pukotine na jeziku

Ispucali jezik – uzroci i lečenje pukotina na jeziku

U većini slučajeva brazde na jeziku se javljaju na sredini jezika uz veoma male pukotine na stranama, međutim, u zavisnosti od uzročnog oboljenja, izgled ovih naprslina može da se razlikuje.Pukotine mogu da se razlikuju i po dubini ili da formiraju žlebove. Uopšteno, ispucali jezik nije bolan ali kisela, vruća ili ljuta hrana može da nadraži jezik i izazove osećaj žarenja ili žmaraca.

Znakovi i simptomi ispucalog jezika

Ako imate ispucan jezik, primetićete brazde na jeziku koje mogu da budu praćene žlebovima, iritacijom, ranicama u ustima ili bolom. Pukotine bi trebalo da se pojavljuju samo na jeziku a ne i na obrazima i desnima. Ove pukotine mogu da izgledaju različito. Mogu da budu u obliku povezanih šara, da dele jezik na delove i mogu da budu i do 6mm duboke.

Jezik može da postane osetljiviji na ljutu hranu i da gori kada jedete takve namirnice. Može da se dogodi da hrana ostane zarobljena u ovim brazdama, usled čega se javlja zadah i povećava rizik od nastanka bakterijskih ili gljivičnih infekcija u ustima.

ispucali jezik

U SAD oko 2 -5% populacije ima ispucali jezik. Kod nekih se ove brazde formiraju u detinjstvu ali u većini slučajeva neće ih biti sve do zrelog doba. Većina ljudi sazna da ima ispucali jezik tokom redovne stomatološke kontrole, kada stomatolog primeti ovu pojavu. Sa godinama ove brazde će postati izraženije.

Uzroci ispucalog jezika

  • Povreda ili trauma

Na jeziku mogu da se pojave fisure ako stalno četkicom perete lateralne (bočne) strane ili dorzalnu (gornju) površinu jezika. Jelo ili izlaganje jezika polomljenim zubima, takođe  mogu da izazivaju stalno trenje na jeziku, usled čega dolazi do pojave fisura (naprslina).

  • Nasledni uzroci

Postoje teorije da neka nasledna oboljenja dovode do toga da su neke osobe podložnije pojavi ispucalog jezika, međutim, one nemaju uporište u odgovarajućim ispitivanjima.

  • Anomalije jezika

Geografski jezik je oboljenje koje izaziva nestajanje papila i stvaranje kružnih zadebljanja na gornjoj površini jezika. Kada se ova zadebljanja šire ka periferiji, mogu da se spoje i stvore krivudave linije koje podsećaju na geografsku kartu. Ovo oboljenje povećava rizik od nastanka pukotina na jeziku. Dlakavi jezik, oboljenje koje izaziva keratinizaciju i prekomeran rast papila, može da dovede do pojave fleka na jeziku koje greškom mogu da se pomešaju sa brazdama.

  • Nedostatak biotina

Biotin je vitamin iz porodice B vitamina, a organizam ga često koristi za jačanje metabolizma i sintetisanje masti. Ako imate nedostatak biotina, moguće je da osećate bolove u mišićima i umor, koža može da poprimi sivkastu boju, pobledi i postane suva, a uz to se povećava i rizik za pojavu ispucalog jezika. Lekar može da potvrdi ovu dijagnozu. Ako patite od nedostatka biotina, povećajte unos karfiola, žumanaca, piletine i pečuraka pa ćete popraviti stanje.

  • Sjogrenov (Šegrenov) sindrom

Ovaj poremećaj je hronično, zapaljensko, autoimuno oboljenje usled koga dolazi do toga da organizam napada sopstvene žlezde koje luče tečnost, a zbog toga dolazi do pojave umora, bolova u zglobovima, suvih usta, suvih očiju (osećaj svraba i žarenja oka) ili ispucalog jezika. Uzrok nastanka ovog sindroma je nepoznat ali postoji sumnja da faktori životne sredine i genetika imaju ulogu. Virusna ili bakterijska infekcija mogu da povećaju rizik od nastanka Sjorgenovog sindroma. Kada se pojavi, ovo oboljenje je neizlečivo ali veštačke suze i stimulatori pljuvačke mogu da pomognu kod kontrole simptoma.

  • Drugi uzroci

Konstantno konzumiranje ljute hrane, izlaganje stresu ili škrgutanje zubima, mogu da dovedu do pojave ispucalog jezika. Oralni drozd, kvasac infekcija usta koja često prati oslabljeni imuni sistem, takođe može da poveća rizik od nastanka ispucalog jezika. U nekim slučajevima, ovo oboljenje može da dovede do pojave kvržica na jeziku ili otoka koji pogrešno mogu da se protumače kao ispucali jezik.

Lečenje ispucalog jezika

  • Ne radite ništa

Ispucan jezik uglavnom ne zahteva lečenje, posebno ako ne izaziva nelagodu.

  • Održavajte higijenu zuba

Redovno čišćenje jezika četkicom ili strugačem za jezik, ukloniće ostatke hrane koji su zapali u pukotine pa neće doći do razmnožavanja mikroorganizama i nastanka infekcije.

  • Ublažite bol

Ako vam ispucali jezik izaziva bol, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ublažili neprijatnost. Jezik mora da bude dobro hidriran, što ćete postići unosom velike količine vode. Kod nekih osoba je divlja nana dovela do zaceljenja pukotina i neutralisala bol. Ako vam konzumiranje ljute hrane izaziva gorući osećaj, na osetljivu površinu stavite malo sode bikarbone.

  • Obratite se lekaru

Ako vam pukotine na jeziku izazivaju velike nelagode, onda bi trebalo da se obratite stomatologu koji će utvrditi da li postoji način da se stanje ublaži. Lekaru bi trebalo da se obratite i ako brazde na jeziku počnu da otiču jer to može da bude znak mnogo ozbiljnijeg oboljenja poput karcinoma jezika.