Homeopatski lekovi za povrede

Homeopatski lekovi mogu da ublaže i potpuno saniraju neke od povreda.
U razvijenim zemljama postoje priručnici za samolečenje uz pomoć homeopatskih lekova. Mogu se nabaviti i gotovi kompleti lekova u različitim prilikama.

Najvažniji homeopatski lekovi u vezi sa povredama i nezgodama.

Arnica montana (brđanka)
Ova čudesna biljka poslužila je za pripremu leka koji se možda najčešće koristi u homeopatiji,zato je s razlogom zovu kraljicom homeopatskih lekova. Arnica je lek koji možete koristiti kada je reč o povredama, uganućima i iščašenjima. Ovaj lek zaustavlja krvarenje, otklanja modrice, ublažava bol, oporavlja meka tkiva i sprečava infekcije. Arnica je odlična i za suzbijanje upale mišića.
Pacijent kome je neophodna Arnica, ne dozvoljava da mu bilo ko priđe, jer se plaši da će biti ponovo povređen. Može biti čak i obliven krvlju, ali će uporno tvrditi kako mu nije ništa. Sok je toliko veliki da u prvom trenutku i ne oseća bol. Ako je prinuđen da legne, okretaće se sve vreme i tvrditi da mu je krevet isuviše tvrd i da ne može da pronađe odgovarajući položaj.

Bellis perenis (bela rada)
Ovaj lek se pravi od bele rade koja spada u istu familiju kao i Arnica, tako da se koristi kod povreda, a naročito povreda žlezda (pre svega dojki), nakon kojih nastupa oticanje i otvrdnjavanje. Jedan je od najboljih lekova kada dodje do povrede i onih tkiva koja su izuzetno dobro prokrvljena. Ako posle Arnica-e ne dođe do pada otoka, tada se uzima ovaj lek. Od prethodnog leka se razlikuje po tome što se tegobe poboljšavaju od pritiska, masaže i kretanja. To je specifičan lek kada su u pitanju nezgode koje su nastale kao posledica pregrejavanja (pad u hladnu vodu, klima uređaji ili konzumiranje ledenih pića u zagrejanom stanju).Tada se u prvih sat vremena daje po jedna globula C30 potencije na svakih 20-30 minuta.

Calendula officinalis (neven)
Spada u najjači prirodni antiseptik. Uvek se koristi u niskoj potenciji (D4-D12, odnosno X4-X12) ukoliko ste u prilici da ga date odmah nakon povrede. Sprečava infekcije, stvaranje gnoja. Odličan je kod onih rana gde je povređena površina toliko velika da se ivice rane ne dodiruju, ili gde je došlo do kidanja mekog tkiva. Calendula će omogućiti zdravu granulaciju i neće doći do stvaranja nepravilnih i velikih ožiljaka. Može se koristiti i kod blagih, površinskih opekotina. Pored Hypericum-a, najbolji lek za teške povrede jezika.

Hvpericum perforatum (kantarion)
Nezamenljiv kada su u pitanju povrede delova tela koji su bogati nervnim završecima (prsti) i kod povreda glave i kičme. Zbog ovih osobina je dobio i naziv “Arnica za nerve”. Primenjuje se kod svih izuzetno bolnih rana, posebno ako dugo ne zaceljuju; kod otvorenih preloma, povreda nakon zubarskih i hirurških intervencija, kod veoma bolnog pada na trtičnu kost. Neobičan simptom kod ovog leka je da pacijent nakon povređivanja dugo oseća tugu. Pored Arnica-e, najbolji lek za teške povrede glave, gde je došlo do potresa mozga. I Ca-lendula i Hyper-icum koriste se kao profilaksa protiv tetanusa.

Ledum palustre (divlji ružmarin)
Najbolji lek za ubodne rane, a sa mim tim i za ubo insekata. Oni koj budu imali priliku da se lično “upoznaju” sa nekim morskim ježom, Ledum će im pružiti veliku utehu. Veoma je efikasan i kod krpelja, a primenjen u obliku matične tinkture spolja, i uzet kao homeopat-ski lek iznutra, sprečava i isprobano leci lajmsku bolest (prenose je krpelji). Dokazivanje Leduma je pokazalo da dovodi do zastoja cirkulacije u kapilarima, upala i hladnoće površinskog sloja kože. Zbog toga se primenjuje kod svih traumatičnih povreda kod kojih danima stoje modrice. Glavna karakteristika ovog leka je izražena hladnoća povredenih mesta, ali pacijentu naprotiv ne prija lokalna toplota, već traži hladne obloge. Jednom rečju, univerzalni lek kod svih ubodnih rana (trnje, insekti, igle, otrovne zmije i paukovi) gde se stvara infekcija,osobama nedostaje životna toplota, ali im prija hladnoća, dok im toplota pogoršava tegobe.

Millefollium (hajdučka trava)
Ova biljka je još u narodnoj medicini pokazala svoja lekovi ta svojstva. Koristi se slično kao i Arnica kod krvarenja, s tim što je Millefollium za intenzivna krvarenja (najčešće iz telesnih šupljina) krv je retka i jarkocrvena. Jedan od primera je i neprekidno krvarenje iz nosa, koje je praćeno bolom. Krvarenja koja su nastala nakon jakog telesnog napora, traume, ili podizanja velikog tereta; zatim pulmonarna tuberkuloza kao posledica povrede grudi;kod iščašenja zglobova.

Staphvsagria (vašljivka)
Primenjuje se u homeopatiji kod svih povreda koje su nastale oštrim predmetom, kao što su nož ili skalpel, gde su ivice rane ravne. Bolovi imaju pekući karakter, a pacijent ima utisak kao da ga neko još uvek kao da ga neko još uvek seče nožem. Posebno je dobar za ljude koji su izuzetno osteljivi,lako se ljute,ali sve svoje reakcije i osecanja duboko potiskuju.Duboko u sebi sve doživljavaju kao napad i zlostavljanje.bez obzira da li se radi o fizičkom ili verbalnom napadu,ili intervenciji.

Važno upozorenje
Nikada nemojte koristiti Arnica-u u slučaju kada posumnjate da se radi o životinji koja ima besnilo.

INFEKCIJA RANA
Na otvorene rane ne stavljajte nikada kreme, balzame i slične preparate, jer se rana tako može inficirati i dovesti do sepse. Najbolje je ranu isprati rastvorom koji ste napravili od matične tinkture nevena (Calendula officinalis) i to 15-20 kapi u pola čaše mlake vode (nikada ne sipajte hladnu vodu na ranu).

KANTARION ZA OŽILJKE
Ukoliko je povreda veća i pretpostavlja se da će doći do stvaranja ožiljka, treba utrlja-vati kantarionovo ulje. Budite oprezni ukoliko se izlažete suncu, jer je koža na tim mestima osetljiva na sunčeve zrake.

SAVET PLUS
Za one koji putuju u područja gde je ima puno insekata, postoji nekoliko homeopatskih lekova:
Staphvsagria X6 (nemačka oznaka je D6) na svakih 8-12 sati po jedna globula
Ledum C200 na svaka 4 sata po jedna globula
Ledum C30 na svakih 8-24 sata po jedna doza, s tim što se sa upotrebom počinje 2-3 dana pre puta, kako bi se sprečile sekundarne reakcije na ubode.