Japanska jabuka kaki – 7 lekovitih svojstava, nutritivne činjenice i neželjena dejstva

Japanska jabuka kaki je prepuna esencijalnih hranljivih materija što ga čini zdravim.

Japanska jabuka kaki je puna rastvorivih i nerastvorivih vlakana. Ima odličan odnos antioksidanata pa je stoga dobra za prevenciju karcinoma prouzrokovanog slobodnim radikalima.

Pored toga, japanska jabuka je bogata hranljivim materijama koje su dobre za oči.

Ako je to, nekim slučajem, voće koje volite ili ste uvek želeli da probate, daćemo vam brojne razloge, u pogledu blagotvornog delovanja na zdravlje, zbog kojih bi trebalo da ga uključite u ishranu.

Pored brojnih korisnih osobina, ima i nekoliko neželjenih dejstava za koja biste morali da znate pre nego što počnete da koristite u ishrani japansku jabuku kaki.

Kaki japanska jabuka je bezopasna i postoji mnoštvo razloga zbog kojih bi trebalo da je jedete. Ali preduzimanje mera opreza će sprečiti bilo kakvu neželjenu opasnost po zdravlje.

Nema razloga za veliku brigu pa zato uživajte u kakiju.

japanska jabuka kaki

Nutritivne činjenice japanske jabuke kaki

To je hranljivo voće sa idealnim sadržajem vitamina, minerala i fitonutrijenata. Ima nizak sadržaj masti i umerenu količinu hranljivih materija.

Pošto postoje razni varijeteti ovog voća, sa različitim sadržajima nutrijenata, ovde ćemo se baviti uobičajenom vrstom koja se zove japanski Fudži persimon ili japanska jabuka.

Kaki japanska jabuka ima odličnu kombinaciju hranljivih materija ali u umerenim količinama.

Većina ovih materija je samo 2 do 3% dnevnih potreba.

Ovi podaci važe za 100g kakija:

  • Mangan ispunjava oko 18% dnevnih potreba organizma
  • Vitamin A 33% dnevno preporučenih vrednosti
  • Vitamin C 13% dnevno preporučenih vrednosti
  • Vitamin B6 5% dnevno preporučenih vrednosti
  • Hranljiva vlakna su prisutna u velikoj količini u ovom voću, a voda čini 80% ukupne voćne mase.

kako se jede japanska jabuka

Japanska jabuka kako se jede ?

Kako se jede japanska jabuka kaki zavisi od toga koliko je zreo plod koji ste kupili.Plodovi oblika sličnog paradajzu koji nisu potpuno meki se jednostavno operu i iseku kao na slici iznad.Nema semenke, jedete ceo plod.

Potpuno zrela jabuka kaki se jede kašikom jer je veoma mekana.

ovako se jede japanska jabuka

Japanska jabuka se može jesti i zajedno sa drugim voćem a možete probati da je dodate u neki voćni jogurt.Oduševićete se ukusom.

kako jesti japansku jabuku

Japanska jabuka kaki – lekovita svojstva

Japanska jabuka kaki ima visok sadržaj antioksidanata i fitonutrijenata.

Antioksidanti i fitonutrijenti neutrališu dejstvo slobodnih radikala koji prouzrokuju degenerativne bolesti kao što su prevremeno starenje, karcinom, katarakta i degeneracija žute mrlje.

Dobar je i za one koji žele da skinu višak kilograma. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i drugih nutrijenata, pospešuje mršavljenje.

Kaki japanska jabuka pospešuje mršavljenje i najbolji je saveznik za vežbanje

Japanska jabuka je odličan dodatak za one koji rade na tome da ostvare zdravu težinu i telesnu masu.

Konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima, što je slučaj sa japanskom jabukom, tokom programa mršavljenja će vam dati osećaj sitosti duže vreme.

Namirnice bogate vlaknima su korisne i za smanjenje želje za šećerom i prerađenom hranom. Stoga bi kaki mogao da bude najbolja namirnica dok ste na programu za mršavljenje.

Sadržaj šećera u kakiju je dobar. Najbolje je da ga jedete pre vežbanja. Tako će sav šećer biti apsorbovan i pretvoren u energiju tokom treninga.

Sadržaj vode i elektrolita u kakiju je još jedan od faktora koji je dobar za fizičke vežbe. Delom nadoknađuje tečnost i elektrolite koji se gube kroz znoj.

Ukratko: Visok sadržaj vlakana u kakiju doprinosi skidanju kilograma tako što stvara osećaj punog želuca duže vreme i smanjuje potrebu za šećerom. Sadržaj vode u izvesnoj meri nadoknađuje gubitak tečnosti.

Japanska jabuka sadrži lutein, zeaksantin i druge vitalne nutrijente koji štite i čuvaju vid

Kaki sadrži lutein i zeaksantin koji su izomeri i najčešći prirodni oblik karotenoidnog alkohola.

Deluju na mrežnjaču i sprečavaju degenerativna oboljenja oka, kao što je degeneracija žute mrlje. Poznato je i da sprečavaju pojavu katarakte.

Oštećenje mrežnjače je uzrok gubitka vida. Do ovog oštećenja dolazi usled slobodnih radikala koji se oslobađaju kao rezultat reakcije oksidacije sa nekim vrstama molekula.

Japanska jabuka kaki sadrži hranljive materije, kao što su vitamini A, C i K koji su poznati po svom antioksidativnom dejstvu. Ove hranljive materije su presudne za zaštitu oka od oštećenja mrežnjače.

Lutein i zeaksantin, sa već pomenutim vitaminima, smanjuju i popravljaju štetu koju izazivaju UV zraci i infekcije. Osim što čuvaju vid, oni smanjuju i bore na osetljivoj koži oko očiju.

Ukratko: Sastav vitamina A, C i K i fitonutrijenti lutein i zeaksantin poboljšavaju vid i štite oko od infekcija i degenerativnih oboljenja. Ovi moćni antioksidanti zatežu i podmlađuju kožu oko očiju.

Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna u kakiju jačaju digestivni sistem

Japanska jabuka kaki ima visok sadržaj vlakana. Vlakna tokom varenja bubre što je od suštinske važnosti za poboljšanje ovog procesa.

Postoje dve vrste hranljivih vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva.

Rastvorljiva vlakna su svariva i povećavaju sposobnost tankog creva da apsorbuje sve hranljive materije iz hrane, dok nerastvorljiva prolaze kroz organizam pravo u creva.

Ovo povećava masu stolice i omekšava je tako da brzo prolazi kroz gastrointestinalni trakt. Vlakna vezuju i potiskuju stolicu iz creva. Na ovaj način kaki japanska jabuka sprečava konstipaciju.

Čisto i redovno pražnjenje analnog kanala je korisno iz više razloga. Sprečava analnu infekciju i doprinosi lečenju oboljenja, kao što je rak debelog creva.

Hronična konstipacija može da izazove oticanje krvnih sudova oko anusa, a u kritičnim situacijama može da dođe do njihovog pucanja i krvarenja. Ovo oboljenje je poznato kao hemoroidi (šuljevi).

Sprečavanjem i ublažavanjem konstipacije poštedećete se bolnih hemoroida.

Ukratko: Vlakna koja sadrži kaki štite od konstipacije i hemoroida. Osim toga, pomažu kod lečenja raka debelog creva.

Kaki se bori protiv raka zahvaljujući antioksidantima

Kaki sadrži izuzetno korisne hranljive materije koje štite od slobodnih radikala. Slobodni radikali su uzročnici karcinoma.

Antioksidanti i fitonutrijenti neutralizuju slobodne radikale i sprečavaju oštećenje DNK.

Izlaganje nekih molekula kiseoniku izaziva oštećenja na ćelijskom nivou.

Ove oštećene ćelije počinju da se razmnožavaju čak i kada to nije potrebno. Na taj način napadaju zdrave ćelije, što na kraju dovodi do njihovog uništenja i razvoja karcinoma.

Stvaranje slobodnih radikala je vrlo prirodno i obično ih antioksidanti očiste i uklone iz organizma. Međutim, nedostatak ovih antioksidanata može dovesti do nekontrolisane lančane reakcije koja je opasna.

Kaki japanska jabuka, zahvaljujući potpunom antioksidantnom sastavu vitamina A, C, K, luteina i zeaksantina, štiti organizam od slobodnih radikala.

Oni ispiraju slobodne radikale iz organizma tako da ne mogu da prouzrokuju oštećenja zdravih ćelija.

Kaki sadrži i betulinsku kiselinu koja deluje protiv tumora i može da obuzda razmnožavanje kanceroznih ćelija u organizmu.

Zbog visokog sadržaja vlakana korist u borbi protiv karcinoma je još veća.

Ukratko:  Japanska jabuka kaki koji sadrži antioksidante, u obliku vitamina A, C, K, i fitonutrijenta luteina i zeaksantina, pročišćava organizam od slobodnih radikala i sprečava karcinom. Betulinska kiselina suzbija rast ćelija raka.

Antioksidanti obezbeđuju zaštitu od starenja

Slobodni radikali nisu odgovorni samo za izazivanje karcinoma, već dovode do bržeg i prevremenog starenja.

Slobodni radikali oštećuju ćelije kože i pospešuju proces starenja brže od normalnog. Međutim, antioksidanti i fitonutrijenti neutrališu efekat starenja i štite tako što uništavaju slobodne radikale.

Vitamin C je veoma efikasan antioksidant što se kože tiče. To je vodorastvorivi vitamin, što znači da se ne akumulira u organizmu i mora da se redovno dopunjuje kroz ishranu.

Vitamini A i K čuvaju zdravlje kože i smanjuju staračke bore. Pored ovih vitamina, beta karoten, lutein i zeaksantin, sudeći po mnogim ispitivanjima, obećavaju kao antioksidanti.

Otkriveno je da ovi antioksidanti utiču na dugovečnost tako što štite od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali i poboljšavaju opšte zdravlje, a isto tako i imuni sistem.

Ukratko: Antioksidanti u kakiju štite od slobodnih radikala koji se smatraju glavnim krivcima za ubrzavanje procesa starenja i čuvaju kožu u dobrom zdravlju.

loading…


Pojačajte imunitet vitaminom C iz kaki japanske jabuke

Da bismo bili zaštićeni od uobičajenih bolesti neophodno je da jedemo hranljive namirnice.

Otkriveno je da je vitamin C moćan agens koji pojačava imunitet da bi mogao da se bori protiv prehlade, gripa i infekcija.

Ispitivanja ne pokazuju direktan uticaj vitamina C na ove uobičajene bolesti, već je indirektna povezanost preko imunog sistema ta koja deluje u tom pravcu.

Japanska jabuka kaki je bogata vitaminom C i može da pojača rezistenciju na uobičajena oboljenja. Osim toga, vitamin C pospešuje proizvodnju kolagena i apsorpciju gvožđa u organizmu.

Održava krvne sudove, mišiće i kosti u dobroj formi i utiče na njihovo zdravlje.

Ukratko: Vitamin C igra važnu ulogu u optimizaciji imunoloških funkcija organizma i pospešuje stvaranje kolagena i apsorpciju gvožđa pa tako održava krvne sudove, mišiće i kosti.

Održava krvni pritisak i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema

Kalijum je hranljiva materija ali ljudi propuštaju da ga unesu u dovoljnim dnevnim količinama.

Kalijum spada u metale u tragovima. Kaki sadrži visok nivo kalijuma.

100g japanske jabuke obezbeđuje 8% dnevno preporučenih vrednosti, dok banana obezbeđuje 10%. Razlika u sadržaju i nije tako velika.

Kada vam sledeći put bude potreban kalijum, ne morate da zavisite od banana. Kao zamenu možete da jedete kaki.

On reguliše optimalni krvni pritisak tako što širi krvne sudove i opušta mišiće.

U stvari, mnogi lekovi sadrže kalijum jer on umiruje bol u mišićima.

Zdrav i stabilan krvni pritisak ne dovodi do naprezanja srca i ne utiče na njegovo normalno funkcionisanje. Na taj način se održavaju kardiovaskularno zdravlje i funkcionalnost na optimalnom nivou.

Japanska jabuka kaki je voće koje skoro da nema masti ali zato ima visok sadržaj vode koja spira holesterol i ne dozvoljava njegovo nakupljanje.

Ukratko: Kalijum u kakiju čuva srce i povezane sisteme tako što održava nivo krvnog pritiska.

Japanska jabuka kaki – sastojci koji ga čine posebnim

  • Likopen je efikasan antioksidant koji poboljšava zdravlje srca i štiti od karcinoma.
  • Lutein mnogi istraživači smatraju zaslužnim za zaštitu od degeneracije žute mrlje i katarakte usled starenja.
  • Zeaksantin ovom voću daje boju. Štiti vid od degenerativnih oboljenja.
  • Katehini su jaki polifenoli. Sprečavaju krvarenje iz malih krvnih sudova.
  • Betulinska kiselina ima odlična svojstva u borbi protiv tumora.

Nešto više o kakiju

Japanska jabuka kaki pripada rodu Diospyros iz porodice Ebenaceae i u botaničkoj kategorizaciji spada pod klasifikaciju bobica.

One se dele na adstrigentne i neadstrigentne vrste. Adstigentne vrste sadrže visok nivo tanina i prilično su neprijatnog ukusa kada nisu zrele.

Nezrelo voće u ustima ostavlja suv i praškav osećaj, što je prilično nepoželjno i neukusno.

Potpuno zreo plod je mekan, veoma sladak i ukusan. Boja pulpe varira od tamnožute do narandžaste.

Po izgledu liči na paradajz. Uglavnom ga ima, a tamo se i uzgaja, u jugoistočnoj Aziji, mada neke vrste uspevaju i u južnoj Evropi.

Obično se jede sirov kada sazri. Međutim, njegova suva varijanta se jede kao grickalica i koristi za pripremu deserata.

U nekim delovima jugoistočne Azije list ove biljke služi za pripremu čaja. Drvo kakija je prilično tvrdo i nesavitljivo pa nije pogodno za obradu jer lako puca.

Japanska jabuka kaki – neželjena dejstva

Kaki je bezopasan za jelo, a alergije su veoma retke.

Njegova neželjena dejstva nisu ozbiljna ali prejedanje ima neke posledice.

Ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, kako smo već objasnili, ali je potreban oprez zbog visokog sadržaja tanina koji se smatra faktorom rizika.

Tanin u velikim količinama ima antinutritivno i toksično dejstvo na organizam.

Izbegavajte da jedete nezreli kaki jer on sadrži visok nivo tanina koji će vam u ustima ostaviti osećaj suvoće i utrnulosti neko vreme nakon jela.

Konzumiranje nezrelog voća može da izazove bezoar. To je kamenje koje se formira u želucu i utiče na varenje.

Ako ga jedete na prazan želudac ili u velikoj količini izazvaće dijareju. Zato pazite i jedite kaki umereno i u ograničenim količinama.

Osobe koje boluju od dijabetesa bi takođe trebalo da ga jedu u umerenim količinama jer sadrži velike količine šećera i može da podigne nivo glukoze u krvi.