kadifica lekovitost

Kadifica cvet (kadifa) uzgoj, sadnja, nega, razmnožavanje, lekovitost

Kadifica cvet (lat. Tagetes) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih, uglavnom zeljastih biljaka, a pripada porodici suncokreta (Asteraceae ili Compositae). Rod je poreklom iz severne i južne Amerike, ali su neke vrste postale naturalizovane širom sveta. Jedna vrsta, Tagetes minuta, smatra se štetnom invazivnom biljnom vrstom u nekim oblastima.

Kadifica biljka varira u veličini od 0,1 do 2,2 m visine. Većina vrsta ima zelene listove u obliku pera. Cvetovi se prirodno javljaju u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji, često sa bordo detaljima. Cvetne glave su obično prečnika od 1 do 4-6 cm.

U hortikulturi, kadifica cvet ima tendenciju da se sadi kao godišnjak, iako su višegodišnje vrste sve  popularnije za uzgoj.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta. Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspevaju u zemlji sa dobrom drenažom, iako se zna za neke sorte da imaju dobru toleranciju na sušu.

Čuvene su afrička kadifica (Tagetes erecta) koja može narasti i do 1m visine, i francuska kadifica (Tagetes patula) koja može narasti do 30 cm.

Kadifica cveta celo leto sve do prvih mrazeva.

kadifica cvet

Kadifica uzgoj

Kadifica je poznata kao nezahtevna biljka. Kadifica uzgoj podrazumeva da ovoj biljci obezbedite sve neophodne uslove za njen dobar i bujan rast i cvetanje. Najpre, zrelu kadificu treba gajiti samo na punom suncu.

Kao što smo rekli, ova biljka nije zahtevna kada je u pitanju zemljište za sadnju, dokle god je dobro drenirano. Kadifica će zapravo proizvesti više cveća, ali manje lišća ako se uzgaja u zemljištu koje nije previše bogato.

Kadifica se sjajno uzgaja u saksiji, kao baštenska biljka, a može se koristiti i kao rezano cveće.

Afrička kadifica - Tagetes erecta

Afrička kadifica – Tagetes erecta

Kadifica sadnja

Zasadite kadificu u bašti sa razmakom od 30-38 cm između biljaka, nakon što prođe sva opasnost od mraza u proleće.

Kadifica se lako uzgaja iz semena. Ove duge crne semenke su dovoljno velike da ih čak i mala deca mogu držati i zasaditi pojedinačno.

Kadifica seme može da se poseje u bašti nakon što prođe sva opasnost od mraza, ali za najbolje rezultate i ranije cvetanje – kadifica seme treba da posejete u zatvorenom prostoru 6-8 nedelja pre poslednjeg očekivanog mraza. Seme afričke kadifice treba da se poseje u zatvorenom prostoru 10-12 nedelja ranije.

Pokrijte seme sa vlažnim, prosejanim kompostom u tankom sloju, zatim održavajte temperaturu u uzgojnom medijumu od 21 do 23 C do klijanja, koje se očekuje za 5-7 dana. Posadite sadnice sa razmakom do 7.5 cm između, ili ih presadite u saksije kada budu oko 5 cm visoke. Držite zemlju ravnomerno vlažnom i zaštitite sadnice od punog sunca dok ne budu 15 cm visoke.

Uklanjajte vrhove biljke da biste podstakli njen žbunastiji rast.

kadifica uzgoj

Kadifica nega i održavanje

Zalivajte kadificu redovno dok se novi zasadi ne uspostave dobro, nakon čega biljke postaju prilično tolerantne na sušu, osim u periodima visokih temperatura, kada će ponovo morati redovno da se zalivaju. Zalivajte ovu biljku na dnu, a nikako od vrha. Ukoliko voda dospe na listove i cvetove, oni mogu da istrule.

Kadifica nega i održavanje podrazumeva i da redovno uklanjate procvale cvetove, kako bi produžili sezonu cvetanja.

Kadifica lekovitost

Delovi kadifice koji rastu iznad zemlje se koriste u lekovite svrhe.

Kadifica se koristi za probleme digestivnog trakta, uključujući loš apetit, gasove, bol u želucu, kolike, crevne parazite i dizenteriju. Takođe se koristi za kašalj, prehladu, zauške, zadržavanje tečnosti i umorne oči, a izaziva i znojenje.

Žene koriste kadificu da bi podstakle početak menstruacije, zatim da tretiraju bolne grudi (mastitis), i poznato je da štiti od pobačaja.

Ljudi ponekad primenjuju lišće ove biljke direktno na kožu za lečenje čireva. Cvetovi se koriste kao repelent za komarce. Sok od lišća se nanosi na kožu za lečenje ekcema. Ulje kadifice se koristi spolja na koži za lečenje rana od crva.

Esencijalno ulje kadifice je antibiotik, ima antimikrobna, anti-parazitska, antiseptička, anti-spazmatična dejstva, to je i sredstvo za dezinfekciju, insekticid i sedativ.

Kadifica lekovitost potiče od čega?

Kadifica sadrži sastojke koji mogu pomoći u smanjenju otoka (upala) i grčeva, smiruju nerve i smanjuju krvni pritisak.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kadife možete da obavite uz pomoć njenog semena. Seme ove biljke se nalazi u čauri i dosta ga je lako sakupiti nakon cvetanja. Kadifica seme se seje od marta do aprila, i to prvo u posebna klijališta – osim u slučaju da je temperatura iznad 9 C, kada se može sejati i direktno u zemlju. Klijavost semena kadifice je veoma dobra.