Infekcija oka uzrok, simptomi, lečenje, komplikacije i prevencija

Mnogi virusi, bakterije, paraziti i gljivice koji napadaju ljudsko telo, takođe mogu da napadnu površinu ili unutrašnji deo oka. Infektivne bolesti očiju mogu se kategorisati na dva načina.

Pre svega, lekari uobičajeno govore o delu oka koji je inficiran ili pod upalom.

Konjuktivitis (conjuctivitis) je, na primer, upala vežnjače ili konjunktive (conjunctiva), membrane unutrašnjeg očnog kapka i unutrašnjeg ugla površine oka. Druga moguća mesta ispoljavanja upale uključuju očni kapak (blefaritis), rožnjaču (keratitis), tečnost unutar oka, mrežnjaču ili retinu i krvne sudove koji je napajaju krvlju (horioretinitis) ili očni živac (neuroretinitis). Ovo je tek nekoliko primera – oko je složen organ koji se sastoji od mnogo delova.

Kao drugo, infekcije oka se klasifikuju i prema uzročniku. Sindrom okularne histoplazmoze (OHS), na primer, izaziva gljivica (ovo oboljenje se naziva još i horioretinititis). Uglavnom napada dovod krvi u mrežnjaču i to sa unutrašnje zadnje strane oka.

Najčešća vrsta infekcije oka je konjuktivitis izazvan adenovirusom (vrsta običnog virusa prehlade). Ova vrsta infektivnog konjuktivitisa najčešće se javlja kod dece. Virusni konjuktivitis je zarazan jer se virus sa oka prenosi na ruke kojima dodirujemo kvake i druge površine koje koriste drugi ljudi.

Postoje i drugi uzroci infektivnog konjuktivitisa, na primer, bakterije kao što je zlatni stafilokok ili stafilokokus aureus (staphylococcus aureus). Bakterijske infekcije se najčešće javljaju kod dece i obično dugo traju.

Uzroci infekcije oka

Infektivni konjuktivitis je najčešća infekcija oka na svetu. Uzroci infektivnog konjuktivitisa su brojni i obično se mogu klasifikovati kao virusni, bakterijski ili gljivični.

Neki od najčešćih uzroka ozbiljnih infekcija oka su:

Hlamidija i gonoreja: Ove izuzetno česte polno prenosive infekcije mogu da prouzrokuju konjuktivitis, premda obično ne dovode do ozbiljnog oštećenja oka kod odraslih osoba. Infekcija dospeva u oko ili direktnim kontaktom sa genitalnim tečnostima, kao što je sperma, ili kada inficirane osobe trljaju oči nakon dodirivanja zaraženih genitalija. Bebe koje rađaju žene sa genitalnim infekcijama su naročito izložene riziku dobijanja infekcije oka. Gonokoka (neisseria gonorrhoeae) jedna je od retkih bakterija koje mogu da prodru kroz zaštitne slojeve oka i izazovu infekciju unutrašnjeg oka.

Herpes simpleks: Ovaj široko rasprostranjeni virus može da se dobije kontaktom sa osobom koja ima kožnu bolest (hladna rana, groznica) ili polnim putem. Virusi herpesa inficiraju oko na isti način kao i hlamidija i gonoreja. Kao i ove bolesti, herpes može da izazove ožiljke i rane na rožnjači. Hronična infekcija herpesom, koja nije uobičajena, može da izazove akutnu nekrozu mrežnjače, posebno kod muškaraca. Ovo dovodi do masivnog uništenja tkiva mrežnjače i dovode do dramatičnog oštećenja vida. Oko 15% ljudi sa očnim herpes simpleksom gube vid u izvesnoj meri.

Osip (herpes zoster, varičela zoster): Osipi su reaktivacija virusa koji inicijalno izaziva ovčije boginje. Ranice (vezikule) poznate kao osip su infektivne i mogu izazvati ovčije boginje kod drugih. Mogu izazvati i infekciju oka, ako dodirnete oči nakon što ste dodirivali ranicu. Dok je herpes simplex vodeći uzročnik akutne retinalne nekroze kod mladih, varičela zoster je vodeći uzročnik kod osoba starijih od 50 godina jer je osip češći u ovoj starosnoj grupi.

Bakterijski keratitis: Ovo je infekcija rožnjače oka običnim bakterijama koje se nalaze na koži i u ustima i nosu. Normalno, ova bakterija ne može da prodre kroz spoljnji sloj oka i može da izazove samo konjuktivitis. Međutim, povreda oka, nedostatak kiseonika zbog nošenja kontaktnih sočiva ili slab imuni sistem mogu da doprinesu prodiranju u rožnjaču, providni sloj na prednjoj strani oka. Gljivice mogu da izazovu gljivični keratitis pod sličnim okolnostima.

U infekcija oka koje mogu da izazovu knjuktivitis i keratitis (upalu rožnjače) spadaju:

 • Polno prenosuve bolesti: sifilis, gonoreja, hlamidija, herpes simpleks i hepatitis B
 • Tuberkuloza
 • Lepra
 • Lajmska bolest
 • Akantameba – uobičajen parazit
 • Stidna vaš – ove sićušne životinje mogu da žive i da se razmnožavaju na trepavicama i nevidljive su golim okom
 • Epštajn-Barov virus ili infektivna mononukleoza
 • Zauške, boginje, grip ili osip
 • Onkocercijaza (rečno slepilo)
 • Sarkoidoza – uzrok ove bolesti nije jasan ali može biti da se javlja usled infekcije
 • Mikoza (opšti naziv za gljivične infekcije) – kandida, gljivica koja izaziva sor, jedna je od 60 vrsta gljivica koje mogu da inficiraju oko

Infekcija oka koje mogu da oštete mrežnjaču i unutrašnje oko su:

 • Sifilis
 • Tuberkuloza
 • Toksoplazmoza (mačkitis)
 • Sarkoidoza
 • Herpes simpleks
 • Varičela zoster (osip i ovčije boginje)
 • Gonoreja
 • Histoplazmoza
 • Citomegalovirus, koji ne utiče na zdrave ljudi, a koji je vodeći uzrok slepila kod osoba obolelih od AIDS-a

Infekcija oka simptomi i komplikacije

Očigledno je da, usled velikog broja mogućih uzročnika, simptomi infekcija oka mogu dosta da se razlikuju. Ono šta osoba oseća uopšteno zavisi od toga gde se infekcija nalazi pre nego od toga šta je izaziva.

Uobičajeni simptomi konjuktivitisa podrazumevaju:

 • Crvenilo i svrab
 • Izlučevine

– virusni konjuktivitis: izlučevina je vodnjikava ili slična sluzi

– bakterijski konjuktivitis: izlučevina je gusta i može biti bela, žuta ili zelena

 • Osećaj kao da je u oku pesak
 • Stvaranje krasta na očnom kapku

Uobičajeni simptomi keratitisa i drugih infekcija prednje strane oka su:

 • Bol, svrab ili osećaj stranog tela u oku
 • Fotosenzitivnost (odbojnost prema jakoj svetlosti)
 • Crvenilo ili male crvene linije na beonjači
 • Lučenje žutog gnoja koji se može skoreti preko noći – moguć znak bakterijske infekcije
 • Suze
 • Otečeni kapci
 • Neprekidno nevoljno treptanje (blefarospazam)

Na nesreću, bolesti koje izazivaju oštećenja mrežnjače, očnog živca ili krvnih sudova koji ih hrane krvlju često nisu praćene nikakvim bolovima.  Primarni simptom je pogoršan vid, što je obično moguće zaustaviti ali ne i vratiti u prvobitno stanje. Zato je redovna kontrola očiju od vitalne važnosti. Jedan od mogućih simptoma oštećenja unutrašnjeg oka su plovci, sitni fragmenti u tečnosti unutar oka. Vidite sitne mehuriće ili tamne tačkice koji lagano padaju niz liniju vida. Svako ima nekoliko plovaka – trebalo bi da se zabrinete samo ako iznenada primetite porast njihovog broja.

Skoro svaka infekcija oka sledi za bolestima u nekom drugom delu tela pa makar to bila i oblična prehlada. Neke, ali ne sve, od ovih bolesti imaju jasne simptome. Budite na oprezu ako se pojavi bol u oku ili problem sa vidom ako imate bilo koju od bolesti koje su pobrojane delu članka pod nazivom „Uzroci“.

Ozbiljne komplikacije infekcije oka uključuju oštećenje mrežnjače i pojavu ožiljaka i rana na rožnjači koji mogu da ometaju vid. Neke infekcije, kao sto je sifilis, mogu da izazovu glaukom. Štaviše, problemi sa očima su često jedini vidljivi simptomi širih infekcija. Hlamidija, na primer, često nema simptoma na genitalijama ali može da dovede do neplodnosti i oštećenja srca ako se ne leči.

Uspostavljanje dijagnoze infekcije oka

Oftamolozi i optometristi su obučeni da prepoznaju različite infekcije oka na osnovu izgleda površine oka i mrežnjače, napredak bolesti, bilo da je na jednom oku ili na oba i na osnovu vaše medicinske istorija. Postoji mnoštvo svetlosnih uređaja za posmatranje rožnjače i mrežnjače.

Ako ima gnoja ili izlučevina iz oka može se uzeti bris da bi se identifikovao organizam; verovatno će vam uraditi i test na obične bolesti kao što su hlamidija, gonoreja i herpes simpleks.

Trebalo bi da odete kod svog lekara ili oftamologa ako imate:

 • Bol u oku, pomućen vid, ozbiljno crvenilo ili neprestano lučenje iz oka
 • Probleme sa očima koji se stalno vraćaju
 • Probleme sa očima zajedno sa hroničnim oboljenjem kao što je dijabetes
 • Promenu veličine zenice
 • Nedavnu povredu oka

Trebalo bi takođe da odete kod svog lekara ili oftamologa ako:

 • Ste sami lečili simptome tokom 48 sati i niste primetili poboljšanje
 • Stanje postaje gore tokom tretmana
 • Stanje traje duže od 48 sati bez tretmana

Lečenje i prevencija infekcija oka

Virusni konjuktivitis obično pokazuje poboljšanje za nekoliko dana i to bez lečenja,

Antibiotici širokog spektra izboriće se sa većinom slučajeva bakterijskog konjuktivitisa ili keratitisa, dok se posebni antibiotici koriste za lečenje gonoreje i hlamidije. Sve ove bolesti su izlečive.

Većina gljivičnih i parazitskih infekcija se takođe leči različitim lekovima. Izuzetak je histoplazma, koja se čak ne može ni otkriti u mrežnjači, iako znamo da je tamo. Jedini tretman koji se trenutno primenjuje je laserska kauterizacija zahvaćenog tkiva, čime se drastično usporava propadanje žute mrlje (centra mrežnjače). Ova operacija često mora da se ponovi nekoliko puta. I dalje nema načina da se popravi šteta koja je već učinjena, međutim, ispituje se nekoliko novih hirurških tehnika.

Herpes simpleks ne može da se odstrani iz tela ali protiv izbijanja infekcije u oku može da se bori pomoću nekoliko antivirusnih medikamenata. Problem može ponovo da se javi.

Ozbiljne bolesti poput tuberkuloze, sifilisa i toksoplazmoze moraju da se leče u celom telu pre nego što se popravi stanje očiju.

Ne možete mnogo da učinite da biste izbegli bolest kao što je histoplazmoza, osim da izbegavate endemska područja (područja gde se nalazi gljivica, kao što su rečne doline). Primetićete, međutim, da je najveći broj infekcija oka zapravo komplikacija polno prenosivih i genitalnih bolesti kao što su sifilis, hlamidija, gonoreja, stidne vaši, herpes simpleks, sor i hepatitis B.

Pranje ruku je izuzetno važno za sprečavanje širenja organizama koji izazivaju infekcije. Zajedničko korišćenje peškira, jastučnica, donjeg veša i šminke uvek treba izbegavati u cilju sprečavanja širenja očnih infekcija.

Možete smanjiti rizik od dobijanja infekcije oka ako praktikujete siguran seks. To podrazumeva upotrebu kondoma i, u idelanom slučaju, ograničeni broj seksualnih partnera. Podjednako je važno da se redovno testirate na polno prenosive bolesti, pošto mnoge od njih prolaze neopaženo sve dok šteta već ne bude učinjena, a možete zaraziti i druge ljude. Ako imate neku od ovih bolesti, redovno perite ruke i držite ih što dalje od očiju.

Isto važi za hladne rane, osip, ovčije boginje, male boginje, zauške, grip i običnu prehladu. Sve ove bolesti izazivaju ospice, osipe ili sluz kojima se prenose organizmi. Često perite ruke i ne dirajte oči. Pazite na decu i ne dajte im da brišu nos pokretom šake na gore.

Ako vi ili neki član vaše porodice ima očnu infekciju trebalo bi da koristite posebnu posteljinu i čiste peškire za lice i kupanje pri svakoj upotrebi. Kozmetički preparati mogu biti uzrok infekcija koje se vraćaju, stoga ih uzbegavajte ako možete, kada imate infekciju oka. Dobro očistite oči, posebno pre nanošenja bilo kog leka i ako imate neku vrstu izlučevina.

Ako nosite kontaktna sočiva, vodite računa o njima i  bacite ih u skladu sa uputstvom proizvođača.

Pazite na grane i grančice drveća dok šetate po šumi. Ogrebotina oka koju je izazavala organska materija je još jedan način za dobijanje gljivične infekcije oka.

Konačno, izbegavajte pretrano izlaganje suncu jer to može da oslabi zaštitni sloj oka.