Kako i koliko se koja namirnca čuva u frižideru

Način na koji se hrana čuva zavisi od mnogobrojnih faktora, uključujući kvalitet namirnica, količinu tečnosti u njima, način termičke obrade, pakovanje, kao i izloženost vazduhu i toploti .
Najbolje bi bilo da se proteinska jela( koja sadrže meso, mleko i jaja) pojedu za dan-dva. Ni najbolje termički obrađena hrana ne može da stoji čak ni u frižideru duže od dva dana. Ništa manje opasni nisu ni ostaci pića koji stoje u otvorenim, pa zatvorenim flašama, jer im vazduh koji ostane u boci menja ukus i miris.
Temperatura u frižideru trebalo bi da bude niža od četiri stepena, jer se bakterije razmnožavaju već od pet stepeni i prenose se sa sirovih namirnica na gotova jela.
Sir
Mlad sir ostaje svež do nedelju, a zreo do mesec dana.
Jaja i majonez
U frižideru, jaja mogu da ostanu sveza četiri nedelje, dok je majonez vrlo osetljiv na promene temperature, brzo se raslojava (odvaja se voda od ulja), oksidiše, užegne a i podložan je salmoneli. Srećom, ove promene su vidljive i mogu da se osete, ali otvoren majonez ih hranu koja ga sadrži trebalo bi pojesti za tri-četiri dana.
Povrće
Što je procenat vode u nekoj namirnici veći, to se teže čuva.
S obzirom na to da povrće sadrži mnogo vode (80-90 odsto) sveže se čuva u frižideru u plastičnim kesama ili posudama. Ipak, nemoguće je precizno reći koliko dugo može da se čuva povrće i jela koja ga sadrže, jer to zavisi od svežine i kvaliteta u trenutku kupovine, kao i od vrste mesa koju jelo sadrži.
Meso
Mleveno meso, sveže pileće meso ili riba trebalo bi termički da se obrade istog ili sledećeg dana. Posoljeno meso u komadu može da ostane do tri, a kuvano dva dana. Jela sa svim vrstama kuvanog mesa u frižideru mogu da se čuvaju dva dana, a sa pilećim, ćurećim ili ribom do sutradan. Svinjsko pečenje i jela koja sadrže svinjsko meso čuvaju se na 1-2 stepena, jer je masnije od drugih vrsta mesa i lakše užegne. Ako se ne pojede za tri dana trebalo bi da se ostavi u zamrzivač.
MIRIS U FRIŽIDERU
Pre nego što se ostave u frižider, posude sa hranom bi trebalo prekriti aluminijumskom ili samolepljivom folijom. Osim toga, poželjno je da gotova jela i sveže namirnice ne budu na istoj polici, jer se mikroorganizmi lako prenose s jedne vrste na drugu. Mirise hrane u frižideru mogu da neutrališu:
-komadić vate natopljen ekstraktom vanile
-otvorena činija sa malo mleka ili rastvorom sode bikarbone
-crna kafa u plitkoj činiji
Protiv neprijatnih mirisa stavite posudu sa sodom bikarbonom.
Pivo
Čim se otvori narušava mu se takozvana stišljivost, oslobađaju se ugljenovodonična kiselina i alkoholi, menja se ukus i aroma. Najbolje je da se odmah popije, a ako je u flašama veće zapremine trebalo bi ih zatvoriti i čuvati u frižideru dan-dva. Nije poželjno da bude otvoreno na sobnoj temperaturi jer već posle dva-tri dana nastaje autoliza kvasca i oslobađaju toksini štetni za organizam.
Vino
I najbolje vino, u otvorenoj pa potom zatvorenoj boci, posle dan-dva menja boju i ukus. Zbog kiseonika koji ostane u flaši alkohol fermentacijom lako prelazi u sirce, pa vino postaje kiselo. Može da se čuva tri-četiri dana ako se boca položi.