povreda

Kako lečiti povrede kod profesionalnih sportista?

Dugotrajana i bolna povreda vas muči? Kako je rešiti?

E pa sportisti najbolje znaju šta znači muku mučiti sa dugotrajnim povredama i koliko oporavak može da traje. Nijedan oporavak nije nimalo lak, a nekada može da bude veoma neprijatan, a uzroci tome mogu  da budu i komplikacije koje se mogu stvarati tokom lečenja. U slučaju da se povrede sportisti, njihova rehabilitacija mora da ima dva jasna cilja, a to su kratkoročni i dugoročni cilj.

Kratkoročni i dugoročni cilj rehabilitacije sportista

Prilikom rehabilitacije sportista, kratkoročni cilj jeste da se tetive, mišići i zglobovi što pre oporave od povrede. Međutim, dugoročni cilj rehabilitacije jeste normalno funkcionisanje pokreta i izdržljivost mišića, pri čemu treba ispraviti sve nepravilnosti koje su nastale tokom povrede jednog sportiste.

Fizioterapeuti posebno brinu o dugoročnim ciljevima, a dobro znaju zašto je prevencija ključna. Naime, određene povrede mogu da se spreče samo ako su mišići dobro pripremljeni. Ali, ako već dođe do povrede, fizikalna terapija mora da bude jasno definisana, a uz to i dobroo smišljena kako bi se postepeno napredovalo tokom oporavka.

Faze rehabilitacije kod profesionalnih igrača

Retko koji sportista se tokom svoje igračke karijere nije susreo ni sa jednom povredom. Nažalost, neki imaju više sreće, pa ne zadobiju ozbiljne povrede, a neki pak muku muče tokom čitave profesionalne karijere. Zato sportista tokom rehabilitacije mora da se suoči sa određenim fazama oporavka kako bi se povreda potpuno otklonila. Prvo treba razumeti prirodu povrede, zatim se odna okrenuti rehabilitaciji, načešće brzina oporavka zavisi od oporavka samog tkiva, a da bi se napravio detaljan plan oporavka i fizikalna terapija trebalo bi u obzir uzeti sve procese koji mogu da nastanu u tkivima.

Svaki fizioterapeut ima jedan osnovni cilj, a to je da se organizam potpuno oporaci, a da se oporavk tkiva ubrza i što kraće da traje. Ipak, od prirode povrede zavisi koliko će rehabilitacija trajati. U svakom slučaju, postoji nekoliko osnovnih faza rehabilitacije kod sportitste. To su:

  • Faza zapaljenja;
  • Faza regeneracije i reparacije;
  • Faza nastanka ožiljka.

Šta je faza zapaljenja?

Svaka zapaljenska reakcija nastaj čim tkivo krene da se oporavlja. To je najpre u prvih 72 sata od same povrede. Zato je u prvim satima od povrede neophodno regulisati bol, a pritom mora da se spreči da se povreda pogorša. Prema mišljenjima stručnjaka u prvoj fazi najbolje bi bilo da se sprovode fizikalna i medikamnetna terapija.

A kada je reč o lekovima, prvo se prepisuju lekovi protiv bolova, zatim kreme i gelovi za ublažavanje bola, a fizikalna teparija se sprovodi tako da se tkivo hladi, a krvni podliv, hematom i otok smanjuje. Kod komplikovanijih povreda vrši se i imobilizacija kako bi se dalje pogoršanje povrede sprečilo.

Faza regeneracije i reparacije i faza formiranja ožiljka

U drugoj fazi se formira kolagen, a onda započinje dva dana od povrede i može da traje i do 6 nedelja, u ovoj fazi neophodno je da se sačuva pokretljivost mišića i njihova snaga, a preporučuje se i postepeno povećanje mišićne pokretljivosti. Proces regeneracije se ubrzava, a tome doprinosi i jačanje lokalne cirkulacije.

U trećoj fazi dolazi do povećanja mišićne izdrživosti, a ožiljak sazreva i formira se. nakon ove rehabilitacione faze sportisti se vraćaju svakodnevnim obavezama, a obim pokreta mora da bude pun. Nakon ove treće faze igrači moraju dobro da se osećaju, a snaga mišića treba da bude adekvatna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *