Kako izlečiti kurje oko ? Pomažu i prirodni lekovi – čuvarkuća, limun, luk…

Šta je kurje oko (clavus)

Kurje oko, kao i žuljevi, jesu dosadna i potencijalno bolna zadebljanja koja se formiraju na koži u oblasti visokog pritiska. Medicinski termin za zadebljanja kože koja formiraju kurje oči i žuljeve je hiperkeratoza. Žulj se odnosi na više difuznu, spljoštenu oblast debele kože, dok je kurje oko debela, lokalizovana oblast koja obično ima konusni ili kružni oblik. Kurje oko, takođe poznato clavus, ponekad ima suv, voskast ili providan izgled.

Kurje oči i žuljevi se javljaju na delovima stopala, a ponekad i na prstima. Kurje oko je često bolno, čak i kada je malo. Uobičajene lokacije za kurje oko su:

– na dnu stopala (đonu), preko metatarzalnog luka

– na spoljašnjoj strani malog prsta na stopalima, gde se dodiruju cipele

– između četvrtog i petog prsta na stopalima.

Za razliku od kurjeg oka koje je debelo i boje mesa, kurje oko između prstiju je često bledo i neuredno.

kurje oko na nozi

Kurje oko uzrok               

Kurje oko na stopalu je veoma česta pojava. Hiperkeratoza jednostavno znači zadebljanje na koži. Ovo zadebljanje se javlja kao prirodan mehanizam odbrane koji jača kožu u područjima trenja ili visokog pritiska. Abnormalna anatomija stopala može dovesti do formiranja kurjeg oka. Obuća koja je suviše kratka ili suviše čvrsta ili koja vrši trenje na određene tačke stopala takođe može da izazove zadebljanja kože, što dovodi do pojave kurjeg oka. Abnormalnosti u hodanju ili pokretima koje dovode do povećanog pritiska na određenim oblastima takođe mogu biti uzrok za kurje oko.

Iako je kurje oko na tabanu ili kurje oko na malom prstu uobičajena pojava, može se pojaviti i kurje oko na ruci. Kurje oko na ruci se može razviti kao odgovor na korišćenje alata, sviranje muzičkih instrumenata kao što je gitara, ili koristeći opremu za rad koja vrši pritisak na određenim lokacijama na rukama.

Simptomi

Simptomi kurjeg oka su:

– očvrsnute, zadebljale oblasti kože;

– kurje oči su zaobljenog ili konusnog oblika i mogu se pojaviti kao neravnina na koži;

– suve, ljuspičaste ili pahuljaste oblasti kože;

– mogu biti bolne ako ometaju hodanje ili druge aktivnosti. S druge strane, žuljevi su obično bezbolni.

Kako izlečiti kurje oko        

Kurje oči i žuljevi mogu biti tretirani sa mnogim vrstama lekovitih proizvoda kako bi se uklonila zadebljala, mrtva koža. Mnogi proizvodi su dostupni za upotrebu kao kućni lekovi. Maltene svi ovi proizvodi dele isti aktivni sastojak – salicilnu kiselinu, sastojak koji se koristi u preparatima dostupnim bez recepta za uklanjanje bradavica.

Salicilna kiselina je keratolitik, što znači da rastvara protein (keratin) koji čini najveći deo kako kurjeg oka, tako i debelog sloja mrtve kože koji je često na vrhu. Ukoliko se koriste onako kako piše u uputstvu proizvoda, ovi proizvodi su nežni i bezbedni za većinu ljudi. Tretmani sa salicilnom kiselinom su dostupni u različitim oblicima, uključujući:

  • aplikatore,
  • kapi,
  • jastučiće,
  • flastere.

Svi ovi tretmani za lečenje kurjeg oka, a naročito su popularni flasteri za kurje oči – će omogućiti da se ukloni mrtva koža i na taj način će ubrzati oporavak.

Generalno je preporučeno da se salicilna kiselina ne koristi od strane ljudi sa dijabetesom ili kada postoji krhka koža ili slaba cirkulacija (zbog zabrinutosti u vezi toga kako se koža može izlečiti). U ovakvim situacijama, primena salicilne kiseline može potencijalno dovesti do formiranja čira na koži.

Ne pokušavajte da mehanički uklonite kurje oko kod kuće. Ovo može dovesti do potencijalno opasne infekcije okolnih tkiva. Ovo bi trebalo da obavlja lekar ili pedikir. Lekar takođe može propisati antibiotike za kurje oči ili žuljeve koji su inficirani.

Prirodni lekovi            

Kako ukloniti kurje oko prirodnim putem? Slede neki efikasni prirodni lekovi za kurje oči:

Ricinusovo ulje i jabukovo sirće

Napunite posudu sa toplom vodom sa sapunicom, zatim dodati šolju jabukovog sirćeta pre pranja nogu u ovoj vodi na najmanje 15 minuta. Zatim stavite malo ricinusovog ulja, pošto operete noge. Kurje oči treba da se povuku posle oko 10 dana tretmana.

Limun

Pre odlaska na spavanje, isecite koru limuna dužine oko 2.5 cm i u širini vašeg prsta. Postavite je preko kurjeg oka, osigurajte sa povezom i pokrijte čarapom preko noći. Nastavite ovaj tretman svake noći dok kurje oko ne nestane.

Luk

U staklenoj posudi prelijte sirćetom parče crnog luka. Ostavite posudu na toplom mestu tokom dana, a zatim pokriti kurje oko sa lukom pre nego što odete na spavanje. Koristite zavoj da ga držite na mestu dok spavate. Ako kurje oko nije dovoljno meko da se ukloni ujutru, ponovite tretman svake noći dok ne omekša više.

Hleb

Umočite pola parčeta bajatog hleba u jabukovo sirće i pričvrstite ga na oboleli deo stopala sa lepljivom trakom. Uvijte sa plastičnom folijom i obujte pamučnu čarapu. Kurje oko bi trebalo da nestane do jutra.

Aspirin

Izmrvite pet ili šest aspirin tableta i pomešajte sa jednakim delovima jabukovog sirćeta i vode. Kada ste dodali dovoljno da se formira pasta, stavite to na kurje oko, koristeći zavoj da ga drži na mestu. Nakon najmanje 10 minuta, izraslina treba biti dovoljno meka da može nežno da se skine sa kamenom za pete.

Čuvarkuća za kurje oči

Čuvarkuća je čuveni prirodni lek koji se upotrebljava za lečenje različitih kožnih bolesti, pa tako i za kurje oči. Sok iz listova čucarkuće, zahvaljujući svom blagotvornom sastavu, deluje tako što omekšava i regeneriše kožu koja je zahvaćena kurjim očima.

Jedan stari narodni recept za prirodni tretman kurjeg oka sa čuvarkućom:

stavite jedan oljušteni list čuvarkuće na kurje oko, a preko njega zalepite flaster. Ovo treba nositi preko dana, a uveče stavite nov list. Posle nekoliko dana, kurje oko će potpuno nestati, a vaša koža će biti regenerisana. Kad nosite oljušteni list čuvarkuće direktno uz kurje oko na koži, tada omogućavate da sok iz lista čuvarkuće, tj. njegovi aktivni sastojci, lagano prodiru u kožu i pospešuju lečenje kurjeg oka.