Kako se gubitak zuba rešava savremenim stomatološkim rešenjima(all on 4)

Kako se gubitak zuba rešava savremenim stomatološkim rešenjima

Loše životne navike uzrok su mnogih problema, društvenih, socioloških, ali i zdravstvenih, često dovode do bolesti. Bezubost je takav problem, nastaje usled loših životnih navika, koje su svakodnevnica našeg  društva, zato je u Srbiji veliki procenat ljudi koji su bezubi. Dešava se da pored nemarnosti, koja je  najčešći uzrok porblema, do gubitka zuba dovedu i neke ozbiljnije bolesti. To dolazi kao podesetnik da oralnu higijenu ne treba zanemariti.

Koji su uzroci bezubosti

Bezubost značajno utiče na kvalitet života, narušava izgled i društveno ograničava ljude bez zuba, koji se stide da se nasmeju u društvu, pa izbegavaju društvena okupljanja i tako se vremenom otuđuju.  Zato je važno na vreme spoznati uzroke bezubosti i brinuti o tome da se ne podstiču, već da se na vreme spreče.

Postoji tehnika ugradnje implanata kod potpuno bezubih vilica koja je poznata kao all on 4 koncept.  Najčešći uzroci su bolesti desni i karijes, erozija i ispadanje zuba pre vremena usled nezdrave ishrane i konzumiranja šećera i različitih kiselina koje štete zubima. Loše životne navike, konzumiranje alkohola, uzimanje opijata, ali i neke ozbiljne bolesti poput HIV-a, bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti jesu  uzročnici propadanja zuba i bezubosti. Već je naglašeno da su nerazvijena svest o stomatološkim sistematskim pregledima  i strah od zubara među vodećim uzrocima, zato je nužno širiti svest i  edukovati se o konkretnim problemima.

Koncept all on 4 cena je kvalitetnijeg života

Obzirom da bezubost donosi mnoge poteškoće mnogi se odlučuju na njeno rešavanje modernim stomatološkim tehnikama, ugradnjom implantata, odnosno veštačkih zuba od biokompatibilnog materijala koji se ugrađuju u vilicu.

Tehnika all on 4 se uglavnom savetuje pacijentima kod kojih je vilična kost slaba da ponese ugradnju svih implantata kao zamenskih zuba. Ova tehnika bazira se na ugradnji samo četiri implantata, dva  pod uglom od 45°  na poziciji četvorke ili petice, prednji zubi su pod pravim uglom i na konstrukciju se dodaju viseće šestice. Ugradnjom implatanata pod uglom izbegava se njihov kontakt sa nervima i sinusima što je suština koncepta all on 4. Kada je u pitanju tehnika all on 4 cena je zanemarljiva u poređenju sa benifitima i prednostima koje ova ugradnja donosi.

Koncepcija je takva da četiri implantata nose konstrukciju od dvanaest zuba, njih deset je u konstrukciji od samog početka, u prvoj fazi ugrađuje se deset zuba, a onda se u završnoj fazi dodaju šestice. Pošto se postavljaju samo četiri šrafa u vilicu, ova tehnika predstavljaja brzo rešenje kompleksnih stomatoloških problema. S obzirom na to da je rešenje trajno  all on 4 cena je izuzetno pritupačna.

Iskustvo pacijenata je na strani  modernih rešenja bezubosti

Kada se porede iskustva pacijenata koji nose klasičnu totalnu protezu i iskustva onih koji su se odlučili za koncept all on 4, zadovoljstvo i kvalitet je u potpunosti na strani ovih drugih, prvenstveno zato što se implantati ne skidaju i održavaju jednostavnim pranjem kao i prirodni zubi.

Neke od prednosti all-on-4 zubnih implantata uključuju prirodan osećaj prilikom zagrizaja, kao i neometanu sposobnost govora i smeha. Pacijenti koji su se opredelili za ovu metodu i poveli računa o svom zdravlju, često izjavljuju da su prešli put od bezubosti do osmeha koji donosi olakšanje i unosi novu energiju u život.