Kako napraviti sok od đumbira i zašto je toliko dobar za zdravlje

Đumbir je poznat po lekovitim svojstvima i koristi se više od 5000 godina u Indiji. Đumbir je bogat izvor vitamina, mangana i bakra, koji su neophodni organizmu za obavljanje mnogih funkcija. Sok od đumbira se koristi za lečenje mnogih bolesti i drugih problema u telu.

Kako napraviti sok od đumbira ?

Da biste napravili sok od đumbira, treba da uzmete đumbir i oljuštite kožu, pa ga isečete na kockice. Ubacite kriške đumbira u blender, dodajte malo vode i dobro sameljite. Kada ga sameljete, procedite ga, kako ne bi bilo grudvica. Ako vam ne prija sam sok od đumbira, dodajte malo šećera, koji će poboljšati ukus.sok-od-djumbira

Lekovita svojstva soka od đumbira

Artritis:

Zahvaljujući antiupalnim svojstvima, sok od đumbira je dobar lek za artritis. Može umanjiti otok i upalu, i ovako pružiti olakšanje ljudima koji pate od artritisa.

Antiupalna svojstva:

Đumbir ima antiupalna svojstva, koja ga čine odličnim sastojkom za ublažavanje upale zglobova. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno konzumiraju sok od đumbira, ređe imaju bolove i druge upalne probleme. Sok od đumbira sadrži antioksidante, koji uklanjaju nečistoće u organizmu i poboljšavaju cirkulaciju.

Funkcije mozga:

Proces starenja se povećava sa oksidativnim stresom i hroničnom upalom. Ovo su glavni faktori koji izazivaju Alchajmerovu bolest i slabljenje kognitivnih funkcija, koje se javlja sa godinama. Istraživanja su pokazala da bioaktivna jedinjenja i antioksidanti u đumbiru mogu sprečiti upalni odgovor koji se javlja u mozgu. U studiji u kojoj su sredovečne žene dobijale ekstrakt đumbira, primećeno je poboljšanje njihovog pamćenja i brže vreme reagovanja.

Krvni pritisak:

Đumbir efektno proređuje krv, zahvaljujući čemu se snižava pritisak kod osoba koje imaju visok krvni pritisak. Da biste snizili pritisak, sve što treba da uradite jeste da redovno pijete sok od đumbira. Dodajte mu malo meda, kako bi bio još ukusniji.

Prehlada:

Đumbir je poznat po antivirusnim i antigljivičnim svojstvima. To ga čini vrlo korisnim za lečenje prehlade, mučnine i gripa. Konzumiranje soka od đumbira je dobar način da izlečite prehladu. Pružiće vam instant olakšanje i ubiti bakterije koje su odgovorne za izazivanje prehlade. Bakterije koje se ovako uklone se ne mogu vratiti u organizam.

Varenje:

Đumbir se često uzima za poboljšanje varenja. On pruža olakšanje kod brojnih digestivnih problema. Ubrzava proces obrađivanja hrane u stomaku i ona se brže prenosi u creva. Ukoliko redovno konzumirate đumbir, imaćete manje problema sa stomakom i varenjem. On može izbaciti sve nečistoće iz stomaka i pomoći osobama koje pate od jutarnje mučnine.

Bori se protiv infekcija:

Svež đumbir je bogat izvor gingerola, bioaktivne supstance, koja ima moć da smanji rizik od infekcije. Sok od đumbira može pomoći u prevenciji raznih vrsta bakterija koje rastu u organizmu. Vrlo se efektno rešava oralnih bakterija koje mogu izazvati upalne bolesti u desnima. Svež đumbir je efektan u borbi protiv RSV virusa, koji može izazvati respiratorne infekcije.

Snižava holesterol:

Đumbir je vrlo efektan za snižavanje nivoa holesterola u organizmu. Može ukloniti blokade u krvnim sudovima i obezbediti dobru cirkulaciju, i tako umanjiti rizik od srčanih udara.

Sprečava rak:

Đumbir efektno može sprečiti rak. On ubija ćelije koje su odgovorne za izazivanje raka. Istraživanja su pokazala da đumbir može usporiti rast ćelija raka dojke. Đumbir ima antikancerogena svojstva zbog prisustva 6-ginerola, supstance koja se nalazi u velikim količinama u đumbiru.

Ublažava bol:

Đumbir pruža olakšanje od mnogih vrsta bolova, poput zubobolje, migrene i slično. Ovo svojstvo čini đumbir jednim od omiljenih prirodnih rešenja za osobe koje pate od bolova u telu. Đumbir je dobar antiupalni agent, te sprečava upalu u krvnim sudovima, što obezbeđuje dobar protok krvi u celom organizmu. Cirkulacija je važna kod uklanjanja bola. Sok od đumbira je dobar i za ublažavanje menstrualnih bolova.

Dobrobiti soka od đumbira za kožu

Akne:

Konzumiranje soka od đumbira može umanjiti akne i bubuljice. On će se, zahvaljući svojim antiuaplnim svojstvima, postarati i za to da se u budućnosti, akne više nikada ne pojave na vašoj koži.

Dobrobiti soka od đumbira za kosu

Sok od đumbira za negu kose:

Đumbir je odličan sastojak za sjaj kose. Da biste imali lepu kosu, treba da konzumirate sok od đumbira svakog dana. Za još bolje rezultate, možete naneti ovaj sok na kožu glave. Kada to budete radili, napravite sok tako da u njemu bude manje vode, a više đumbira. Đumbir je dobar regenerator, koji održava kosu zdravom i sjajnom. On može umanjiti perut i učiniti da kosa raste brže. Kada nanesete sok od đumbira na kožu glave, osetićete blagu iritaciju na skalpu. To je samo znak da je protok krvi jači, zbog čega će kosa dobro rasti.

Sada kada ste videli razna svojstva i upotrebe soka od đumbira, uključite ga u svakodnevnu ishranu kako bi ostali zdravi i fit. Ubacite ga u negu kože i kose i sigurno ćete biti zadovoljni rezultatima.