Kako koristiti pirinčano mleko i brašno ?

Kako koristiti pirinčano mleko?

Pirinač je glavni sastojak kuhinje istočno azijskih naroda poznatih po svojoj dugovečnosti. Osim toga, ova namirnica je veoma cenjena i zastupljena u kuhinjama skoro svih naroda zbog toga što brzo zasiti, a bogat je ugljenim hidratima i skorbom. Od njega se još može dobiti pirinčano brašno ili mleko koje je vrlo ukusno i zdravo.

Pirinčano mleko je proizvod nastao od integralnog ili belog pirinča. Kako nije životinjskog porekla, ono može zameniti kravlje mleko u vreme posta, ali se može korisiti i u svakodnevnoj ishrani. Takođe, osobe preosetljive na laktozu mogu koristiti ovo mleko kao zamenu za mleko životnjskog porekla.

mleko-od-pirinca

Kakvog je ukusa pirinčano mleko ?

Prijatnog je, slatkastog ukusa, veoma je hranljiva i lako svarljiva namirnica.

Gotovo pirinčano mleko se može pronaći kupiti i gotovo svim prodavnicama zdrave hrane, u tečnom stanju ili u prahu, ali se vrlo lako može napraviti i kod kuće.

Pirinčano mleko i zdravlje

Pirinčano mleko preporučuje se osobama preosetljivim na histamin iz životinjskog mleka koji je uglavnom pokretač najvećeg broja alergijskih reakcija. Takođe, preporučuje se osobama kao zamena za kravlje mleko u vegeterijanskoj ishrani, ali i osobama kod kojih je utvrđena preosetljivost na laktozu.

Pirinčano mleko mogu koristiti i osobe koje su na posebnim režimima ishrane, upravo zbog male količine masnoće koju sadrži.  Zbog toga pogoduje i osobama sa povišenim tligriceridima i holesterolom.  Sadrži dosta ugljenih hidrata, ali kako su oni u tečnom u stanju, lakše ih je apsorbovati.

Bogato je vitaminom B i antioksidansima koji potiču od mangana i selena. Zbog toga korišćenje pirinčanog mleka povoljno utiče na poboljšanje imunološke slike, cirkulacije,  kao i na pravilan rad moždanih funkcija. Obilje fosfora, kalcijuma i magnezijuma čine ga odličnim za kosti i zube.

Pirinčano mleko kalorije

Jedna šolja pirinčanog mleka sadrži približno 120 kalorija, oko 2,5 g nezasićenih masti, 23 g ugljenih hidrata , 100 g natrijuma i 1 g proteina. Preporučuje se fizički aktivnim osobama pre treninga, jer ugljeni hidrati daju energiju, tečnost hidrira, a dobar je i izvor elektrolita.

Najveća prednost pirinčanog mleka je to što se veoma lako vari, ali i uglavnom ne izaziva alergije, kao što je slučaj sa nekim drugim vrstama biljnih mleka.

Ipak, pirinčano mleko nije najbolji izbor za osobe koje pokušavaju da smršaju, jer ima veliki glikemijski indeks, a osim toga ne sadrži dovoljnu količinu proteina i nedostaju mu vitamini A i C. Takođe, količina kalcijuma koji sadrži u jednoj šolji, zadovoljiće samo 1% kalcijuma koji treba uneti tokom dana.

Kako se pravi pirinčano mleko

Pirinčano mleko pravi se od integralnog ili belog pirinča, a po želji se može i zasladiti. Ono, ipak, ima slatkasti ukus, što je posledica enzimskih procesa pretvaranja ugljenih hidrata u šećere. U poređenju sa kravljim mlekom, pirinčano mleko ima više ugljenih hidrata, ali manje belančevina i kalcijuma. Osim toga, u poređenju sa kravljim mlekom, pirinčano nekome može imati vodnjikav ukus, što zavisi od udela vode u mleku.

pirincano mleko

Pirinčano mleko priprema se na sledeći način:

U lonac sipati 1 l vode, 125 g pirinča i štapić vanile (kao zamena se može koristiti 2,5 ml ekstrata od vanile) ili cimeta. Kuvati na srednjoj temperaturi dok pirinač ne omekša, a potom ostavti da se ohladi i izvaditi vanilin štapić . Pirinač i vodu izmiksati u blenderu, pa ostaviti da odstoji oko 45 minuta. Ohlađenu smesu cediti kroz višeslojnu gazu i ponavljati dok se lepo ne ocedi. Dobijeno mleko čuvati u frižideru i najbolje je upotrebiti ga u narednih 5 dana. Umesto vanile i cimeta, mleko se može zasladiti medom ili u se mogu dodati dodaci poput lešnika, badema, lanenog ulja, po ukusu. Vanilin štapić se obično dodaje kako bi ukus mleka podsećao na kralje mleko.

Može se kobinovati beli i integralni pirinač. U šerpi prokuvati beli pirinač, pa na njega dodati šolju integralnog i oko 10 šoljica vode. Kuvati na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjiti vatru i kuvati narednih 30 do 40 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, pa procediti kroz gazu. Po potrebi, zasladiti malteksom ili medom.

Pirinčano mleko za decu

Mada je veoma hranljivo i bogato vitaminima, pirinčano mleko nije preporučljivo za decu u svakodnevnoj ishrani. Ovakve preporuke lekara usledile su nakon što je  2012. godine u proizvodima od pirinča pronađeno prisustvo arsena, koji može izazivati povraćanje, dijareju, anemiju ili, pri hroničnoj izloženosti, teže bolesti.

Zbog ovoga, naučnici ne preporučuju pirinčano mleko deci mlađoj od 5 godina, ali i zbog toga što ne sadrži istu količinu hranljivih materija kao kravlje mleko.

Pirinčano mleko nije bogato proteinima koji su potrebni za decu i to za pravilan rast i razvoj, kao sojino i kravlje. Zbog toga je potrebno davati deci dovoljnu količinu proteina kroz meso, jaja i mahunarke, ukoliko im se kravlje mleko u potpunosti zameni pirinčanim.

Takođe, pirincano mleko pravljeno u kućnim uslovima ne sadrži dovoljno vitamina, dok je kupovno mleko dodatno obogaćeno vitaminima. Mleko nije bogato ni vlaknima koja su deci u razvoju preko potrebna. Treba obratiti pažnju i da je za decu potrebno I da u ishrani imaju punomasno mleko, jer je važno za razvoj mozga dece mlađe od 2 godine.

Pirinčano brašno

Pirinčano brašno je veoma korišćeno bezglutensko brašno, posebno pogodno u pripremi hleba za osobe na posebnim režimima ishrane. Može se naći u dve varijante: belo, od belog pirinča, i smeđe, od integralnog. Može se koristiti za razne vrste peciva, hleba, poslastica, kolača, palačinki…

pirincano brasno

Zapravo, pirinčano brašno napravljeno je od fino mlevenog pirinča. U prodavnicama, takođe, možete naći pirinčani skrob, ali on se razlikuje po načinu proizvodnje od pirinčanog brašna.

Pirinčano brašno je idealno za osobe koje su intolerante na gluten iz pšeničnog brašna. Takođe, koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje, jer sprečava izdvajanje tečnosti.

U kućnim uslovima, brašno se pravi tako što se zrna pirinča (bela ili integralna) samelju u blenderu ili mlinu za kafu. Postupak treba ponavljati sve dok se ne dobije fin prah.

Samo oko 25 % materija iz mleka životinjskog porekla mogu se apsorbovati, dok se one iz mleka biljnog porekla mogu apsorbovati u potpunosti. Najviše pogoduju kostima, zbog toga što su bogata kalcijumom, ali jačaju celokupni organizam. Osim pirinčanog mleka, veoma je zdravo i kokosovo, sojino, bademovo, mleko od susama, oraha ili pšenice, ali ona mogu izazivati alergijske reakcije.
Jovana Branković