jagorcevina

Jaglika ili jagorčevina cveće uzgoj, upotreba, lekovitost

Jagorčevina  cveće     

Jagorčevina biljka (Primula poliantha) cveta u rano proleće, nudeći razne forme, veličine i boje.Ovo cveće poznato e i kao jaglika. Kada dobije odgovarajuće uslove gajenja, ova energična biljke će se umnožiti svake godine, dodajući fantastične boje vašem pejzažu.

Cvetanje jagorčevine često traje tokom leta i u nekim oblastima, ono će se nastaviti u jesenju sezonu, sa svojim izvanrednim bojama.

Većina jagorčevina cveća koje se može videti u baštama su Polianthus hibridi, koje se kreću u boji od bele, krem i žute do narandžaste, crvene i roze. Tu su i ljubičaste i plave nijanse jagorčevine. Ova višegodišnja biljka voli vlažne uslove.

Jagorčevina je jedna od prvih biljaka koje cvetaju u proleće. To je višegodišnja biljka, sa kratkim korenom braon boje. Listovi su jajasto okrugli, prizemni i skupljeni u rozetu. Iz sredine rozete izrasta 10 do 20 cm visoka cvetna drška na čijem kraju se nalazi 5 do 10 žutih cvetova.

Cvetovi jagorčevine su složeni u štitastu cvast. Čitava biljka je dlakava. Nalazi se među zaštićenim biljkama mnogih razvijenih zemalja. Žuta boja jagorčevine na planinskim livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

jagorcevina cvece

Jagorčevina stanište: u planinskim područjima, svetlim šumama, livadama, među živom ogradom, u žbunju.

Jagorčevina cvet nega

Uzgoj jagorčevine je lak, jer su ove biljke veoma izdržljive i prilagodljive. Potražite jagorčevine koje su zdrave u izgledu, po mogućstvu sa neotvorenim pupoljcima.

Jagorčevina može da se uzgaja iz semena sa jednakom mešavinom zemlje, peska i treseta. Ovo se može uraditi u zatvorenom prostoru ili napolju, u zavisnosti od doba godine i klime u vašem području. Generalno, seme jagorčevine se seje u zatvorenom prostoru (na otvorenom u hladnim okvirima) tokom zime. Kada sadnice dobiju drugo ili treće lišće, mogu se presaditi u bašti. Reznice se mogu uzeti sa nekih sorti tokom leta.

Jagorčevina cvet nega – ova višegodišnja biljka treba da se sadi u blago zasenčenom području sa dobro propusnim zemljištem, poželjno dopunjenim organskom materijom.

Zalijte temeljno biljku posle sadnje. Dodati sloj malča oko biljaka kako bi se zadržala vlaga. Nastavite da pružate jagorčevinama temeljno zalivanje tokom letnjih meseci, otprilike jednom nedeljno ili više tokom perioda suše. Jagorčevina cvet takođe zahteva blage aplikacije organskog đubriva tokom cele vegetacije.

Redovno treba obavljati orezivanje uvelog lišća i potrošenih cvetova. Ako želite da prikupite seme svoje jagorčevine, sačekajte krajem leta ili početkom jeseni pre nego što ga uzmete. Čuvajte ih na hladnom, suvom mestu do sledeće sezone sadnje ili ih posejte u hladnim okvirima.

jagorcevina biljka

Jagorčevina kao lek               

U lekovite svrhe se u maju skupljaju cvetovi, listovi i koren jagorčevine. Jagorčevina kao lek ima brojne prednosti. Naročito je dobra za lečenje plućnih bolesti, lupanja srca i nesvestice. Čaj od cvetova jagorčevine povećava broj eritrocita. Takođe se upotrebljava u lečenju nesanice, migrene i neurednih menstruacija. Jagorčevina podstiče cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi. Čaj od korena jagorčevine veoma dobro deluje kao umirujuće sredstvo za smanjenje glavobolje, nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvestice. Jagorčevina kao lek se takođe koristi za lečenje bubrežnih bolesti, reumatizma i hronične začepIjenosti.

Jagorčevina čisti krv i uklanja uzročnike reume i kostobolje iz tela. Ukoliko ste skloni ka bolestima mišica i ligamenata, onda svakodnevno pijte čaj od jagorčevine, koji će ublažiti bolove. Jedno od najboljih sredstava protiv nesanice je upravo jagorčevina.

Jagorčevina sirup se tradicionalno koristi za tretman kašnja, tj. podstiče izacivanje sluzi i šlajma iz pluća i grla. Iz tog razloga se preporučuje kod prehlada, bronhitisa i drtugih tegoba respiratornog sistema.

Kako da napravite jagorčevina sirup?

Usitnite 50 g cvetova jagorčevine i prelijte ih sa 1 l ključale vode, pa neka odstoji pola sata, zatim procedite, dodajte 100 g meda i pijte 5 šoljica ovog sirupa dnevno.