kvrzica ispod pazuha kod muskaraca

Izraslina (kvržica) ispod pazuha: 6 mogućih uzroka i odgovarajuće terapije za lečenje

Kvržice ispod pazuha

Kvržica ispod pazuha obično znači da imate otekle limfne čvoriće. Limfni  čvorići su deo limfnog sistema koji se bori protiv infekcija i bakterija. Ako ste primetili limfni čvorić ispod pazuha ne paničite. U većini slučajeva ovo nije ništa ozbiljno i rešiće se samo za par dana. Ako se ne reši, posetite lekara da biste obavili detaljne analize pošto postoje ozbiljni slučajevi ovih čvorića.

Nastavite sa čitanjem da biste naučili o uzrocima i načinima lečenja kvržica ispod pazuha.

6 Uzroka i odgovarajaući tretmani

Može se navesti više uzroka zbog kojih dolazi do pojave izraslina i čvorića. Većina su bezopasni ali neki mogu biti ozbiljni. Ovo će vam pomoći da odredite zbog čega imate kvržice ispod pazuha leve ili desne ruke.

kvrzica ispod pazuha kod muskaraca

1. Otekli limfni čvorovi

Kao što je ranije pomenuto, limfni čvorovi mogu da oteknu ili da se upale ako se bore protiv kancerogenih ćelija ili čak običnih bacila. Ove kvržice ispod pazuha su obično meke na dodir i nalaze se ispod kože. Infekcija na ruci ili grudima može dovesti do uvećanja limfnih čvorova. Ovo može da se desi i zbog infekcija koje zahvataju celo telo kao što su herpes, sida i zarazna mononukleoza.Ove kvržice obično izazivaju bol ispod pazuha.

Lečenje : Za ovaj tip kvržica vam obično ne treba tretman pošto nestaje sam od sebe. Možete probati OTC lekove protiv bolova i vruće obloge da biste smanjili nelagodnost. Možete uzeti i oralne antibiotike ako je oticanje nastalo zbog bakterijske infekcije.

2. Ciste i lipomi

Proverite kvržicu prstima. Da li se pomera na dodir ako lagano pritiskate? Da li se nalazi samo ispod kože? Ako je odgovor da, to može biti cista. Ciste su bezopasne i mogu da izazovu da vaša koža požuti, što može da izazove pojavu kvržice.Dakle kvržica ispod pazuha koja se pomera je najverovatnije cista.

Lečenje : Pošto su ove kvržice bezopasne, ne treba vam terapija. Ako vam ove izrasline pričinjavaju nelagodnost ili ružno izgledaju možete razmotriti operaciju, liposukciju ili inekcije steroida. Koja je najbolja opcija za vas zavisi od veličine kvržice.

3. Urasle dlake

Često brijanje ponekad uzrokuje urasle dlake koje mogu da deluju kao kvržice ispod vaših pazuha. Ove kvržice nisu opasne i češće su kod žena nego kod muškaraca.

Tretman : Urasle dlake uzrokuju kvržice koje izgledaju ružno i vrlo su neprijatne. Dobra vest je da nisu opasne. Treba samo da pazite kad se brijete ispod pazuha. Koristite čist brijač sa jednom oštricom i nakvasite pazuh vrućom vodom pre brijanja. Trebalo bi da izbegavate brijanje dok kvržica ne nestane.

4. Antiperspiranti

Svakodnevna upotreba antiperspiranata ponekad uzrokuje pojavu kvržica. Ovo se obično desi ako ste alergični ili vaše telo reaguje na neku hemikaliju koja se nalazi u antiperspirantu koji koristite.

Tretman : Najjednostavnije je da promenite marku antiperspiranta i vidite da li vam nova odgovara. Ako ponovo dođe do pojave kvržice ispod pazuha treba da prestanete da koristite antiperspirante.

5. Alergijske reakcije

Penicilin, jod i lekovi na bazi sulfanimida mogu da uzrokuju alergijske reakcije.  Slično, male boginje i tifusna groznica mogu da uzrokuju reakcije kod limfnih čvorića koje će dovesti do pojave kvržica.

Tretman : Treba da identifikujete uzrok problema i da ga izbacite iz vaše svakodnevne rutine. Razmislite o lekovima koje ste koristili u skorije vreme. Ako ne možete ničega da se setite, konsultujte se sa profesionalcem.

6. Rak

Različite vrste raka su povezane sa kvržicama ispod pazuha. Najčešći su leukemija, rak dojke, ne-Hodčkinov i Hodčkinov limfom. Tumor može biti raznih veličina i pokretan je.

Tretman : Postoji više opcija : hemoterapija, operacija, terapija zračenjem i drugo. Evo nešto više o tome :

Operacija : Vaš lekar vam može preporučiti operaciju da bi se problem utvrdio i izlečio. Treba da se podvrgnete operaciji da biste se otarasili kvržice i da biste se osigurali da se ne proširi na druge delove vašeg tela.

Hemoterapija : To je upotreba lekova specijalno napravljenih za borbu protiv raka. Pomisao na hemoterapiju je obično užasna, ali ako znate više o tome  šta je to i kako funkcioniše  će smanjiti strah.

Terapija zračenjem : Procedura podrazumeva prodiranje visoko energetskih talasa u vaše telo da bi se uništile ćelije raka. Obično se koristi u kombinaciji sa još nekim tretmanom zbog boljih rezultata.

Kada posetiti lekara

Kao što je već spomenuto, kvržica ispod pazuha nije uvek razlog za brigu.  U nekim slučajevima može biti znak određenih vrsta raka kao što je rak dojke. Trebate da pazite na ostale simptome i da utvrdite da li je vaša kvržica bezopasna ili treba da posetite lekara zbog daljih ispitivanja. Uobičajeni simptomi su :

  • Tvrdi i uvećani limfni čvorići
  • Konfuzija i promene svesti
  • Napadi
  • Temperatura iznad 38.3
  • Vruči, osetljivi limfni čvorići koji postaju crveni
  • Teškoće sa disanjem

[icegram campaigns=”8698″]