiti i osećaj paralize. Tegobe su često povezane sa nekim srčanim oboljenjem. Pogoršanje simptoma od najmanjeg pokreta, noću i od dodira. Osobi je bolje od sedenja, ispravljanja dok stoji i nakon jela.

Ledum palustre (divlji ruzmarin)

Indikovan kod bolova čiji je pravac prostiranja na gore – na primer od pete do kolena ili kuka. Pogoršanje nastupa u večernjim satima i noću. Iako osobi nedostaje “životna toplota”, gore joj je od lokalne toplote ili kada se zagreje u krevetu. Simptomi se poboljšavaju od hladnoće, ponekada i od ledenih obloga.