malc za bastu

Kako da iskoristimo malč za baštu i perlit i ove jeseni dodamo boje u dvorište

Estetski kriterijumi su veoma važni, bez estetike nema lepog za oko, a ovo se posebno odnosi na uredjenje doma, kako njegove unutašnjosti, tako i spoljašnjosti. Koliko god težili lepom u dvorištu, posebno u bašti, priroda je ta koja diktira boje, smenjuje ih od dominantne zelene u proleće, preko letnjeg šarenila, do jesenjeg zlatnog odsjaja.

Ove godine je priroda ranije počela da vene, predala se jakim vrućinama, rano je nestalo zelenilo, ni cveće ovog leta nije bujalo u cvetu, kao što obično bude. Smena kiša i sunca poremetila je vegetaciju u bašti ovog leta, pa nam jesen donosi drugačiju sliku i potrebu da sami unesemo boje u dvorište, a to ćemo najlakše postići ako koristimo malč za baštu i perlit.

Malč za baštu kao estetsko osveženje u jesenjim nijansama

Kako u jesen cvetnice posustaju, zelenilo i žutilo preuzimaju dominaciju, potrebno je preuzeti neke mere kako bi se popravio estetski utisak. Kakve god mere preduzimali da ovih dana estetski uredimo dvorište, jedna od najboljih mera je malčiranje.

Malč za baštu će nesumnjivo uneti u estetiku dvorišta, tu dominantnu crvenu boju koja se odlično uklapa uz jesenje zlato, uz to prekriva sve nedostatke koji se na jesen pojavljuju u bašti. Malč je organski materijal, pravi se od kore drveta, uglavnom od četinara poput bora i ariša, ali i od komada drveta, tzv. dvenog čipsa, mada se često dodaju i borove iglice, piljevina, kokosova kora, sve što iz prirodne može da se uzme, a da bude korisno biljkama i lepo za oko.

Pored organskih materijala, sve češće se kao malč za baštu koriste i neorganski, poput raznih kamenčića, kamene lave, razgradive tkanine i gume. Neorganski se ne razrgradjuju, zbog toga nema potrebe da se dopunjuju, ali on ne unapredjuje sastav tla, funkcija mu je samo dekorativna.

Organski malč se razgradjuje, zahteva da se dopunjuje, ali su vrlo značajni za sastav zemljišta i plodnost. Naravno, preporuka je organska varijanta da bašta ove jeseni dobije svežiji izgled. Uz upotrebu organskog malča za baštu dvorište dobija uredniji izgled, malčiranjem se lako definišu celine u bašti, a što je najvažnije razbija se monotonija. Malč u bašti blagotvorno deluje na organizam, pogled na lepo blagotvorno utiče na mozak i osećaj ugodnosti. Koristi su višestruke uz minimalna ulaganja.

Kako da iskoristimo perlit ove jeseni?

Perlit nije nije djubrivo, onne može da poboljša sastav zemljišta, kao što to može malč za baštu, ali ima i te kako značajnu ulogu u uzgoju bilja, ali i dekorisanju prostora oko biljaka. On reguliše strukturu zemljišta, obezbedjuje da ono ostane rastresito, to je važno zbog drenaže koja je uslov da se biljke nesmetano razvijaju.

Dobija se od prirodnih vulkanskih stena, bele je boje, upravo zbog toga bašti daje nestvarno čaroban izgled, uz malč za baštu  je sigurno jedan od dodataka koji su najbolja dekoracija.

Bela boja se uklapa uz svaki ambijent, kao neutralna je lako uklopiva i uz jesenje nijanse, razbija monotoniju, i doprinosi tome da bašta, zbog odsjaja od beline, sine u sumorne jesenje dane.