japanska dunja

Japanska dunja prelepih cvetova – sadnja, uzgoj, razmnožavanje

Japanska dunja biljka             

Japanska dunja drvo (Chaenomeles japonica) jeste zapravo listopadni grm visine od 100-150 cm, koji spada u porodicu ruža (Rosaceae), a potiče iz istočne Azije (Japan, Kina).

Ova grmolika biljka je uz to i trnovita, a uzgaja se zbog prelepih, gotovo sedećih cvetova različitih boja: od jarko crevne, crvene, preko roze, bele, pa sve do narandžaste.

Japanska dunja cvet cveta pre listanja, u rano proleće. Cvetovi japanske dunje mogu biti pojedinačni ili sakupljeni u grozdaste cvati na prošlogodišnjim grančicama. Japanska dunja biljka je veoma medonosna, stoga je pčele prosto saleću, skupljajući nektar i pelud sa cvetova.

Ovaj grm se u našim krajevima gaji kao ukrasna biljka, naročito kao živa ograda, a takođe se može gajiti i u vrtu bilo samostalno ili u skupinama. Gaji se i kao bonsai biljka. Grane su uspravne i guste, imaju trnove i kad su mlade pokrivene su dlakama. Listovi su naizmenično postavljeni, duguljasti, sjajni, tamnozeleni.

Japanska dunja biljka nije uopšte komplikovana za uzgoj. Prija joj osunčan položaj, a možete je posaditi u bilo kom tipu zemljišta. Svakako joj najviše odgovara sveže zemljište koje je bogato hranljivim materijama i koje je dobro propusno. Otporna je na zimu, hladnoću, sušu i gradsku nečistoću.

japanska dunja uzgoj

Ovo drvo morate redovno da orezujete posle cvetanja, a orezivanje dobro podnosi. Njegove grane se orezuju na 2 do 3 pupoljka, dok previše guste grane treba prorediti i oblikovati žbun tako da se vide svi njegovi cvetovi.

Prihrana se obavlja svakog proleća sporo-otapajućim đubrivima, pre buđenja biljke.

Zanimljivo je to da ukoliko želite da uživate u prelepoj japanskoj dunji i preko zime, samo odrežite nekoliko grančica s pupoljcima i unesite ih u toplu sobu, te stavite u vazu sa vodom i ubrzo ćete uživati u njenim prelepim cvetovima.

Plod japanske dunje je okruglastog do jajastog oblika, sličan dunji, ali je mnogo manji, žućkast, veličine oko 5 cm, a zri u oktobru. Mirisa je koji podseća na miks jabuke i dunje. Da li je plod japanske dunje jestiv? Odgovor je da, ali je jako kiselog, oporog ukusa, pa je bolje da ga ne konzumirate u sirovom stanju, već da ga skuvate pre konzumiranja. Zanimljivo je da plodove možete jesti kad ih uhvati mraz, jer onda nisu više tako oporog ukusa. Plodovi japanske dunje se koriste za izradu džemova i želea. Inače, plodovi japanske dunje su bogati vitaminom C.

japanska dunja plod

Sadnja Japanske dunje

Kao što smo već napomenuli, sadnja japanske dunje može biti pojedinačno ili u grupama.

Reznice japanske dunje prvo umočite u prah za bolje ukorenjivanje, a kao supstrat upotrebite miks treseta i rečnog peska ili već gotov supstrat za ukorenjivanje biljke.

Pikiranje se obavlja u cvetnim loncima ili sandučićima koji su dovoljno duboki. Reznice se do pola utisnu u supstrat, dobro zaliju, a posuda sa reznicama se prekriva nečim staklenim, plastičnom bocom ili providnom PVC vrećicom. Drži se na zasenčenom mestu. Temperatura za ukorenjivanje treba da bude od 23-27 stepeni, a vlažnost vazduha 80%.

Dalje održavanje se bazira na redovnom orošavanju i povremenom provetravanju. Kada se pojave mladi listići (što je znak dobrog ukorenjivanja biljke), potpuno uklonite pokrov, kako bi biljčice adaptirali na spoljne uslove. Kada se biljke dobro ukorene, presadite ih u pojedinačne posude, a preko zime treba dobro zaštititi mlade biljčice japanske dunje.

 japanska dunja sadnja

Razmnožavanje Japanske dunje

Razmnožavanje japanske dunje se može obaviti uz pomoć drvenastih i poludrvenastih reznica, povaljenica, semena ili kalemljejem od leta do jeseni.

Ako biljku razmnožavate semenom – u sredini ploda je seme koje je raspoređeno u 5 pregrada, izvadite ga, operite i malo prosušite. Tokom decembra posejte seme u treset, a ono bi trebalo da nikne za oko 4 nedelje, bilo da je i u prohladnoj prostoriji. Kada dođu lepši dani, presadite biljku u vrt.

Ako japansku dunju razmnožavate reznicama, treba ih uzeti sa ovogodišnjih, zdravih i dobro razvijenih izboja.