drvo novca

Japansko drvo novca krasula – saveti za uzgoj i negu

Krasula drvo novca

Pre nego što počnemo da istražujemo misteriju „novca“ koja prati ovu legendarnu sobnu biljku, krenimo od početka. Drvo novca ili krasula jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih sukulenti iz roda Crassula koje se gaje kao sobne biljke.

Uzgoj je jednostavan jer je laka za održavanje i neverovatno dugovečna, u prošlosti je bila popularnija nego što je to danas. Uvredljivi pridev „starinska“ može da se čuje tu i tamo kada se opisuje Krasula, međutim, kao i sa svim ostalim stvarima, moda se vraća. Stoga, ukoliko vam se dopada, ne obraćajte pažnju na uvrede, već budite ponosni, počnite uzgoj krasule i pravite se važni sa svojim drvetom novca.

Kako raste drvo novca, formira debelo stablo sa granama na kojima je mesnato, sjajno i glatko lišće. Biljka je boje zelenog žada, a mnogi listovi imaju crvenkastu nijansu na ivici kada su izloženi jakom izvoru svetlosti. Nove stabljike će biti iste boje i teksture kao listovi, a vremenom će postati smeđe i drvenaste. Zahvaljujući tome biljka krasula može da se orezuje i usmerava tako da bude sjajan bonsai, posebno ako ste početnik.

krasula gajenje

Ah da, pitanje novca  i ova biljka. Ova biljka je gajena i spajana sa toliko mnogo sitnih govorkanja, mitova i istina koje je teško razbiti jednim prostim odgovorom. Zato ćemo da krenemo naširoko i da se nadamo da ćete da pohvatate sve konce.

Ako vas isključivo zanima kako se gaji drvo novca pređite na drugi deo članka gde su svi neophodni saveti za uspešan uzgoj…

Postoje dve glavne vrste „drveta novca“. Jedno je zvezda ovog članka – krasula (obično poznato kao japansko drvo novca), a drugo pahira (Pachira aquatica) (obično poznata kao biljka novca). I jedna i druga biljka se izuzetno mnogo koriste u feng šuiju koji je poreklom iz Kine. Ideja feng šuija je harmonzacija bivstvovanja čoveka i svega što ga okružuje. Energija feng šui biljke novca dolazi iz njegove dobre ukorenjenosti i treperave energije koja se vidi u novim izdancima. Mesto na koje se biljka postavlja bira se tako da se ova energiju rasta odražava na vaš bankovni saldo.

Povezano>>> Drvo novca – privlači novac u kuću poput magneta

Drvo novca se često može videti u orijentalnim kioscima brze hrane, prodavnicama i restoranima, zahvaljujući tome što je jednostavno za uzgoj i može da napreduje i pod veštačkim osvetljenjem i podnosi visoku temperaturu prostorija koja je obično prisutna na takvim mestima. Za većinu mušterija ovo samo učvršćuje stereotipe da je Orijent misteriozan i spiritualan, a ne prostu činjenicu da vlasnici jednostavno biraju sobnu biljku za koju znaju da će lepo napredovati iako uslovi za gajenje nisu najbolji.

krasula uzgoj i nega

U nekim zemljama drvo novca se često daje kao svadbeni dar ili poklon za toplinu doma. Njihova dugovečnost znači da će ovaj dar biti sa vama nekih 50 godina. Za to vreme ćete postati bogatiji i finansijski i u smislu životnog iskustva.

Dakle, da li će vam krasula povećati bankovni saldo, pomoći da ranije otplatite hipoteku, srediti kreditne kartice ili možda uvećati fond za crne dane? Možda hoće. Ali možda i neće. Bilo kako bilo ona je zahvalna za uzgoj i živi mnogo, mnogo godina. Ako dobijete drvo novca kao mlada osoba, ona može da bude u vašem životu i pod stare dane. Seliće se sa vama, možda gledati kako vam rastu deca i deliti sa vama iskustvo života u kući. Možda će jednom doći dan kada ćete nehajno pogledati oko sebe i u uglu sobe ugledati drvo novca kako uzvraća pogled i možda tada pomislite da je to jedan od onih neprocenjivih i dragocenih živih stvorova koje imate uz sebe.

japansko drvo novca

Uputstva za negu i uzgoj drveta novca

1. Svetlost

Na mestu sa mnogo sunčeve svetlosti biljka krasula će odlično napredovati. Međutim, ona će rasti i na malo tamnijim mestima pa čak i u sobi bez prozora (tu će vam, naravno, biti potrebno veštačko osvetljenje).

2. Zalivanje

Kao i većina sukulenti,  japnsko drvo novca je žilavo i prilagodljivo različitim situacijama i raznoraznim tretmanima, međutim, neće vam dugo trajati ako ga konstantno preterano zalivate. Zalijte ga dobro, a onda sačekajte da se zemlja dobro osuši pre sledećeg zalivanja. Tokom zime krasula zahteva tek toliko vode da zemlja bude jedva vlažna.

3. Vlažnost vazduha

Što se tiče vlažnosti vazduha, japansko drvo nema nekih posebnih zahteva.

4. Prihrana

Drvo novca koje se lepo primilo, prihranjujte svaka tri meseca u periodu rasta. Nije vam potrebno ništa posebno, univerzalno đubrivo za sobne biljke je sve što vam treba.

5. Temperatura

Za japansko drvo novca je potreban prostor sa dobrim provetravanjem. Ako to možete da obezbedite, onda ne postoji toliko visoka temperatura u kući koja bi bila fatalna za biljku. Međutim, morate da pazite da ne bude previše hladno, povremeni padovi temperature ispod 10 stepeni Celzijusa je neće ubiti, međutim, trudite se da to bude minimalna temperatura pa nećete pogrešiti.

6. Presađivanje

Mnoge biljke iz roda krasula, uključujući i drvo novca, su zadovoljne boravkom u istoj saksiji i ustajaloj zemlji dugi niz godina. Nije im potrebno često presađivanje što je prilična prednost i što svaki iskusni vlasnik zna – ove biljke mnogo izrastu i budu veoma teške. Ako je presađujete, radite to u proleće i budite izuzetno pažljivi sa zalivanjem dok ne krenu novi izdanci. Potrebna vam je propusna mešavina komposta.

7. Razmnožavanje

Razmnožavanje drveta novca je lako i obavlja se preko odsečenih listova ili odsečenih stabljika. Kada list opadne, otkine se ili ga uberete, sačekajte dan-dva da ivice počnu da se suše i onda samo treba ¼ lista da ubacite u nov, vlažan, šljunkoviti kompost. Deo koji „zakopavate“ trebalo bi da bude onaj kojim se list držao za stabljiku. Držite ga na toplom, obezbedite dosta svetla ali ne i direktno izlaganje suncu, a zemlju održavajte jedva vlažnom.

Ako sve prođe kako treba, nove, sićušne bijčice će početi da izviruju iz zemlje oko osnove zasađenog lista, za nekoliko nedelja ili meseci. Pre nego što se osvestite, imaćete gomilu novih bebica koje ćete moći da poklanjate rođacima i prijateljima.

Ako se odlučite za drugi način, odsečene stabljike bi trebalo da tretirate isto kao i listove. Jedina razlika je što sadite stabljiku a ne list. Ovaj način je obično uspešniji (i brž) od sađenja lista.

8. Brzina rasta

U dobrim uslovima osvetljenja sa razumnim zalivanjem, možete da očekujete spor do umeren rast prvih godina. Kada japansko drvo novca dođe u fazu zrelosti, šta god radili, rast će biti spor.

9. Visina/širina

Japansko drvo novca je epsko. Može da dostigne prosečan ljudski vek i tokom tog perioda da izraste do 4m u visinu. U širinu ide preko 1m pa joj je potreban prostor. Međutim ako imate malu biljku, ne morate da brinete jer će proći mnogo vremena dok ne dostigne takvu veličinu. A ko zna, kako će joj vremenom trebati više prostora, možda će uticati i na rast vašeg salda u banci, isplatu hipoteke i priuštiti vam veću kuću u koju će se smestiti.

10. Cvetovi

Drvo novca cveta s vremena na vreme. Dobri uslovi za uzgoj  i zrelost su neophodni, a za uzvrat ćete biti zasuti malim belim cvetovima koji se pojavljuju između kasne jeseni i rane zime.

Još nešto?

Velike bujne biljke su nevolja koja vreba u kući. Jedan pogrešan pokret i na podu imate ogromnu masu. Zato za drvo novca obezbedite težak kontejner i saksiju držite u njemu. Tako će biljka biti stabilna, šteta će biti sprečena, a šansa za haos na vašem tepihu ili podu mnogo manja. Ako vam se maler ipak dogodi, pokupite najveći deo zemlje rukama pa sačekajte jedan dan da se ostatak osuši. Potom možete da usisate bez straha da će ostati fleka.