bazen, plivanje

Infekcije koje vrebaju na bazenima

Mladima i deci često priča o infekcijama sa bazena deluje poput nekog urbanog mita, jer kako je to moguće da se neko zarazi i dobije neku bolest tamo gde je prisutna voda u ogromnim količinama?! Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan i ne tako lep, a glasi: lako. Infekcije nam prete svuda, bilo gde da se nađemo, a samo način našeg ponašanja i otpornost organizma utiču na to da li će se neka infekcija proširiti. No, na bazenima, kada je ima, većina je i dobije.

Površine koje su vlažne, nedovoljno očišćene i dezinfikovane, najbolje su za razvijanje bakterija, gljivica i parazita. Zato na ulasku u bazenski prostor uglavnom postoje udubljenja za prolazak svih kupača, gde se stavlja tečnost koja na nogama onda uništi mikroorganizme.

U bazenima je, pored toga, hlor koji uništava mikroorganizme, ali je važno da ga ima u dovoljnoj količini da ih uništi, ali ne previše, jer bi tako izazvao crvenilo očiju, svrab i slične simptome. I pored svega toga postoje infekcije koje vrebaju na bazenima, a ovo su neke od najčešćih.

Gljivice na noktima

Ova vrsta infekcije se redovno zadobija na vlažnim podlogama, kakve su one u okolini bazena. Zato je važno ne zadržavati se na njima, a nakon bazena noge dobro oprati i potpuno osušiti, jer gljivice na noktima nastaju upravo zbog toga što im je topla, vlažna i mračna sredina najbolja za razvijanje, kao što je sama obuća. Zato je važno da nakon bazena se uredno istuširate, obraćajući pažnju na noge i prostor između prstiju, a čarape i patike da obujete onda kada ste sigurni da je sve sasvim suvo.

Gljivice na noktima se najpre ni ne primećuju, jer se uglavnom javi jedna tačkica/mrljica na noktu, koja se vremenom širi dok ne zauzme ceo nokat i kožu u njegovoj okolini. Na samom početku, gljivice na noktima se leče određenim mastima, a neke razvijenije faze zahtevaju druge metode, jer tada može doći i do otpadanja nokta, gnojenja prsta i slično.

Infekcije oka i uha

Česta infekcija jeste bazenski konjuktivitis koji se dobija tako što oko dođe u dodir sa vodom gde je urinirala osoba sa genitalnim infekcijama. Najpre započinje svrabom i peckanjem, crvenilom oka, a onda se dalje javlja otok. Bitno je što pre otići lekaru kako bi se dobila potrebna terapija za rešavanje ove infekcije koja je veoma neprijatna.

Plivačko uvo je takođe čest slučaj inficiranja na bazenima. Spoljašnje uho se zarazi nečistom vodom iz bazena, zbog čega nastaje bol, crvenilo, nagluvost. Bitno je da ne dirate uvo štapićima za čišćenje, već odmah da se javite lekaru, kako se infekcija ne bi proširila i na unutrašnje uho.

Stomačne infekcije

Jedno od glavnih pravila glasi da nikada i nipošto ne gutate vodu iz bazena, jer ne morate da rizikujete neku stomačnu bolest. Kako se nekad dešava da i pored hlora neke bakterije i paraziti prežive, gutanjem vode oni dolaze do stomaka zbog čega se javljaju bolovi, grčevi, dijareja, kao i tvrd stomak i povišena telesna temperatura. Simptomi su kao i kod svakog stomačnog virusa, a čim se pojave treba se obratiti lekaru za potrebnu terapiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *