hristov venac

Hristov venac (pasiflora) uzgoj, održavanje, lekovitost, plod

Hristov venac biljka

Hristov venac biljka (lat. Passiflora) je rod od oko 500 vrsta cvetnica iz porodice Passifloraceae.

Pasiflora je penjačica, neke vrste su grmlje, a nekoliko vrsta je zeljasto. Ove biljke se u prirodi mogu naći od Južne Amerike preko Meksika.

Vrsta koja se naročito uzgaja u kućnim uslovima je Passiflora caerulea, koja se odlikuje svetlo-modrim cvetovima, a ostale vrste pasiflore se mahom uzgajaju na otvorenom. Hristov venac može da poraste i do 3 m visoko i do 2 m u dužinu.

Hristov venac je popularna dekorativna biljka koja preko leta cveta svojim predivnim belim, crvenim ili ljubičastim cvetovima, koji mirišu kao vanila. Ovo prelepo cveće je poznato i kao isusov venac ili isusova kruna. Cvet ove biljke traje svega 24 sata.

hristov venac uzgoj

Zašto se ova biljka zove Hristov venac? Zato što joj cvet podseća na Isusovo raspeće. Naime, peludnice su simbol Hristovih rana, dok je tučak od 3 dela simbol 3 eksera. Simbol Isusove krune su niti raspoređene oko prašnika. Cvet se sastoji od 5 latica i 5 listića, u središtu je nakupina niti u vidu zvezdica, dok dno cveta čuva nektar. Cvasti čine cvetovi u formi grozda.

Hristov venac uzgoj

Kada je u pitanju biljka Hristov venac gajenje je krajnje jednostavno. Sadnja Hristovog venca se obavlja u martu mesecu. Zemljište mora biti blago kiselo, baštensko, a dodajte malo ilovače i peska. Obavezno ošišajte biljke na izbojima pre presađivanja, na 3-7 okca, iz kojih će potom izaći novi izboji. Za sadnju odaberite veće saksije, prečnika oko 35 cm.

Ukoliko gajite ovu biljku u kući, stavite je obavezno pored prozora, na svetlo mesto. Pošto je Hristov venac biljka penjačica, obezbedite joj adekvatnu podršku. Ukoliko se ova biljka gaji napolju, može opstati preko zime na zaklonjenim mestima i uz adekvatnu zaštitu.

hristov venac u saksiji

Zalivanje treba biti redovno, tj. svakodnevno dok se biljka razvija i raste. Smanjite zalivanje preko zime na jednom sedmično. Tokom perioda intenzivnog rasta, prihranjivanje se sprovodi na svake dve sedmica.

Razmnožavanje se obavlja reznicama, izdancima i semenom. Umaju i junu mesecu se obavlja razmnožavanje deljenjem mladih izdanaka, a nova biljka se dobija iz pelcera. Zabodite pelcer izdanka dugog oko 15 cm u mešavinu komposta i peska, te stavite na toplo i senovito mesto.

Presađivanje (sadnja) se obavlja u martu, kao što smo rekli.

Hristov venac cvece održavanje

Kada je u pitanju Isusov venac cveće održavanje nije komplikovano. Zalivanje mora biti redovno, i to odstajalom vodom, dok preko zime treba smanjiti zalivanje – tek da zemlja ne bude potpuno suva. Preko leta s ezaliva dosta, svakog drugog dana, a zimi na 7-10 dana. Međutim, ukoliko preko zime držite ovo cveće na topolom – onda ga zalivajte svaki drugi dan. Prihranjivanje se obavlja od marta do kraja avgusta, jednom nedeljno, i to adekvatnim tečnim đubrivom.

hristov venac odrzavanje

Nega Isusovog venca podrazumeva i da odsečete slabe i suvišne izboje, ukoliko su oni pregusti. Na taj način će biljka dobiti dovoljno svetla. U cilju pospešivanja rasta biljke, orežite glavne izdanke na jednu trećinu, na proleće, ali nikako ne dirajte bočne (budući da su na njima pupoljci).

Protiv štetočina kao što su lisne vaši, koje napadaju mlade izboje, se treba boriti adekvatnim insekticidima.

Hristov venac plod

U tropskim područjima se Hristov venac gaji na plantažama, budući da daje vrlo ukusne plodove. Ukoliko se gaji u bašti, neće dati plodove.

pasiflora plod

Nakon cvetanja se razvijaju plodovi u obliku jajastih bobica, u kojima su smeštene semenke. U Meksiku su poznati kao grana-dillos ili nar, suše se i upotrebljavaju kao zamena za suvo grožđe. Plodovi vrste Passiflora Ijuadrangularis var. macrocarpa ili ”kraljevski mogranj” su krupni kao dinje.

Lekovitost

Kada je u pitanju Hristov venac lekovitost se ogleda u anksiolitičkom i blagom hipnotičkom dejstvu ove cvetnice. Pomaže kod bolesti izazvanih nervnim poremećajima i opušta mišiće. Tradicionalno, Hristov venac je korišćen za lečenje različitih stanja poput rana, bolova u ušima i problema sa jetrom. Istraživači su otkrili da ova biljka može pomoći u kontrolisanju anksioznosti, blagih nepravilnosti spavanja i stomačnih tegoba. Obično se koristi kao čaj ili u čajnim mešavinama. Spolja se upotrebljava kod hemoroida i kao kupka za umirenje.

Hristov venac može izazvati neželjene efekte i ne treba se uzimati sa sedativnim lekovima.

Utvrđeno je da Passiflora incarnata može da pomogne u lečenju anksioznosti i nesanice.

Mogući neželjeni efekti usled korišćenja ove biljke u lekovite svrhe su:

– pospanost

– vrtoglavica

– konfuzija.

Ne sme se koristiti tokom trudnoće i dojenja.