Jednostavna depilacija kod kuće hladnim i toplim voskom, šećernom pastom…

Leto je počelo, svaka devojka koja drži do sebe zna kako mogu da budu naporni tretmani koji svakome oduzimaju previše vremena. Naravno, reč je o depilaciji koja u salonima oduzima previše vremena i zbog kojih se često kući vratite iziritirane kože. U narednim redovima pročitajte kako na vrlo lak način ove tretmane možete obaviti u miru svog doma i izgledati lepo i negovano.

Depilacija šećerom, depilacija hladnim voskom i koncem, postoji toliko načina koji će vam uštedeti vreme a nakon kojih ćete biti zadovoljni i sigurni u sebe.

Kako se depilirati kod kuće

Za početak, pogledajte šta sve od preparata imate u svom domu, ne trebaju vam skupi tretmani već samo par prirodnih sastojaka koji će učiniti čudo za vašu kožu. Možda jedna od najpoznatijih prirodnih depilacija je depilacija šećerom, odnosno šećernom pastom. Ovde će vam biti potreban šećer, limun i voda. Ono što je kod ove depilacije dobro je to što nakon nje nećete imati propratne efekte poput urastanja dlačica, crvenila i iritacije. Ova vrsta depilacije se posebno preporučuje devojkama koje imaju osetljivu kožu i idealna je za uklanjanje dlačica sa intimne regije.

depilacija secernom pastom

Potrebne su vam tri kašike svežeg soka od limuna, toliko kašika vode i osam kašika šećera. Pomešajte sve sastojke, sve ovo stavite u šerpu i mešajte oko 5 minuta na visokoj temperaturi. Kada postane nalik na karamelu, sklonite šerpu sa vatre i pustite da se ohladi. Idealna smesa za depilaciju bi trebalo da se razvlači kao žvaka. Nanesite je na mesto koje želite da depilirate, ostavite malo da odstoji a onda povucite suprotno od smera rasta dlake. Ova smesa je samo za jednu upotrebu i vodite računa da se ne izgorite, pustite da se smesa ohladi.
Ovo je jedna od najbezbednijih depilacija posle kojih nećete morati da razmišljate o uraslim dlačicama a koža će vam biti meka i glatka na dodir. Uz to, ovaj tretman kod kuće je veoma jeftin a krajnje koristan.

secerna pasta za depilaciju

Depilacija toplim i hladnim voskom

Jedna od najpopularnijih i isto tako efikasnijih je depilacija toplim i hladnim voskom koja se najčešće praktikuje i u salonima. Topli vosak je efikasniji jer bolje skida dlake dok je hladni možda malo prijatniji za kožu. Kod toplog, koji se zagreva je veoma bitno da obratite pažnju do koje temperature ga zagrevate, pazite da se ne opečete. Kada se topli vosak malo ohladi, nanesite ga na kožu i kad se osuši povucite u smeru suprotnom od smera dlake. Budite oprezni kada depilirate intimnu regiju koja zahteva malo nežniji pokret. Hladni vosak se zagreva na nešto nižoj temperaturi nego topli a dlake se uklanjanju trakama za depilaciju. Svi koji se depiliraju prepoznaju osnovne prednosti ovog načina uklanjanja dlaka: nema urastanja, dlake se vremenom prorede a koža je mekša nego kada dlake uklonite brijačem.
Depilacija voskom kod kuće se ne preporučuje osobama koje imaju dijabetes ili koje imaju probleme poput ekcema ili psorijaze. Za ovakve i slične probleme sa kožom bi pre tretmana trebalo prvo da se konsultujete sa lekarom kako ne biste sebi napravile još veći problem i kožu još više iziritirali. Ovde se preporučuje da se ne radi sa agresivnim preparatima.

Depilacija brašnom i ljuskom oraha

Postoji nekoliko tehnika za uklanjanje dlaka sa tela a jedna od njih u glavne sastojke ubraja i brašno, verovali il ne. Metoda sa brašnom je dobra za uklanjanje tanjih dlaka (lice, ruke) i nije toliko učinkovita kada je reč o skidanju dlaka sa nogu i sa intimne regije. Ovaj domaći vosak za depilaciju kod kuće se vrlo lako sprema, potrebna vam je šolja brašna, kašičica kurkume i nekoliko kapi mleka. Kada sve to pomešate nanesite na kožu i ostavite tako 20 minuta da stoji. Nakon što prođe ovaj period, uzmite mokar peškir i prebrišite lice ili ruke, šta već depilirate.
Još jedna od netipičnih metoda depilacije je depilacija ljuskom oraha. Potrebno je da ljuske usitnite i spalite kako biste dobili pepeo a zatim jednu kašiku pepela prelijte sa litrom vode i ostavite tako da stoji 12 sati. Ova smesa nije toliko dobra za samu depilaciju koliko je dobra za proređivanje dlaka. Uzmite malo vatice i natopite je ovom smesom. Blago tapkajte regiju gde želite da vam se dlake prorede, poželjno je da ovo radite nekoliko puta dnevno.

Egipatska depilacija šećernom pastom

Da li ste čuli za metod depilacije koji je poznat kao Egipatska depilacija šećernom pastom? Ovu metodu su koristile Egipćanke koje su zahvaljujući glavnom sastojku – medu imale nežnu i veoma negovanu kožu. Med deluje antiupalno što ujedno znači da nakon ove depilacije nećete imati problema sa crvenilom kože. Za ovu sve popularniju depilaciju koja se danas koristi i u salonima vam je potreban pre svega med, jedna kašika, limunov sok i šećer. Smesa je slična smesi sa šećerom samo što se ovde dodaje i med koji je i glavni sastojak. Sve sastojke izmešajte i zagrejte na tihoj vatri a kada se ohladi nanesite na kožu. Prve pozitivne rezultate u vidu nežnije i glatke kože ćete primetiti već nakon prvog tretmana.

Depilacija koncem

Depilacija koncem posebno je popularna metoda u Indiji. Čuli ste sigurno za tretmane čupanja obrva koncem, i ova se zasniva na sličnoj metodi. Ovde se koristi higijenski konac za depilaciju nikako onaj za šivenje i odličan je vid uklanjanja dlačica kod osoba koje imaju osetljivu kožu. Ova metoda se smatra bezbolnom ali potrebno je da budete vešti za ovaj vid depilacije. Uvrtite konac sa jedne i druge strane i čupajte dlačice. Možda će u početku ceo postupak biti spor ali videćete nakon obavljenog tretmana rezultate – nema urastanja dlačica ni crvenila.

Svakako, ukoliko žurite i nemate vremena ni za grejanje voska a ni za spremanje domaćih preparata za depilaciju, kao prva pomoć vam mogu poslužiti kupovne trake. POgledajte uvek za koju regiju su trake namenjene, razlikuju se u zavisnosti od toga za šta su namenjene. Za ruke i nausnice idu tanje i kraće trake, za noge i prepone se obično koriste jače.

Kada se rešite da uradite depilaciju, posvetite sebi ceo dan. Sveže depilirana koža ne trpi znoj kao ni vreo tuš. Potrebno je da je nakon tretmana namažete nekim uljem i da se taj dan potrudite da ostanete kod kuće. Pore su nakon depilacije otvorene a prašina od spolja bi mogla da izazove iritaciju ili slične probleme.