doktor-maska

Kada je neophodan pregled vaskularnog hirurga?

Briga o zdravlju bi trebalo da bude imperativ svakog pojedinca. Ali, da bi se zaista vodilo računa o tome u kakvom stanju je zdravlje svakoga od nas, potrebno je i prepoznati sve one signale, koje nam organizam bez ikakve sumnje šalje. Brzo nakon toga bi valjalo i adekvatno reagovati, te potražiti pomoć stručnjaka.

Ipak, ponekad se ljudi oglušuju o te signale, pa posle žale.

Kao jedan od najznačajnijih, vaskularni sistem, koji čine arterije, vene i limfni sudovi, ima ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. On obezbeđuje transport krvi, kiseonika i hranljivih materija do svih organa i tkiva u našem telu. A kada se jave problemi sa vaskularnim sistemom, posledice mogu biti ozbiljne i zahtevati hitnu medicinsku intervenciju. Zato je važno prepoznati simptome što je moguće pre i zakazati pregled vaskularnog hirurga, jer je to u takvim situacijama zaista neophodno.

U osnovi, vaskularni hirurzi su specijalisti koji se bave dijagnostikom i lečenjem bolesti krvnih sudova. U svom radu koriste različite dijagnostičke metode, a sve kako bi utvrdili uzrok problema i preporučili pacijentu najoptimalniji vid lečenja. Iako najčešće lečenje može uključivati medikamente, neretko se može preporučiti i samo promena životnih navika. Ponekad će se preporuka odnositi i na neke minimalno invazivne procedure, ali i hirurške intervencije, što se u suštini zavisi od pregled vaskularnog hirurga i procene stručnjaka.

I zato je vrlo važno da ukoliko osećate bol u nogama, odnosno ako vam noge otiču ili imate uočljive promene na koži, te vam se javljaju rane koje sporo zarastaju ili bilo koje druge simptome koji ukazuju na problem sa cirkulacijom, ne oklevajte da zakažete pregled kod vaskularnog hirurga. Rana dijagnostika i lečenje mogu sprečiti ozbiljne komplikacije i poboljšati kvalitet vašeg života.

Čime se bavi vaskularni hirurg?

Lekari specijalisti koji se bave dijagnostikom i lečenjem bolesti arterija, ali i vena i limfnih sudova, vaskularni hirurzi su specijalizovani za vaskularni sistem celog tela, uz izuzetak srca i mozga, kojima se bave kardiohirurzi i neurohirurzi.

Vaskularni hirurzi leče širok spektar bolesti i stanja, uključujući aneurizme, odnosno proširenja arterija, zatim suženja arterija ili aterosklerozu, te proširene vene, zatim trombozu, kada dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka i limfedem, kada se javlja oticanje usled nakupljanja limfne tečnosti. Isto tako leče i povrede krvnih sudova i komplikacije dijabetesa koje utiču na cirkulaciju.

Pored dijagnostike i lečenja, vaskularni hirurzi se bave i prevencijom vaskularnih bolesti. U tom smislu oni savetuju pacijente o zdravim životnim navikama, kao što su pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja, kako bi se smanjio rizik od razvoja ovih bolesti.

Treba imati na umu i to da je vaskularna hirurgija oblast koja se brzo razvija, a lekari koji su za tu oblast specijalizovani stalno usavršavaju svoje znanje i veštine kako bi pacijentima pružili najbolju moguću negu. U tom smislu koriste najsavremenije tehnologije i minimalno invazivne tehnike kako bi smanjili rizik od komplikacija i ubrzali oporavak pacijenata.

Kako izgleda pregled vaskularnog hirurga?

Odmah je važno napomenuti da je pregled vaskularnog hirurga bezbolan i neinvazivan postupak, te da obično traje oko pola sata. Tokom pregleda, hirurg će prvo pitati pacijenta o simptomima, istoriji bolesti i faktorima rizika u porodici sa aspekta vaskularnih bolesti najpre. Zatim će obaviti drugi deo pregleda, koji može uključivati merenje krvnog pritiska, palpaciju pulsa i osluškivanje krvnih sudova.

U zavisnosti od simptoma koji su se javili kod apcijenta, ali i nalaza fizičkog pregleda, hirurg može preporučiti dodatne dijagnostičke testove, posle čega će i uspostaviti dijagnozu.

Priprema za pregled vaskularnog hirurga

 Za pregled vaskularnog hirurga nije potrebna nikakva posebna priprema. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se pripremili za pregled.

Najpre je neophodno da ponesete svu postojeću medicinsku dokumentaciju, a posebno ukoliko imate raniju medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na vaše vaskularno zdravlje, jer će uvidom u to lekar imati mnogo jasniju sliku o stanju vašeg zdravlja.

Pripremite i listu svih lekova koje trenutno uzimate, uključujući lekove na recept, lekove bez recepta, biljne preparate i vitamine. Takođe, ukoliko ste alergični na bilo koji lek ili kontrastno sredstvo, obavestite lekara pre pregleda.

Za pregled vaskularnog hirurga bi trebalo da obučete udobnu odeću, koja vam omogućava lak pristup delovima tela koji će biti pregledani.

Šta posle pregleda?

Nakon pregleda, vaskualrni hirurg će vam dati detaljne informacije o vašem stanju i preporučenom lečenju. U zavisnosti od dijagnoze, lečenje može uključivati medikamente ili jednostavno samo promene životnih navika, a može se desiti da bude preporučena i neka hirurška intervencija ili neka manje invazivna procedura.

Naročito je važno da sledite sve instrukcije hirurga i da se pridržavate preporučenog plana lečenja. Takođe, važno je da redovno idete pregled vaskularnog hirurga zarad kontrole, kako bi lekar pratio vaše zdravstveno stanje i da bi bio u mogućnosti da na vreme evetualno promeni terapiju, ako to bude smatrao potrebnim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *