japanska ruza

Japanska ruža – Rosa multiflora – uzgoj i razmnožavanje

Japanska ruža biljka / Rosa multiflora       

Japanska ruža biljka (Rosa multiflora) jeste višegodišnji žbun sa mnogobrojnim stabljikama, ponekad i penjačica, pokrivena trnovima. Spada u porodicu ruža (Rosaceae). Listovi su podeljeni u pet do jedanaest oštro nazubljenih lisnih ploča. Japanska ruža kao drvo može izrasti i do 4.6 m u visinu.

Cvetovi su skupljeni u raskošne skupine, mirisne, bele do ružičaste boje, pojavljuju se tokom maja. Mali svetlo crveni plodovi, ili šipak, razvijaju se tokom leta i ostaju na biljci preko zime.

Biljka se razmnožava semenom i formiranjem novih biljaka iz vrhova izdanaka koji mogu da se ukorene u kontaktu sa zemljom. Procenjuje se da prosečna biljka japanska ruža proizvede oko milion semena godišnje, koja ostaju vijabilna u zemlji u trajanju do 20 godina.

 

Cveće japanska ruža vodi poreklo iz Japana, istočne Kine i Koreje. Poznata je i kao kineska ruža.

japanska ruza uzgoj

Japanska ruža predstavlja podlogu od koje su nastale mnoge plemenite, ukrasne ruže.

Cveće japanska ruža cveta krajem proleća, početkom leta.

Za japansku ružu se ispostavilo da je mnogo više invazivna nego što se mislilo.

Uzgoj Japanske ruže

Japanska ruža kao sobno cveće je danas veoma popularna. Kada je uzgoj japanske ruže u prirodi u pitanju, ona toleriše širok spektar zemljišta, vlage i svetlosnih uslova. U prirodi je u stanju da izvrši invaziju na polja, šume, prerije, neke močvare i mnoga druga staništa. Japanska ruža raste agresivno i proizvodi veliki broj plodova, koje jedu i raznose ptice.

Japansku ruži treba orezati nakon cvetanja.

Kada je pH vrednost zemljišta za uzgoj japanske ruže u pitanju, ona treba da iznosi:

5.6 do 6.0 (kisela) i 6.1 do 6.5 (blago kisela).

japanska ruza razmnozavanje

Japanska ruža raste najbolje u dubokim, plodnim, srednje vlažnim, dobro propusnim zemljištima, na punom suncu. Najbolje cvetanje i otpornost na bolesti se javljaju upravo na punom suncu. Cveće japanska ruža ima bolju toleranciju za senovita mesta od većine drugih vrsta ruža. Umereno zalivanje (obavezno izbeći preterano zalivanje), dobra cirkulacija vazduha i letnji malč će pomoći da se podstakne najbolji rast ove biljke.

Japanska ruža kao sobno cveće zahteva dosta svetlosti, zato treba da se drži na prozoru. Pored svetlosti, važan uslov je i dobra cirkulacija vazduha, a zemlja nikaad ne sme biti suva. Takođe, saksija u kojoj gajite ružu ne sme nikada biti pregrejana.

kineska ruza plod

Razmnožavanje Japanske ruže

Japanska ruža biljka se razmnožava drvenastim i polu-drvenastim reznicama, semenom, kalemljenjem.

Kada je razmnožavanje reznicama u pitanju, one se mogu pripremiti sredinom jula, i to kao polu-drvenaste ili krajem oktobra kao zrele reznice. Za reznice treba izabrati dobro razvijene izbojke srednje debljine, a treba koristiti isključivo delove iz sredine izbojka (vršni i najdonji gde se odbacuju). Reznice treba seći tako da donji deo dobije kosi rez pod uglom od 45 stepeni, a gornji horizontalni iznad okca oko 3 mm, dok presek donjeg reza treba da bude u predelu uspavanog pupoljka, obzirom da tu ima najviše ćelija sposobnih da se preobraze u korenovo tkivo.