islandski lisaj

Islandski lišaj kao lek protiv kašlja – čaj – sirup

Islandski lišaj (latinski naziv: Cetraria islandica) je dobio naziv po tome što je na Islandu prvi put ova biljka upotrebljena u lekovite svrhe. Inače, islandski lišaj raste gotovo na čitavoj severnoj polulopti. Raste u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. U nekim delovima sveta ova biljka se koristi kao zamena za žitarice jer se od izmrvljenog i osušenog lišaja na vatri pravi zdrava i lekovita kaša. Na našim prostorima islandski lišaj raste u planinskim područjima, ponajviše u šumama, kao i na visinskim pašnjacima. Može se naći i među kamenjem, naročito na otvorenim prostorima koja su često pod uticajem jakog i snažnog vetra. Opstaje u čistoj sredini gde nema koncentracije sumpora u vazduhu.

Ubraja se u lišaje grmaše jer mu je vegetativno telo uspravno i prilično je nepravilno razgranat, poput manjeg grma. Ova biljka se često naziva i islandska mahovina, što neke dovodi do pogrešnog shvatanja da je u pitanju mahovina. Islandski lišaj može da dostigne visinu do 10 cm, a njegova boja varira od tamnozelene do sive i smeđe, pa i šarene. Po mirisu i izgledu ima sličnosti sa morskim algama. Ukus islandskog lišaja je gorak, a ta gorčina se neutrališe držanjem u vodi. Ova biljka je u narodu poznata još i kao islandska mahovina, plućnik i planinska mahovina.

islandski lisaj caj

Islandski lišaj kao lek

Islandski lišaj se od davnina koristi u narodnoj medicini kao prirodni lek. Izuzetno je bogat izvor joda i vitamina A, B1 i B12. Osim toga, sadrži lihenin i izolihenin, polisaharide rastvorljive u vodi. Uz njih, prisutna je i lihensterinska kiselina, koja deluje kao odličan antibiotik jer uspešno sprečava širenje bakterija. Usinska kiselina je sastavni deo islandskog lišaja, što ovoj biljci daje svojstva idealnog prirodnog antibiotika. Evo za koje je sve zdravstvene tegobe dobar islandski lišaj kao prirodni lek:

 • S obzirom na to da ima dosta sluzi i gorčine, veoma je koristan za ublažavanje kašlja, mučnine i povraćanja.
 • Islandski lišaj je blagotvoran za promuklost koja se javlja usled gripa i prehlade, a dobar je lek i za grebanje u grlu.
 • Pomaže kod stanja otežanog disanja kroz nos.
 • On deluje tako što smiruje upaljenu sluzokožu i rastvara sekreciju.
 • Zbog sadržaja posebnih kiselina i drugih lekovitih materija, deluje antibakterijski i to ga čini prirodnim antibiotikom.
 • U kombinaciji sa drugim biljkama može se koristiti za lečenje plućnih bolesti i tuberkuloze.
 • Jača imuni sistem i iscrpljeni organizam.
 • Sadrži skrob, vitamine A i B, jod i gvožđe.
 • Sjajan je prirodni lek za dijareju.
 • U nekim kulturama se koristi kao prirodni lek za rane na koži.
 • Zahvaljujući svojim vrednim sastojcima islandski lišaj se koristi i kod jačanja i čišćenja sluznice želuca, creva, slezine, jetre, gušterače, bubrega i mokraćne bešike.
 • U nekim zemljama se islandski lišaj koristi za pravljenje hleba, koji je posebno pogodan za dijabetičare.
 • Pomaže u lečenju čira zato što blagotvorno deluje na sluzokožu probavnih organa.
 • Delotvoran je u lečenju gastritisa.
 • Pospešuje stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, te je veoma koristan u lečenju anemije.
 • Ubrzava oporavak nakon preležanih boginja i teških infekcija.

Islandski lišaj za kašalj i grlo

Islandski lišaj je najpoznatiji u lečenju kašlja i upale grla. Provereno eliminiše sve respiratorne tegobe i to u veoma kratkom roku. Naročito je pogodan kao lek zato što se, osim u obliku čaja, može naći i u obliku pastila i sirupa. S obzirom na to da sadrži preko 50% sluzi, idealan je prirodni sedativ za disajne puteve.

Sirup od islandskog lišaja za kašalj i grlo naročito je pogodan za decu koja su sklona čestim prehladama. On pospešuje brže sazrevanje sekreta i lakše iskašljavanje šlajma, a da pri tome umiruje nadražaj grla. Sirup i pastile od islandskog lišaja, kao i čaj, preporučuju se i odraslima, naročito zato što posle svake bolesti deluje okrepljujuće po organizam i jača imunitet.

Islandski lišaj čaj

Čaj od islandskog lišaja je provereno prirodno sredstvo za lečenje respiratornih tegoba jer veoma blagotvorno deluje na bronhije. Visok nivo lihelina deluje protivupalno na sluznicu, pa se zato smatra prirodnim antibiotikom. Čaj od islandskog lišaja se preporučuje u slučaju svih vrsta prehlada, upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa i tuberkuloze. Dakle, ako ste prehlađeni,obavezno pijte čaj od islandskog lišaja.

Kako napraviti čaj od islandskog lišaja?

Veoma jednostavno. Biće vam potrebna samo jedna puna kašičica osušenog islandskog lišaja i 2 dl proključale vode. Dakle, prelijte 1 kašičicu osušenog islandskog lišaja sa 2 dl proključale vode, poklopite, ostavite da odstoji 10-ak minuta, pa potom procedite i pijte u malim gutljajima. Čaj nemojte sladiti, naročito ne šećerom. Preporučena doza je jedna do dve šolje dnevno.

Recept za izbacivanje šlajma:

Tri kašike islandskog lišaja prelijte litrom vode, poklopite i ostavite da odstoji 8 sati. Potom kuvajte na tihoj vatri dok ne postane sluzavo. Dobijeni čaj procedite i pijte prohlađen u manjim gutljajima ujutru i uveče.

Kako napraviti tinkturu od islandskog lišaja?

Pored toga što se može konzumirati u obliku čaja, sirupa i pastila, od islandskog lišaja se može praviti i tinktura. 20 grama islandskog lišaja prelijte sa 1 dl 70% alkohola i ostavite da odstoji 10 dana. Potom procedite i uzimajte 15 do 20 kapi dnevno razmućene u vodi ili soku.

Islandski lišaj primena u trudnoći

Tinktura islandskog lišaja je veoma korisna za trudnice jer ublažava mučnine i povraćanje. Islandski lišaj se u trudnoći može koristiti osim ako vam lekar ne kaže drugačije. Osim toga što se islandski lišaj može koristiti u trudnoći, on je pogodan i za dojilje jer pospešuje proizvodnju mleka. Ipak, dojilje treba da budu oprezne. U slučaju upaljenih dojki ili bradavica, treba izbegavati konzumiranje islandskog lišaja. Pre svake upotrebe neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Važne napomene

Kod konzumiranja ove biljke veoma je važno doziranje. Ukoliko se konzumira u predviđenim dozama, neće doći do nikakvih neželjenih dejstava, naprotiv. Ipak, neka istraživanja pokazuju da nepravilno korišćenje ove biljke može izazvati trovanje olovom. Zato se pre bilo kakve upotrebe islandskog lišaja obavežno posavetujte sa lekarom! Ovo je posebno važno za decu, trudnice i dojilje. Konzumiranje islandskog lišaja u prekomernim dozama može uzrokovati stomačne iritacije i poremećen rad jetre.

[icegram campaigns=”8279″]