mladezi po telu

Ovako izgledaju opasni mladeži! Možete ih ukloniti kako bi se izbegla povreda

Da li vas brinu mladeži po koži ? Primetili ste dlake iz nekih, pitate se koji su od njih opsani, ili vas možda brine povreda mladeža ? Želite da saznate zašto izlaze novi mladeži i kako ih ukloniti prirodnim putem kod kuće ?

U ovom članku dobićete odgovore na sva pitanja uključujući i da li je opasan svrab mladeža, kada rastu dlake iz mladeža i videti slike opasnih mladeža.Takođe tu su i metode za bezopasno uklanjanje mladeža kod kuće prirodnim putem!

Sadržaj:

– Opasni mladeži slike
– Zašto izlaze mladeži?
– Pojava novih mladeža
– Koji su mladeži opasni?
– Povreda mladeža
– Dlake iz mladeža
– Kako ukloniti mladež?

Opasni mladezi

Opasni mladezi

U nastavku između paragrafa se nalaze slike opasnih maladeža

Mladeži su skupine koje nastaju pigmentacijom i koji mogu biti različitih oblika. Najčešće se javljaju u predelu kože glave, vrata na nogama i rukama, ispod pazuha i često su različitih boja i dimenzija. Mogu biti veoma mali, crvenakste ili braon boje, mogu biti u ravni kože ili ispupčeni. Dermatolozi savetuju da se posebno vodi računa o mladežima koji su ispupčeni jer njih možete lako raseći ili ih bilo kako povrediti. Takođe, osobe koje vole da se sunčaju, posebno bi trebalo da vode računa da ne izlažu previše deo kože koji je posebno prekriven mladežima. Ovo posebno važi i za ljubitelje solarijuma, jaka zračenja mogu izazvati promene koje često mogu da zabrinu, pogotovu ukoliko imate osetljivu kožu.

mladez koji svrbi

Asimetrični mladeži neujednačene boje su opasni!

Pitali ste se koji su mladeži opasni a da li znate zašto mladeži uopšte izlaze ?

Zašto izlaze mladeži ?

Postoje razne teorije o nastanku mladeža, ali ono što je najbitnije od svega je to da ih samo treba pratiti. Nekada mogu nastati zbog nešto većeg izlaganja suncu dok kod pojedinih ne postoji uopšte objašnjenje. Ono što je bitno naglasiti, pojačana pojava mladeža nije prvi znak za rak kože i nema potrebe da se zbog ove pojave uplašite. Osobe svetle puti imaju obično više mladeža nego tamnoputi, zato je bitno da prilikom izlaganja suncu koriste kremu za sunčanje sa jakim faktorom zaštite. Isto, često se ističe da osobe koje u ranijim godinama imaju puno mladeža, kasnije sporije stare i duže zadržavaju mladoliki izgled.

mladezi po kozi

Mladeži koji nemaju jasne ivice su opasni!

Ako ste primetili da vam izlaze novi mladeži u drugom delu teksta saznajte da li je opasna pojava novih mladeža i šta je uzrok (podnaslov obeležen crvenom bojom)

Koji su mladeži opasni ?

Ne može se tačno odrediti koji mladeži su opasni, jer nažalost svaki može biti. Usled povećanog straha od melanoma, poznatijeg kao rak kože, mnogi pribegavaju traženju podataka na guglu i istraživanja sa kojima se često poistovete i zapadnu u apsolutno neosnovanu paniku. Kako biste izbegli slične situacije, uradite samopregled kod kuće i sami pogledajte da li ima promena na mladežu. Ono na šta je bitno da obratite pažnju su sledeće stvari – dobro pogledajte da li je mladež simetričnog oblika (npr ukoliko je okrugao, onda je u redu), dobro pogledajte ivice mladeža, ako su oble i ako nema nikakvih reckica po njima onda je ok. Takođe, boja je veoma bitna, bezazleni mladeži su obično bledobraon boje ili boje kafe. Jako tamni, ckoro crni mladeži su jedan od razloga zašto bi trebalo da posetite specijalistu i zatražite stručno mišljenje.

Ukoliko mladež počne iznenada da vas boli, najbolje bi bilo da se odmah obratite specijalisti. Iako ne mora da znači da je situacija ozbiljna (možda ste ga nagnječili, povredili) sigurniji ćete biti ukoliko zatražite pomoć lekara.

Opasni mladeži

Koji su mladeži opasni? Na ovo pitanje ne postoji direktan odgovor ali srećom ima dosta izvora o tome kako možete pratiti pojavu i promenu mladeža na telu. Sigurno ste se bar jednom susreli sa situacijom da vas mladež svrbi. Opet napominjemo, to nisu prvi znaci melanoma i prvo što treba uraditi je ne paničiti. Svrab je sam po sebi bezopasan ali ukoliko primetite iscedak iz mladeža, promenu boje ili pojavljivanje tačkica, stvaranje krasta i bol – obavezno se posavetujte sa lekarom. Isto, postavlja se pitanje šta raditi kada vas mladež svrbi, kako sebi pomoći? Najbolje je da ne vršite nikakve eksperimente i da se odmah obratite lekaru koji će vam najverovatnije preporučiti uklanjanje istog. Ovu tehniku skoro svi lekari preporučuju – na ovaj način ne brinete ni vi ni oni a rizik od stvaranja melanoma se smanjuje za sto posto.

Povreda mladeža

Da li i vi upadnete u najveću paniku kada povredite mladež, npr prilikom brijanja usled kojeg dolazi do obilnog krvarenja mladeža? Dobra vest je da nema potrebe, jer je to isto kao da ste isekli bilo koje drugo mesto na koži. Vrsni dermatolozi u svojim studijama ističu da kancer (kada su mladeži u pitanju) ne može nastati spoljnim uticajem – povredom, kancer nastaje u organizmu a onda se ispoljava na površinu u vidu raznih simptoma.

Ono što je bitno i što ne smete zanemariti je praćenje promene na koži nakon povrede, pratite kako rana zarasta i da li posle nekog vremena ima nekih promena. Ukoliko krasta zaraste i ostane ista sve vreme, mesta za brigu nema. Ono što može i treba da vas zabrine je kad mladež krvari konstantno jer to može biti jedan od simptoma raka. Naravno, ono što je najbolje uraditi kako ne biste razmišljali je vođenje računa da do povrede mladeža uopšte ne dođe.

Kada su u pitanju mladeži u svakom trenutku života može vas snaći još jedna briga…mogu vam izrasti dlake iz mladeža!

Dlake iz mladeža

Dlake iz mladeža uopšte ne izgledaju privlačno, iz tog razloga ih mnogi uklanjaju pincetom. Ali da li je to bezopasno? Odgovor je malo komplikovan, ne postoji konkretna opasnost ali svakako se mora paziti da ne dođe do iritacije mladeža. Može se desiti da usled čupanja dlake mladež prokrvari a to svakako ne želite ili da npr mladež nakon uklanjanja dlake počne da menja boju.

dlake iz mladeza

Ovo najviše smeta ukoliko se mladež ovakvog tipa nalazi na licu. U ovom slučaju je najbolje da ga uklonite – estetski će izgledati lepše a i nećete razmišljati o mogućim posledicama usled uklanjanja.

Svako ima mladeže po telu zato kad već trenutno razmišljate o njima naučite još nešto što vam može spasiti život!

Pojava novih mladeža

Kao što smo ranije već pomenuli, pojava novih mladeža je apsolutno normalna, pogotovu u poznijem dobu. Novi mladeži često idu s godinama, primetićete da starije osobe imaju više mladeža nego mlađe. Novi mladeži nisu ništa opasno, ono što je najbitnije je praćenje i obazrivost. Kada kažemo obazrivost, ovde pre svega mislimo na one koji se nalaze na licu i na koži glave. Obratite pažnju da prilikom pranja kose ili šišanja ne oštetite i raskrvarite mladež. Isto, pojavu novih mladeža može da prati i rast mladeža, ali nemojte brinuti. Svaki novi mladež raste do određenog oblika, lekaru se možete obratiti samo ukoliko primetite nešto zabrinjavajuće poput promene boje, ivica i slično.

opasni mladezi slike

Ovo je već rak kože !

Kako ukloniti mladež ?

Ukoliko posumnjate usled raznih simptoma da je neki od maldeža potrebno ukloniti, potrebno je da se odmah javite lekaru. Prvo što sledi je pregled, prvo lupom a zatim sledi nešto detaljniji – stvaranje kliničke slike koja će prikazati da li ima nekih zabrinjavajućih promena. Ništa od ovoga nije bolno i vrlo brzo se obavlja. Ukoliko doktor utvrdi da je potrebno mladež ukloniti, zahvat se obično radi laserskim putem, ambulantski, odnosno u lokalnoj anesteziji.

I ne brinite, nakon ovog tretmana, nećete imati ožiljak, potrebno je samo da tri meseca nakon zahvata taj deo ne izlažete suncu i da redovno mažete kremu koju vam doktor prepiše.

Kako ukloniti mladež prirodnim putem?

Kada je reč o prirodnom uklanjanju mladeža, postoji nekoliko prirodnih varijanti i recepata. Prvi u nizu je uklanjanje sa belim lukom. Sve što treba da uradite je da usitnite beli luk i napravite pastu od njega. Pastu nanesite uveče, stavite gazu i tako prespavajte. Ujutru skinite gazu i isperite mesto na kom je mladež. Oni koji su probali ovaj metod, tvrde da mladež posle više puta primene sam otpadne.Ovoj metodi najviše pribegavaju oni koji žele da uklone ispupčene mladeže sa lica.

Mladeže koji nisu ispupčeni i koji su u ravni sa kožom obično skidaju maslinovim uljem. U stvari, nakon ovog tretmana mladež se ne ukloni već izbledi i na koži je jedva primetan. Postupak je sledeći: nekoliko dana natapajte mesto gde se nalazi mladež toplom vodom – pet do šest puta dnevno. Nakog toga, uzmite jabukovo sirće, sipajte ga na vatu, pustite da deluje oko 10 minuta a onda mesto gde je mladež isperite. Nakon više tretmana, primetićete da je mladež izbledeo.

Uklanjanje mladeža prirodnim putem je neinvazivna metoda i odnosi se pre svega na benigne mladeže koji vam smetaju i koje želite da uklonite iz estetskih razloga. Ove metode nemojte primenjivati ukoliko primetite bilo kakve promene na mladežu, sprečite dalje probleme tako što ćete se odmah obratiti lekaru.