indijski orah dnevna doza

Indijski orah (kalorije, dnevna doza, uticaj na zdravlje)

Indijski orah je bogat esencijalnim aminokiselinama, cinkom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, bakrom, fosforom, nijacinom, vitaminom B6. Snižava nivo šećera, visok pritisak, čisti creva, dobar je protiv kašlja.

indijski orah kalorije

Lekovita svojstva indijskog oraha

Već smo napomenuli neka vrlo bitna lekovita svojstva indijskog oraha, a ova biljka obuhvata širok spektar dejstva na razna oboljenja. Oleinska kiselina kao što je već rečeno blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem i rad srčanog mišića kao i na smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Bakar koji je takođe visoko koncentrovan u indijskom orahu stimuliše proizvodnju energije u organizmu i utiče na stvaranje pigmenta melanina koji je presudan za zdravu kožu i kosu. Bakar uništava slobodne radikale koji imaju štetno dejstvo na ljudski organizam i pomaže kod povezivanja kolagena i elastina što omogućava elastičnost krvnih sudova zbog čega je znanto smanjen rizik od nastanka proširenih vena.

Antioksidansi koje indijski orah sadrži takođe uklanjaju slobodne radikale i sprečava nastanak i razvoj bolesti krvnih sudova, kostiju kao i raznih oblika tumora.

Magnezijum reguliše nivo kalcijuma i na taj način opušta nerve, pa samim tim oktlanja umor, napetost i grčeve u mišićima, a takođe suzbija i visok krvni pritisak.

Svakodnevno konzumiranje indijskog oraha u dužem periodu suzbija nastanak kamena u žučnoj kesi što su pokazala naučna ispitivanja sprovedena na čak 80.000 žena (medicinskih sestara).

Indijski orah je odličan lek za bolesti desni i zuba kao što su paradentoza, gingivitis koje su uglavnom posledica nezdrave ishrane i neadekvatne higijene zuba. Indijski orah eliminiše bakterije u ustima i istovremeno sprečava i nastanak karijesa pa su i zubi i desni zaštićeni od štetnih uticaja.

Indijski orah se koristi u mnogim dijetama upravo zbog svoje visoke kaloričnosti koja daje energiju organizmu i stvara dugotrajan osećaj sitosti dok biljna vlakna koja se u njemu nalaze ubrzavaju metaboličke procese i regulišu probavu, a nivo holesterola i šećera u krvi kao što je već napomenuto se ne povećavaju.

Indijski orah je vrlo uspešan afrodizijak jer opušta mišiće i nerve i pozitivno utiče na raspoloženje kod ljudi posebno kada se konzumira sa čašom vina i medom. On takođe efikasno deluje na cirkulaciju krvi i stimuliše seksualnu želju kod oba pola, a uspešno se koristi i kod problema sa potencijom.

 

indijski orah zdravlje

Preporučena dnevna doza konzumacije indijskog oraha

Ako se pitate smete pojesti indijskog oraha dnevno?

Ne postoji propisana dnevna doza indijskog oraha. Indijski orah sadrži kalorije, oko 600 na 100gr pa ne bi trebalo preterati. Najbolja doza je onoliko koliko stane u vašu šaku ili desetak oraščića.

indijski orah dnevna doza

INDIJSKI ORAH U TRUDNOĆI – da li ga smemo koristiti ?

Za trudnice je uvek nezahvalno davati bilo kakav opšti savet kada je u pitanju ishrana, tipa ovo se sme, ovo ne, jer svi smo mi različiti i drugačije reagujemo na pojedine namirnice.

Indijski orah svakako jeste alergen i na to treba obratiti pažnju. Opet sa druge strane, postoje naučna istraživanja i mnogobrojne stručne studije koje su se pozabavile i sa ovim problemom.

Jedna od njih je i od Lindzi Frejzer doktorice iz Bostona, koja je upravo dokazala da su majke koje su konzumirale indijski oraščić, bademe, lešnike, kikiriki i pistaće tokom trudnoće rađale decu daleko otporniju na alergije od nekih vrsta jezgrastog i koštunjavog voća.

Tako je doktorka došla do zaključka da orašasti plodovi štite od budućih alergija.

Druga korist je što su se trudnice daleko kvalitetnije hranile i stekle su bolje i zdravije navike u ishrani.

Referenca:

https://www.tablicakalorija.com/voce/indijski-orah.html