trudnoća

Iz nedelje u nedelju, kako izgleda trudnoća?

Drugo stanje predstavlja jedan od najzanimljivijih perioda u životu žene. Svake nedelje se mogu uočiti nove promene u telu buduće mame. Obično se, nakon saznanja o tome da će postati roditelji, parovi raspituju kako izgleda trudnoća po nedeljama kako bi unapred znali šta ih očekuje.

Kako se računa trudnoća po nedeljama?

Žene koje očekuju da ostanu u drugom stanju na internetu istražuju kako izgleda trudnoća po nedeljama u prvom trimestru kako bi mogle da prepoznaju znake i pre nego što im izostane menstrualni ciklus i urade test.

Ovde treba istaći da se trudnoća po nedeljama računa od prvog dana poslednjeg ciklusa. To znači, da praktično u prve dve nedelje od kako se računa da je žena u drugom stanju, ona zapravo nije trudna.

Danas se na internetu mogu pronaći kalkulatori trudnoće na osnovu kojih majka može da zna šta će je očekivati u narednom periodu. U njima je detaljno opisana trudnoća po nedeljama, veličina bebe i njen razvoj, kao i uputstva kada je vreme za pregled.

Prvih dvanaest nedelja

Prvi trimestar obuhvata prve tri meseca trudnoće odnosno prvih dvanaest nedelja. Trudnoća po nedeljama se ovom periodu donosi brojne promene koje se javljaju u organizmu buduće majke. Tada su hormoni najaktivniji, telo radi na tome da stvori uslove za normalan razvoj bebe i zbog toga se kaže da je ovo najburniji period. Embrion se spušta u matericu i počinje da se razvija. Tada nastaju svi bebini organi.

U prvom trimestru majke počinju da osećaju sve klasične simptome kao što su mučnina, glavobolje, umor, bolovi u karlici donjem stomaku, oticanje dojki. Kod nekih žena se već u trećem mesecu može primetiti trudnički stomačić.

U ovom periodu treba uraditi prvi ultrazvučni pregled kod ginekologa kako bi se utvrdilo da je sa plodom sve kako treba. Lekar će budućoj mami najverovatnije dati da pije neke prenatalne vitamine koji će pomoći razvoju bebe i opštem zdravstvenom stanju majke.

Iako je trudnoća po nedeljama u prvom trimestru pravi emocionalni rolerkoster, ovo je period najvećeg uzbuđenja za buduće roditelje.

Drugi trimester

U drugom trimestru trudnoća po nedeljama je najblaža za buduću mamu. Tada je stomak već primetan, beba je porasla, ojačala i već počinje da se pomera već oko 20 – te nedelje. U ovom periodu prestaju mučnine i glavobolje i majka ima mnogo više energije.

Ono što je karakteristično za ovaj period je što mama počinje mnogo više da jede. Razlog za to je činjenica da štitasta žlezda u trudnoći radi mnogo brže nego inače i zbog toga je za pravilan razvoj bebe i za normalno funkcionisanje majke potrebno više kalorija.

Treći trimester i priprema za porodilište

Trudnoća po nedeljama u trećem trimestru za mnoge žene polako postaje sve teža. Beba u ovom periodu najviše raste, pomera se i stvara veliki pritisak na karlicu i unutrašnje organe. Majke zbog težine stomaka počinju da imaju onaj karakterističan hod.

Negde oko 30 – te nedelje se mogu osetiti prve kontrakcije što može da uplaši žene koje nikada nisu rađale. Već tada je pametno da se polako odvajaju stvari za porodilište – u mnogim Domovima zdravlja će mame od lekara dobiti preporuku za stvari koje moraju da ponesu. Od 37 – me nedelje porođaj se može očekivati svakog dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *