kako poboljsati apetit

Kako poboljšati apetit kod dece i odraslih

Slab apetit može da dovede do neuhranjenosti, slabog imuniteta, slabog tela, i slabog uma posebno kod dece. Hrana je gorivo neophodno organizmu za obavljanje funkcija i očuvanje zdravlja. Ako radite na tome da dobijete ili održite zdravu telesnu težinu, ovaj članak će vam objasniti neke rutine za jačanje apetita. Ako bezuspešno isprobavate i neke druge metode za popravljanje apetita, konsultujte lekara koji će utvrditi da li postoji neko uzročno oboljenje.

Ako se pitate kako poboljšati apetit evo saveta koji će vam sigurno pomoći:

Jedite visokokalorični doručak

Možda vam ovo zvuči kao kliše, međutim, doručak je najvažniji dnevni obrok i to zbog dobrog razloga. Doručak daje „ton“ energiji koja će vam biti potrebna tokom dana. Sistem za varenje više vari ujutru nego preko dana ili uveče. To je razlog zbog koga doručak mora da bude visokokaloričan. Proteini i ugljeni hidrati moraju da budu zastupljeni u doručku jer nije važno samo povećati apetit već i uneti prave namirnice. Pokušajte da doručkujete 30 minuta nakon buđenja. Preporučljivo je da ne čekate da vas uhvati napad gladi. Evo i šta bi trebalo da sadrži visokokalorični doručak:

  • Porciju mlečnih proizvoda, na primer, mleko, sir ili jogurt.
  • Porciju orašastih plodova, na primer, makadamija, lešnik ili badem.
  • Ukusnu porciju proteina, kao što su riba ili piletina.
  • Integralne žitarice, kao što su ovas ili mekinje. I smeđi pirinač može da posluži.

Mnogi roditelji nastoje povećati apetit kod dece tako što ih teraju da jedu veće količine hrane ali je potpuno isto što se tiče kalorija i ako se više puta tokom dana pojede količina hrane kao za 3 obroka..Tokom dana uzimajte manje ali češće obroke. Ne dozvolite sebi da gladujete jer ćete u narednom obroku preterati, što nije zdravo. Uzimanje manjih porcija vam daje prostora da se radujete sledećem obroku i povećava želju za njim jer postoji očekivanje. Dok budete postupali na ovaj način, postepeno dodajte 50 – 100 kalorija po obroku. Da biste popravili apetit, vodite računa da jedete na svaka 2 – 3 sata.

Pijte dosta vode

Možda ste mislili da voda nema ulogu u jačanju apetita. Ali njen značaj u bilo kom načinu ishrane (bilo da gubite ili dobijate težinu) nikada ne može previše da se naglasi. Voda ne samo da hidrira organizam, već i ispira toksine iz želuca, bubrega i krvotoka. Potrudite se da popijete bar 8 čaša vode dnevno. Takođe, stvorite naviku da popijete čašu vode 1 sat pre i posle obroka jer to pomaže varenju.

Pokušajte da se zdravo hranite

Izbegavajte džank hranu, kao što su pica, pljeskavice i prženi krompir, na putu za poboljšanju apetita. Ovakva hrana ne samo da pretrpava organizam nezdravim kalorijama, već predstavlja i ozbiljnu opasnost po zdravlje. Izbegavajte gazirane napitke jer oni sadrže mnogo nezdravih šećera.Nemoguće je povećati apetit posebno kod dece uz gazirane napitke i zašećerene sokove.Apetit ćete poboljšati ako pijete isključivo vodu. Umesto sokova, jedite celovite (neprerađene) namirnice, kao što su ovas, mekinje, povrće i belo meso. Ako se dobro pripreme one će vam obezbediti raskošne obroke i brojne koristi za zdravlje organizma i ujedno će vam popraviti apetit.

Vlakna jedite u umerenim količinama

Namirnice koje sadrže dosta vlakana, jedite u umerenim količinama. Premda one organizmu daju zdrava vlakna koja pomažu varenju, trebalo bi da znate da se vlakna sporo vare. Vlakna ispunjavaju želudac mnogo brže od drugih namirnica i mogu da odže sitost jako dugo što dovodi do smanjenja apetita.

Vežbajte bar 3 puta nedeljno

Možda ovo deluje kontraproduktivno za nekog ko želi da dobije na težini, međutim, vežbanje je odličan način da povećate težinu. To je zdrav način za postizanje željene težine bez potrebe da se pretrpavate masnom hranom. Trebalo bi da vežbate najmanje tri dana u nedelji i to sa fokusom na aktivnosti koje se sastoje od čučnjeva, zgibova i mrtvog dizanja. Vežbanje uz pravi balans proteina i ugljenih hidrata povećava mišićnu masu i popravlja apetit.Osobe koje su fizički neaktivne i uz mnogo napora ne uspevaju poboljšati apetit.Posle fizičke aktivnosti sigurno ćete osećati glad.

Izaberite omiljenu hranu

Za brzo otvaranje apetita što češće pripremajte omiljena jela.Brz i delotvoran način za popravljanje apetita je da jedete samo ono što volite. Postavite svuda po kući posude sa omiljenom hranom, posebno grickalicama. One ne samo da će mamiti vaše čulo ukusa, već će vam biti u vidokrugu i u vreme kada vam se ništa ne jede. Dobar način da to postignete je da ono što volite jedete u zdravim količinama i pripremljeno na zdrav način. Na primer, ako volite pljeskavice, zašto ne biste probali zdrave pileće pljeskavice sa salsom od avokada?

S vremena na vreme častite sebe slatkim grehovima, poput čokolade, pice ili slatkih i kiselih jela koja će vam nadražiti čulo ukusa. Samo morate da vodite računa da jedete umereno.

Uspomene imaju veliku ulogu u popravljanju apetita. Razmišljajte o dragim uspomenama koje su povezane sa hranom u kojoj ste uživali sa svojom porodicom ili prijateljima ili nekom dragom osobom. Bićete iznenađeni koliko će vam se apetit poboljšati.

Prilikom kuvanja koristite začine i bilje

Začini i bilje za začinjavanje hrane su još jedan metod za poboljšanje apetita. Prijatan miris i ukus mogu da pobude vaše čulo ukusa i da vam pomognu da jedete više. Eksperimentišite sa različitim začinskim biljkama i začinima da vam ne bi dosadio uvek isti začin ili biljka ili način kuvanja. Cimet ima slatki, mirišljavu aromu i daje jelima odličan ukus. Možete da upotrebite prstohvat cimeta kada pripremate pecivo, u šolji čaja ili kakaoa. Cimet takođe stimuliše apetit i ima brojna korisna svojstva za zdravlje organizma.

Aroma majčine dušice, origana, bosiljka ili komorača ne samo da je primamljiva, već će naterati vaše čulo ukusa da vapi za još hrane.

Izbegavajte da jedete sami

Hrana je uvek mnogo ukusnija kada ste u dobrom društvu. Trudite se da vam tokom obroka uvek pravi društvo neko iz porodice ili neki prijatelj. Kada ste sami, šanse da preskočite obrok ili posegnete za džank hranom su mnogo veće. Možete da malo i da podignete lestvicu tako što ćete se uključiti u neki društveni klub za koji ste zainteresovani. Na taj način ćete imati priliku da uživate u dobrim obrocima, okruženi ljudima sa kojima delite interesovanja.

Napomena

Postoje slučajevi kod kojih je nedostatak apetita povezan sa načinom života. Na primer, pušači, alkoholičari i osobe koje su navikle na sedelački način života, obično imaju problem sa apetitom. Ima i slučajeva gde je gubitak apetita neželjeno dejstvo nekog leka. Lekar bi trebalo da vas posavetuje šta bi trebalo da radite u takvom slučaju. U nekim drugim primerim, gubitak apetita može da bude pokazatelj nekog ozbiljnog zdravstvenog problema, kao što je kancer. Ukoliko gubitak apetita i dalje traje, uprkos tome što ste sledili ova uputstva, trebalo bi da potražite pomoć lekara. Vaš lekar će izvesti različite preglede, testove i analize i doći do zaključka na osnovu koga će moći da vam da savet.