juka drvo zivota

Juka – drvo života – uzgoj, održavanje, razmnožavanje, presađivanje

Uzgoj juke u stanu ili kući je prava stvar ukoliko želite da učinite neku sobu ili radni prostor veoma atraktivnim. Juka u saksiji poznatija kao drvo života će doprineti osećaju divljine, mada, neki sobni primerci mogu biti i prilično mali.

Uzgoj juke u stanu ili kući

Postoji više od 20 vrsta biljaka juka. Njihova boja može biti od zelene do plave, sa krem, žutim i belim varijanatama, u zavisnosti od sorte.

Kada je jednom zasadite na sunčanom mestu sa malo hlada, nega drveta života je vrlo laka. Za uspešan uzgoj drveta života u sobi, pokušajte da je smestite negde gde će imati svetla, ali neće biti na direktnom suncu, da bi lišće imalo što lepšu boju.Drvo života u saksiji možete uzgajati i na sunčanom mestu, ali će onda uglavnom imati braon ili bele tragove na listovima.

Drvo života uslovi za gajenje

Svetlost: sunčeva svetlost, bez filtera.Drvo života dobro uspeva na suncu, pa su zapadni prozori, idealni za nju.

drvo zivota uzgoj

Zalivanje: drvo života je izuzetno osetljivo na preterano zalivanje. Redovno je zalivajte u proleće i leto, kada raste, ali joj obezbedite drenažu i uverite se da se zemlja osušila između dva zalivanja.Tokom zime za održavanje drveta života dovoljno je  samo povremeno zalivanje.Zalivajte juku kad je zemlja potpuno suva i nikad ne dozvolite da joj tanjirić bude pun vode.

Temperatura: može biti promenjiva.Drvo života juka se može prilagoditi i na pustinju, u kojoj temperatura može biti preko 32 stepena danju, a noću se spustiti ispod nule.

Zemlja: rastresita zemlja, koja se lako cedi.

Đubrenje: dok raste, juka se može đubriti tečnim đubrivom.

juka odrzavanje

Nega i održavanje

Sobna biljka juka poznata kao drvo života, bilo da je držite unutra ili napolju, je donekle otporna na sušu i zahteva zaista malo zalivanja. Blago đubrenje je potrebno za biljke u razvoju, ali je odraslim biljkama nepotrebno.

Zemlja ne mora biti odličnog kvaliteta, ali treba da bude dovoljno teška, da bi biljka mogla uspravno da stoji. Takođe, mora se dobro cediti. Mešavina peska i treseta u razmeri 3:1 je dobra za gajenje drveta života srednje veličine.

Razdvajanje mladica koje se formiraju, daće vam stabilniju biljku. Kada primetite mladice koje vire iz saksije i uklonite ih nožem.

Na zasađenim juka biljkama, ponekad se mogu pojaviti prilepci, koje možete iskoristiti za uzgajanje novih biljaka. Podzemni rizom iz kog raste biljka se takođe može podeliti.

U proleće i leto, kada su više temperature, iznesite drvo života na terasu ili u dvorište. Mraz je može oštetiti, pa budite oprezni. Kada preselite biljku napolje, stavite je na mesto kom ima jutranje sunce i popodnevni hlad.

Drvo života razmnožavanje

Najlakši način za razmnožava drveta života je mladicama ili sa starijim biljkama. Podelite biljku kada je presađujete ili pažljivo izecite mladicu i stavite je u zasebnu saksiju.Drvo života koje se uzgaja kao sobna biljka, najverovatnije neće imati cvetove, niti seme.

juka

Presađivanje

Kada treba da presadim juka biljku?

Ne morate žuriti sa presađivanjem, kada ima malo mesta za koren, drvo života uspeva sasvim dobro. Neki uzgajivači se šale sa ovom činjenicom i preporučuju da se drvo života presadi tek kada koren postane toliko velik da probuši saksiju. Ukoliko vam to zvuči malo drastično, možete se odlučiti za presađivanje kada primetite da koren izlazi kroz rupu za drenažu.Drvo života je definitivno spremno za presađivanje kada primetite da voda izlazi iz saksije bez vlaženja zemlje, ili kada vidite upetljan koren na površini saksije.

Kako da presadim moju juka biljku?

Potrebno je obilno zalivanje jedan dan pre presadjivanja. Kada ste spremni za presađivanje, napunite veću saksiju u koju je prebacujete zemljom koja je tresetnica i pesak, u razmeri 3:1. Pažljivo izvucite drvo života iz saksije i prstima malo otpetljajte koren. Stavite je u novu saksiju i podesite zemlju oko nje tako da bude na istoj dubini saksije, kao što je bila u prethodnoj. Napunite je zemljom i lagano pritiskajte prstom, kako ne bi ostali vazdušni džepovi. Dobro zalijte biljku i sačekajte da se procedi.

Saveti za presađivanje

Smestite drvo života u hlad na dve nedelje, kako bi se biljka prilagodila na novo okruženje, pa je prebacite na mesto na kom će stajati i nastavite sa normalnom negom. Neke vrste juke imaju bodlje, pa ako presađujete ovakvu sortu, budite oprezni i držite je na mestu na kom ne može da ozledi dete ili kućnog ljubimca.

Saveti uzgajivača:

Pod pravim uslovima, uzgoj drveta života nije težak. Bolje uspevaju ako ih malo zanemarite, nego ako im posvećujete puno pažnje.

Vrlo ih je lako udaviti u vodi, što ćete primetiti po stabljici – ako je gnjecava, znači da ima previše vode. Najbolji uslovi za održavanje drveta života su sunčani ćošak sa malo vlažnosti.

Na ovoj biljci retko ima štetočina, ali se ponekad mogu pojaviti krljušti. Vremenom, juka gubi donje listove (u prirodi, ono se savija i izgleda kao suknja oko stabljike), ali lepo izgleda.

Sada kada znate kako da negujete drvo života, dodajte jedno u svoju sobu okupanu suncem. Prava nega učiniće ovu biljku dugovečnom, a podariće vam i mladice, kako biste imali juka biljku dugi niz godina.