glicerin za lice

Kako se koristi glicerin za lice ?

Glicerin za negu kože

Glicerin je u koymetici dobro poznat kao višenamensko sredstvo za negu kože. Na kožu glicerin deluje humektantno, odnosno održava vlažnost kože tako što prikuplja vodu iz okoline. Ima i brojna druga korisna dejstva na kožu i dobar je za lice i celo telo. Stimuliše podmlađivanje ćelija kože pa se zato koristi u brojnim preparatima za lice, kao što su sapuni, losioni za telo, ovlaživači, pilinzi, pakovanja i maske za lice, kao i šamponi i regeneratori za kosu.

Glicerin za lice i njegova korisna dejstva

Glicerin, u hemiji poznat kao glicerol, podesan je za sve tipove kože, uključujući i masnu. Koristi se za lečenje brojnih problema usled masne kože, kao što su akne, kožne infekcije, bore i sitni nabori. Ako imate suvu kožu, nanesite glicerin na lice da biste povećali i zadržali vlažnost kože i tako sprečili isušivanje. Koža će vam biti hidrirana i čista bez štetnih dejstava.

Glicerin odgovara većini ljudi, a njegovo delovanje na lice je zdravo. Koži daje prirodan izgled.

glicerin za kozu

Da li je glicerin dobar i za vašu kožu?

Glicerin je bezopasan za kožu. Počnite da ga koristite za negu kože pa ćete imati blistavu, zdravu, glatku i elastičnu kožu. U nastavku članka pročitajte više o tome kako se koristi glicerin za lice i kožu celog tela.

Upotreba i korisna svojstva glicerina za lice i telo

 1. Hidratacija kože – Glicerin deluje kao veoma delotvoran ovlaživač kože. Dovodi do toga da vaša koža upija vodu iz vazduha pa se tako smanjuju suve površine. Zbog toga je glicerin za lice veoma koristan tokom zime. Kao ovlaživač, glicerin može da se nanese direktno na lice. Natopite komadić vate glicerinom i nanesite ga na kožu. Primetićete da vaša koža postaje mekša, elastičnija i hidrirana odmah nakon nanošenja.Glicerin koži daje zdravlje i neophodnu vlažnost a za lice je ovo posebno važno jer trpi sve uticaje iz spljne sredine. Poznat je i po svom lekovitom delovanju na suvu, grubu i nadraženu kožu.
 2. Zatezanje – glicerin protiv bora – Sa starenjem koža gubi sjaj i postaje podložna iritacijama, crvenilu, borama i brojnim drugim problemima – kao što, na primer, suva koža gubi sposobnost zadržavanja vlage. Starenjem koža postaje gruba i javljaju se bore – međutim, redovnom upotrebom glicerina učinićete kožu glatkom i sprečiti probleme koji se javljaju usled suvoće. Glicerin deluje protiv bora tako što će popuniti mikroskopske pukotine na koži.
 3. Održavanje ravnoteže vode – glicerin kao humektant – Humektanti u glicerinu zadržavaju vodu iz vazduha i tako održavaju vlažnost kože. Nanošenjem glicerina na lice smanjuje se gubitak vode usled isparavanja i održava se ravnoteža vode na unutarćelijskom nivou – tako koža ostaje dobro hidrirana i nahranjena. Iz ovog razloga, glicerin u preparatima za negu kože može da izleči, spreči pojavu i neguje suvu kožu.
 4. Zaštita kože – Zbog svog dvojnog svojstva, glicerin se istovremeno bori na dva fronta hidrirajući kožu i ispunjavajući pukotine u suvoj koži – na taj način deluje kao zaštitnik kože lica jer njen spoljašnji sloj ostaje netaknut. Ovaj sloj kože je neophodan kao prirodna barijera koja čuva kožu od zagađivača i bolesti kože koje izazivaju bakterije.
 5. Čišćenje – glicerin i ružina voda za kožu – Glicerin deluje i kao sredstvo za čišćenje kojim se uklanjaju nečistoće i prašina sa kože. Pomešajte glicerin sa ružinom vodom i koristite ih za čišćenje lica. Pre spavanja dobro očistite lice ovom mešavinom. Praktikujte ovaj tretman redovno pa će pore na koži lica biti zaista čiste.
 6. Ishrana kože – Zbog sposobnosti da hrani kožu, glicerin se koristi u brojnim preparatima za lice. Za prehranu kože svakodnevno koristite glicerin pomešan sa nekim ovlaživačem. Redovnom upotrebom ćete kožu učiniti zdravom, mekom i svežom.
 7. Popravlja izgled kože – Glicerin deluje kao emolijent koji ne samo da održava vlažnost kože, već je čini mekom i gipkom na dodir. Čini da vaša koža deluje zdravije i privlačnije, bez perutanja i drugih problema koji prate suvu kožu. Njegovo lekovito dejstvo na rane i kožne bolesti učiniće da vaša koža bude zdrava i glatka.

Kako se koristi glicerin za lica

Toner od ružine vode i glicerina – Ružina voda ima sposobnost da ublažava upale kože i održava u ravnoteži pH – tako osvežava i smiruje kožu. Glicerin jednostavno koži daje vlagu, a da pri tome ona ne deluje masno. Kada se sjedine ova dva moćna sastojka, oni rade udruženim snagama na tome da vaša koža bude negovana i uravnotežena.

Način primene: ovaj toner ćete lako napraviti tako što ćete pomešati ¼ šolje glicerina i ½ šolje ružine vode. Najbolje je da ovu mešavinu čuvate u bočici sa pumpicom da bi vam bilo lakše da je naprskate na lice svaki put kada primetite da vam je koža suva.

Ovlaživač od glicerina i soka limuna/limete  – Ovaj domaći ovlaživač od glicerina odlično deluje kao zaštita kože od hladnog vremena i drugih surovih vremenskih uslova. Ovaj preparat nije dobar samo za lice, već i za kožu čitavog tela.

Način primene: Uzmite bočicu glicerina i dve kašike svežeg soka limete/limuna. U posudu uspite oko 200-250ml glicerina. Možete koristiti i medicinski i nemedicinski glicerin. Sada pomešajte sok limete/limuna sa glicerinom. Dobro pomešajte sastojke i čuvajte mešavinu u staklenoj bočici. Ovaj ovlaživač koristite svake noći pre spavanja. Nanesite ga prstima ili komadićem vate i ostavite da ga koža upije.

Šta smete i šta ne smete da radite sa glicerinom

 • Pre nego što glicerin nanesete direktno na lice, razredite ga vodom. Umesto obične vode, najbolje je da koristite ružinu vodu.
 • Nemojte nanositi previše glicerina na lice i na duži period. Ako to učinite, koža će vam biti previše hidrirana.
 • Ne koristite glicerina sa losionima za kožu koju su već lepljivi.
 • Glicerin je po prirodi lepljiv pa zato pre izlaska operite višak glicerina sa lica. U suprotnom ćete olakšati prašini i drugim česticama da se skupljaju na vašem licu.