kurkuma mrsavljenje kapsule

Kako se koristi kurkuma za mršavljenje

Kako se koristi kurkuma za mršavljenje

Bilo da ste na strogoj dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata ili sledite intezivni režim vežbi, skidanje kilograma može da bude pravi izazov.

Sada je savršeno izvodljivo, i veoma preporučljivo, da se oslobodite viška sala tako što ćete se hraniti zdravo i vežbati redovno. Ne može se zaobići činjenica da morate sagoreti više kalorija nego što ste ih uneli. Postoje načini da ovo bude malo lakše a to je da se koristi kurkuma za mršavljenje!

Uzimanje suplementa kurkume za mršavljenje je jedan od tih načina.

Šta je kurkuma?

Kurkuma – latinsko ime: Curcuma Longa – je biljka koja raste u Indiji. Da bi cvetala traži mnogo kiše i temperaturu između 20 i 30 stepeni Celzijusa.

kurkuma za mrsavljenje

Kurkuma se bere jedanput godišnje zbog rizoma. Rizomi se kuvaju, suše, a potom melju u prah koji se koristi za četiri stvari:

  1. kao boja za tkaninu
  2. kao boja za hranu (to jest, kari)
  3. kao začin u indijskoj kuhinji
  4. kao lek.

Ova četvrta stavka, kurkuma kao lek, očigledno je ono što nas najviše interesuje. U Indiji se kurkuma koristi hiljadama godina kako bi pomogla ljudima sa različitim zdravstvenim problemima. Bilo da imate probleme sa jetrom, želucem ili kožom, aktivno jedinjenje kurkume, antioksidant kurkumin, može da pomogne.A ono što vas još više intersuje je svakako da li je kurkuma dobra za mršavljenje tj. da li ima bilo kakav uticaj na skidanje kilograma.

Kurkuma i mršavljenje: može li da pomogne?

Kada govorimo o kurkumi i mršavljenju, sprovedeno je nekoliko istraživanja o njenom uticaju na ljude. Međutim, ispitivanje na miševima ukazuju na to da kurkumin (aktivni sastojak kurkume), ima nekoliko blagotvornih efekata na kontrolu težine i probleme povezane sa težinom.

  • Stimuliše žučnu kesu da proizvodi žuč, čime poboljšava varenje.
  • Smanjuje nivo šećera u krvi.
  • Smanjuje stvaranje masnog tkiva (sprečavanjem formiranja novih krvnih sudova unutar sala).
  • Samanjuje nivoe insulinske i leptinske rezistencije, a i jedno i drugo je direktno povezano sa stvaranjem masnih naslaga.
  • Smanjuje nivo holesterola.
  • Povećava termogenezu (proces u kome telo sagoreva masnoću da bi telo održalo idealnu temperaturu).

Kao što možete videti, kurkumin pomaže održavanju težine na više načina ali ima i uticaj na mršavljenje. To je sjajan dodatak zdravoj ishrani!

Ima još korisnih dejstava!

Čak ako ne izgubite ni gram telesne masnoće uzimajući ovaj suplement, ipak ćete imati koristi. Razlog za to je što kurkuma pomaže u borbi protiv brojnih ozbiljnih bolesti uključujući karcinom, Alchajmerovu bolest, artritis i kardiovaskularne probleme.

Kako se koristi kurkuma za mršavljenje

Utvrdili smo da je Curcuma Longa moćna biljka koja zaista može da donese razliku. Ali kako se koristi da bi se postigli optimalni rezultati? Dozvolite mi da vam kažem kako da koristite kurkumu za mršavljenje na praktičan i razuman način.

Kurkuma za mršavljenje se može uzimati u tri različita oblika: kao kapsule sa prahom, kao tinktura i kao tečni ekstrat. Preporučujemo vam da uzimate kapsule jer je to najlakši i najpraktičniji način za konzumiranje kurkume.

Kapsule sa prahom kurkume

Recimo da ste naručili kapsule. Kako da ih uzimate? Koliko često i koliko dugo?

Pre svega, morate imati 18 ili više godina da biste pili kapsule. Drugo, vodite računa da pratite preporučenu dozu navedenu na etiketi (obično 1 do 3 kapsule dnevno, što bi bilo oko 1000mg dnevno). Veća doza ne znači automatski brže i bolje rezultate!

Neki proizvođači preporučuju uzimanje kapsula između obroka, kako bi apsorpcija i efikasnost aktivne supstance bila maksimalna. Međutim, drugi preporučuju uzimanje tokom jela. Stoga, vodite računa da pratite uputstva sa etikete!

Šta se događa ukoliko ne primetite nikakav efekat nakon nekoliko dana uzimanja? Ne brinite! Morate da uzimate kapsule najmanje tri meseca pre nego što sa sigurnošću možete da kažete da li deluju ili ne.

Neželjena dejstva

Sve dok uzimate preporučenu dozu, suplement kurkume nema nikakvih ozbiljnih dejstava. Međutim, trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste kapsule kurkume za mršavljenje. Dijabetičari bi takođe trebalo da izbegavaju korišćenje zbog svojstva kurkume da utiče na nivoe šećera u krvi i insulina.

Ali kao i sa svim drugim na svetu, možete se razboleti ako konzumirate preterane količine. U slučaju kurkume i kurkumina, prevelika količina može da izazove proliv, vrtoglavicu i mučninu.