gavez trava

Kako izgleda gavez i kao se korisete tinktura, mast i čaj

Biljka gavez kako izgleda ?

Gavez (lat. Symphytum officinale) je korovska biljka koja se vrlo brzo širi i za kratko vreme može da prekrije velike površine, naročito na vlažnim mestima poput livada, pored potoka i na stenovitim mestima. Gavez biljka u narodu je još poznata i pod nazivima volovski jezik, crni koren i crni gavez.

Da biste prepoznali kako izgleda lekovito bilje gavez nije vam potrebno travarsko znanje niti iskustvo. Stabljika gaveza je sočna i dlakava, a cvetovi gaveza se mogu lako prepoznati jer su okrenuti na dole, ljubičaste i ružičaste su boje, ređe beli. Gavez trava je višegodišnja biljka, pa koliko god duboko kopali koren, gotovo da je nemoguće da ga u potpunosti izvadite. Iz preostalog dela u proleće opet raste gavez trava. Lekovito bilje gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mestima i cveta tokom celog leta.

Iako je ova biljka samonikla, možete je posaditi i u svom vrtu. Od njegovih listova i stabljika možete čak napraviti i sredstvo za jačanje drugih biljaka, je rim obezbeđuje dovoljno minerala koji su im potrebni za napredovanje.

kako izgleda gavez

Koren gaveza kao lek

Lekoviti delovi biljke gavez su listovi i koren, koji se skupljaju u proleće i kasnu jesen. Koren gaveza se iskopa i opere, a da ne bi izgubio lekoviti sluzavi sok, prvo se osuši, iseče sitno, pa se i dalje suši na toplom mestu.

Pošto ste saznali kako izgleda gavez evo i njegovog sastava.
Sastav gaveza je sledeći: pirolizidnski alkaloidi (simfitin, simalandin, ehimidin itd.), ugljeni hidrati, pirokateholski tanini, triterpeni (sitosterol i stigmasterol), alantoin, kofeinska kiselina, karoten, hlorogenska kiselina, kolin, ruzmarinska i silična kiselina. Lekoviti delovi biljke su koren i list. List sadrži mnogo manje alkaloida od korena, te se koren najviše i koristi u lekovite svrhe.

gavez slike

Gavez slike

Istraživanja su pokazala da lekovito bilje gavez ima analgetsku aktivnost i aktivnost zaceljivanja rana, što duguje alkaloidima koje sadrži. Takođe ima u protivupalnu aktivnost, što duguje ruzmarinskoj kiselini, a slobodni aminoalkoholi podstiču lučenje acetilkolina.

Svoju lekovitost gavez duguje etarskim uljima, taninu, sluzi, holinu, a posebno alantoinu koji sadrži. Alantoin deluje tako što pospešuje stvaranje novih ćelija tamo gde postoje razne vrste povreda kao što su rane, posekotine, opekotine i sportske povrede. Upravo zahvaljujući alantoinu, gavez je jedan od najboljih prirodnih lekova za iseljivanje spoljašnjih i unutrašnjih povreda, oteklina, posekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Idealan je prirodni lek i za uganuća, iščašenja i za povrede mišića i tetiva.

Obloge od gaveza su veoma delotvorne kod psorijaze, čireva, proširenih vena i kod upale kostiju. Obloge od gaveza se veoma lako prave. Sve što je potrebno da uradite jeste da pomešate nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s vrućom vodom tako da napravite pastu, nanesete na pamučnu tkaninu i privijete na ranu. Obloge treba da obnavljate svaka 2 do 4 sata.

Naučno je dokazano da mast od gaveza uklanja bolove u leđima, i ne samo to. Gavez uspešno otklanja i druge vrste bolova kod iščašenja zglobova i osteoartritisa kolena. Toliko je delotvoran da pomaže i kod oduzetosti usled povrede živaca u kičmi.

Još jedna lekovita prednost gaveza je u tome što uklanja čukljeve. To je deformacija kosti palca za koju moderna medicina još uvek nema drugo rešenje osim bolne operacije. Glavna stvar kod lečenja bolesti gavezom je to da morate biti uporni kako bi rezultati bili vidljivi.

Mast od gaveza lekovitost i upotreba

Postoji mnogo proizvoda od gaveza koje možete koristiti kao prirodni lek za mnoge bolesti. Od gaveza se pripremaju čaj, obloge, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Jedino što treba da znate kao važnu napomenu kad su lekoviti preparati na bazi gaveza u pitanju jeste da ih ne smete držati u metalnim posudama.

Mast od gaveza je veoma delotvorna kod raznih povreda kože. Ako odmah primenite melem na svežu ranu, sprečićete trovanje krvi, a takođe će vam pomoći u tome da rane zarastu bez ožiljaka.

Mast od gaveza za lice možete koristiti i ukoliko imate problema sa aknama i ožiljcima usled akni. Gavez mast za lice je veoma delotvorna i za ispravljanje bora na licu, a delotvorna je i kod akni i u tretmanima problematične kože upravo zahvaljujući alantoinu koji sadrži. Zato ne treba da čudi što je sve više krema za lice koje su na bazi gaveza.

Kako se pravi mast od gaveza

Mast od gaveza ćete napraviti veoma jednostavno i to tako što ćete 4 do 6 svežih i opranih korenova gaveza iseckati sitno i propržiti na 250 g maslaca. Ostavite da odstoji preko noći, pa sledeći dan zagrejte smesu i procedite je kroz sterilnu gazu. Proceđenu mast sipajte u plastične posude i čuvajte ih u frižideru.

Tinktura od gaveza lekovitost

Tinktura od korena gaveza pravi je melem za sve vrste spoljašnjih i unutrašnjih rana, kao i kod povreda kao što su krvarenje, nagnječenja, modrice, posekotine, frakture kostiju i sl. Zahvaljujući svojoj moći da regeneriše ćelije, tinktura od gaveza je idealno prirodno sredstvo za podmlađivanje naborane kože lica i ruku, kao i za obnavljanje oštećene kože usled preteranog izlaganja suncu.

Kako se pravi tinktura od gaveza

100 g korena gaveza dobro operite i očistite, sitno ga iseckajte, stavite u flašu i prelijte 1 l 70% alkohola ili domaćom rakijom. Flašu čuvajte na suncu ili na nekom toplom mestu 2 nedelje, zatim procedite sadržaj i tinktura od gaveza je spremna. Napomena: Tinktura od gaveza se koristi razblaženo – 1 supena kašika tinkture na 100 ml prokuvane vode.

Čaj od gaveza

Čaj od gaveza pre svega uspešno leči čir na želucu, a može se piti i u slučajevima otežanog varenja, bolesti burega, prejakog menstrualnog krvarenja, upale plućne maramice i problema sa bronhijama.

Gavez čaj priprema

Da biste napravili čaj od gaveza potrebno je da dve male kašike sitno iseckanog korena gaveza potopite u šolji hladne vode, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru blago zagrejte, procedite i pijte polako u toku dana u gutljajima.

Gavez biljka nuspojave

Proizvodi na bazi gaveza, osim čaja, ne smeju se koristiti oralno. Nuspojave koje korišćenje gaveza može izazvati jesu proliv, nadutost i promene u cirkulaciji. Takođe, ograničena je dužina primene ove lekovite biljke, pa se savetuje da se nakon 4 do 6 nedelja korišćenja biljke u lekovite svrhe napravi pauza. Deci, trudnicama i dojiljama nikako nije preporučljivo da koriste proizvode od gaveza.

U koje god svrhe da koristite lekovito bilje gavez, potrebno je da to obavezno činite uz konsultaciju sa lekarom i u preporučenim dozama kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.