Iridologija – nauka o očnoj dužici

Oči su ogledalo duše, kažu pesnici. Sa tim se slažu i sledbenici iridologije – nauke o očnoj dužici – ali dodaju da su oči ujedno i ogledalo celog tela jer se u njima ogleda opšte zdravstveno stanje jedne osobe.

Po njihovom mišljenju oči predstavljaju i specifičnu bazu podataka o zdraviju koju možemo konsultovati kad god poželimo.

Šta je iridologija?

Iridologija je naučni pristup analizi šema i struktura u irisu oka, koja određuje delove i fazu upale u celom organizmu. Iris je deo oka koji nam omogućava da raspoznajemo boje. U irisu se mogu videti konstitucija tela, inherentne snage i slabosti, nivo zdravlja i prelazi u organizmu koji se obrazuju prema životnom stilu svakoga od nas.

Kako je nastala iridologija?

1800-tih godina, mladi dečko Ignatz Von Peczely, je uhvatio sovu u svojoj bašti. Dečak je jasno video crnu liniju koja se dizala u sovinom oku, nakon što je slomila nogu tokom borbe. On je čuvao sovu dok nije povratila snagu i pažljivo posmatrao njene oči.

iridologija

 

U crnom delu oka, vremenom su se pojavljivale krive bele linije. Von Peczely je kasnije postao lekar, i imao je priliku da proučava iris kod mnogih pacijenata. On je bio siguran u to da postoji direkta veza između promena u telu i oznakama u irisu, pa je napravio tabelu, koja se konstantno dopunjava, sa svakim novim istraživanjem.

Kako ova metoda tačno deluje?

Kompleksni iris sastoji se od stotina hiljada nervnih završetaka koji su impulsima vezani za svako tkivo u telu, putem mozga i nervnog sistema. Nervna vlakna, trabekule, reaguju na određen način na svako tkivo i stanje organa, i formiraju nešto nalik mapi. Tačna analiza irisa je moguća kada se tabela stavi preko prokcije slike iz irisa. Ovako se omogućava detaljno posmatranje i „čitanje“ zabeležene slike.

iris

Šta će se videti?

Kompletna analiza irisa će pokazati da li je osoba generalno u dobrom ili lošem zdravstvenom stanju, u zavisnosti od debljine vlakana. Šablon, struktura, boja i stepen svetla i tame u irisu govore da li je neki deo tela suštinski jak ili slab. Takođe, otkriće relativne znake umora, iritacije, povrede ili propadanja tkiva i organa. Nutricionistički i hemijski disbalans, kao i nivo akumilacije toksina u organizmu se takođe mogu očitati.

Šta se neće videti?

Iridologija ne može utvrditi tačna bolest koja napada telo, ali ona pruža informacije o stanju tkiva u organizmu. Ovako ponekad možete otkriti da imate neki problem pre nego što se simptomi uopšte pojave. Iridologija se ne može vršiti pod anestezijom, jer su tada nervni impulsi umrtvljeni. Iridologija ne može locirati parazite, kamen u žuči i bacile, ali može nagovestiti upalu i prisustvo toksina, što otkriva mnogo toga. Trudnoća se takođe ne moiže videti, jer je to prirodna stvar, tj. normalna funkcija ženskog organizma.

Kako mi iridologija može pomoći?

Iridologija može biti ključna u prevenciji mnogih bolesti. Njom se mogu otkriti prvi upozoravajući znaci, pre očiglednih simptoma. Iridologija može biti vrlo moćan i bezbolan alat za sagledavanje unutrašnjosti tela i opšteg zdravlja. Ona vam može otkriti koliko dobro funkcioniše vaše telo. Nepravilna ishrana i manjak vežbanja potkopavaju prirodnu zaštitu organizma, te on ne može sam da neutrališe toksine i postaje sklon hroničnim oboljenjima. Zato su iridologija i pravilna ishrana usko povezani, ukoliko pristupate životu i zdravlju na holistički način. Iridologija nam pomaže da sagledamo svoje slabosti, kako bismo ih ojačali, pročistili telo i bili zaista zdravi. Ona nam može pomoći da sprečimo bolesti i budemo zdravi – fizički, psihički i duhovno.

Doktori obično ne mogu odmah da ustanove da li bolujete od nečega dok nema jasnih simptoma, pa vam iridologija daje tu prednost – i verovatno je zbog toga izuzetno važna u preventivnoj medicini, koja je na dobrom putu da postane medicina budućnosti.

  • Osnovni principi. Iridolozi smatraju da je na dužici oka „iscrtana” i mapa ljudskog tela, njegova anatomija i funkcije organa. Oči su organi sa najrazgranatijim krvnim sudovima i nervima pa su samim tim sposobne da pre ostalih organa „registruju” i najmanje poremećaje u organizmu koji se manifestuju određenim simptomima.
  • Iridološki pregled. U potpunosti liči na običan oftalmološki pregled koji služi da se utvrdi stanje retine i očnog dna. Iridolog se međutim više bavi ispitivanjem površinskog dela očne dužice i ženice kako bi utvrdio pravilnost oblika, gustinu šara, prisustvo mrlja i druge parametre. Svaka promena ima posebno značenje u zavisnosti od položaja na dužici. Tako na primer izdužena mrlja u srednjem delu dužice, sa spoljne strane oka, može da ukaže na respiratorne probleme.
  • Znaci na dužici. Stručnjaci za iridologiju kažu da ne postoji idealna dužica i da svi imamo nekakve znake ili „tačkice” na obojenom delu oka. Ali, po mišljenju iridologa, ne treba brinuti ako su dužice kompaktne, a ženice dobro centrirane i ako su metabolički krugovi jasno označeni. Nasuprot tome, ako se pojave nepravilne linije, mrlje ili „tamne rupe” znači da nešto nije u redu.
  • Saveti eksperata. Analizom očne dužice može da se otkrije tendencija ili predispozicija ka određenim bolestima i da li je pacijent pod stresom. Takve informacije mogu da pomognu da se na vreme promeni stil života i tako pozitivno utiče na očuvanje zdravlja. Iridolog, međutim, ne može da postavlja konačnu dijagnozu niti da prepisuje lekove, ali može da preporuči dijetu, upotrebu dopunskih lekovitih sredstava i čajeva i drugih prirodnih preparata koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

Očna dužica kao otvorena knjiga

Mapa očne dužice čita se na dva načina:

Delovi dužice koji se pružaju od centra ka periferiji kao kvandranti časovnika – svaki sektor odgovara jednom organu i jednoj funkciji. Inače, u gornjem delu dužice projektuje se gornji deo tela (mozak, grlo), u srednjem organi grudnog koša, a u donjem organi za varenje, bešika, noge. Parni organi se reflektuju na oba oka, a pojedinačni samo na jednom, na odgovarajućoj strani.

Analiza dužice se zasniva i na ponavljanju koncentričnih krugova koji predstavljaju stanje različitih sistema (endokrinog, sistem za varenje, limfni, nervni) a koji se pružaju od ženice do ivice očne dužice.

Svetle ili tamne oči?

Prvi utisak o pacijentovom zdravstvenom stanju poznavaoci iridologije stiču na osnovu boje njegovih očiju. Oni tvrde da različite nijanse u boji dužice ukazuju na sklonost organizma ka određenim bolestima.

Smeđe oči – Osobe sa smeđim ili tamnim očima sklone su hroničnim bolestima (hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, holesterol, proširene vene, bolesti jetre).

Zelenkasto-smeđe oči – Osobe kod kojih boja očiju nije jasno definisana najčešće pate od bolesti digestivnog trakta i upale žuči.

Plave oči – Kod plavookih postoji sklonost ka akutnim ili kratkotrajnim bolestima. Često pate od upala sinusa, respiratornih problema i alergija a mogu da imaju probleme limfnog sistema.

Sam svoj doktor

Tumačenje pramena na očnoj dužici zahteva veliko iskustvo i ne preporučuje se da se to čini po sistemu „sam svoj doktor”. Međutim, postoje znaci koje i sami možete otkriti uz pomoć uveličavajućeg ogledala.

Prsten holesterola – lako se vidi golim okom, beličaste je boje a obično se pojavljuje posle četrdesete godine, uz spoljnu ivicu očne dužice. Upozorava da je povećan nivo holesterola u krvi, kao i da je povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze.

iridologija prsten holesterola

Slojevite boje – osnovna boja dužice je prekrivena drugim bojama koje je na izvestan način „prljaju”. Ako se pojave beličaste ili žućkaste fleke ih narandžaste mrlje blizu ženice, to može biti znak lošeg funkcionisanja creva. U tom slučaju preporučuje se detoks dijeta.