Kako se koristi ulje čajevca za lice, kosu i kao lek

Upotrebe ulja čajevca

Ulje čajevca se izvlači iz listova biljke čajnog drveta (Melaleuca alternifolia), koja je poreklom iz Australije. Ulje čajnog drveta se kreće od bledo žute boje do skoro bezbojnog i transparentnog izgleda. Prošlo je nekoliko hiljada godina otkako su plemena Aboridžina u Australiji prvi otkrili lekovita svojstva ulja čajevca.

Danas, otkriveno je da ulje čajevca da ima antiseptičko, antibakterijsko, antigljivično i anti-inflamatorno dejstvo koje omogućava da se ovo ulje nadje u raznim proizvodima za domaćinstvo i lekovima. Bez obzira na svoju široku primenu, ulje čajevca je jeftino u odnosu na mnoga druga eterična ulja. Takve vrednosti su učinile da ono postane prirodni lek koji je sve popularniji podjednako među laicima i lekarima.

Bilo da ste već stalni korisnik ili samo isprobavate ulje čajevca, podjednako je važno imati na umu da je ovo ulje otrovno ako se proguta. Isto tako, ne smete ga nanositi na oči, ili ubrizgavati u telo u bilo kom slučaju. Ne smete koristiti ovo ulje kod beba mlađih od 6 meseci.

ulje cajevca za kosu

Da biste se lakše kretali među različitim upotrebama ulja čajevca, ovaj članak će predstaviti prednosti ulja čajevca shodno sa četiri glavne primene: kućna upotrebu, tretman kože, nega kose i medicinske svrhe.

Prednosti ulja čajevca

Ulje čajevca za kožu i lice

Ulje čajevca je jedan od retkih etarskih ulja koje poseduje ogromne terapeutske primene i mnoge će tek biti otkrivene. Dole su navedeni neki od  njegovih najpopularnijih i dokazanih koristi za lice.

Protiv akni

Postoje i anegdote i naučne studije koje su pokazale efektivnost upotrebe ulja čajnog drveta za probleme sa aknama. Iako u početku može sporije da deluje, često ima manje nuspojava nego benzoil peroksid, najčešći lek iz apoteke sa jednakim uticajem na lečenje akni kao i 5 procenata rastvora ulja čajevca.

Pomešajte ulje čajevca ili sa vodom ili uljem vitamina E da ga razredite kako bi se izbeglo predoziranje. Zatim nanesite ovu mešavinu svakodnevno na ugrožena područja . Trebalo bi imati strpljenja jer rezultati će se pokazati samo redovnom upotrebom . Takođe, ovo ulje će Vašu kožu učiniti osetljivijom na UV zrake, stoga se preporučuje primena tokom noći.

Za gljivične infekcije

Atletsko stopalo, kosopasica i bradavice su neka česta stanja kože izazvana razvojem gljivica. Ako ste u potrazi za prirodnim lekomprotiv gljivica, ulje čajevca sa svojim lekovitim svojstvima je verovatno zadovoljavajući odgovor na Vaše istraživanje.

Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca na kašiku biljnog ulja i nanesite direktno na ugrožena područja dva puta dnevno. Trebalo bi da smesu štedljivo koristite prvih nekoliko puta da se uverite da Vaša koža ne razvija osip ili druge neželjene efekte pre češće redovne primene protiv gljivica.

Bakterijske infekcije

Zbog svojih anti-bakterijskih  sposobnosti, ulje čajevca može prirodno da isceli kožu sa bakterijskim oboljenjima kao što su male boginje, bradavice ili psorijaza. Takođe može da ublaži peckanje i svrab kože usled ujeda insekata.

Jednostavno utrljajte nekoliko kapi ulja čajevca, razblaženih u vodi, na pogođena područja.Pokrijte zavojem da ih izolujete od spoljašnje nečistoće. Ponovo nanesite dva puta dnevno i menjajte zavoj svakog dana.

Za kosu

Upotreba ulja čajevca za kosu je još jedan razlog zašto važi za važno kućno sredstvo za svako domaćinstvo u ovom savremenom dobu. Brojna lekovita svojstva kao što su antiseptičko i antibakterijsko dejstvo ovog ulja omogućavaju da deluje na određene poremećaje u vezi sa kosom.

Hranljivi šampon

Nekoliko puta nedeljno jednostavno masirajte ulje na kožu glave za zdravu kožu glave i za svilenkastu i sjajnu kosu. Ovaj tretman stimuliše protok krvi, uklanja mrtve ćelije a nauljenost poboljšava rast kose; kosa i koža glave postaju jače a elastičnije.

Opadanje kose

Ulje čajevca koristi se i za lečenje opadanja kose, što je danas veoma čest problem zbog zagađenja i svakodnevnog stresa. Pomešajte 10 kapi ulja čajevca sa 1 kašičicom nosećeg ulja poput maslinovog ulja, biljnog ulja ili bebi ulja. Zatim nežno masirajte smesu na koži temena do 10 minuta. Onda umotajte glavu toplom krpom i ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što isperete šamponom. Ponavljajte što češće za najbolje rezultate.

Kao lek

Pored ovih čestih primena, ulje čajevca dokazano smanjuje simptome prehlade i gripa, kao što su zapušenost u grudima i glavi, kao i zapušen nos.  Takođe može ublažiti bol, efikasno smanjiti temperaturu i glavobolju. Nekoliko kapi ovog ulja u tečnosti za inhalaciju ili kadu sa vodom za kupanje mogu pomoći da se spreči prehlada.

U principu, prednosti ulja čajevca, ako se primene sa oprezom kao što je već rečeno, su bezbedne i efikasne. To je jedno jako praktično eterično ulje sa širokom primenom koje svaka porodica treba da ima u svom kompletu za prvu pomoć i kabinetu sa lekovima i kućevnim preparatima.

Ulje čajevca kao domaći melem

Budući da ima obilje korisnih svojstava kao što su antiseptičko i antimikotično, ulje čajevca može da Vam pomogne na više načina.

Sredstvo za čišćenje domaćinstva

Možete dodati vodu, sirće i eterično ulje limuna na 1-2 kašike ulja čajevca da dobijete sredstvo za čišćenje domaćinstva koje nije toksično. Sipajte ovu mešavinu u bocu za prskanje i primeniti je gde god vidite potencijalno plodno tlo za plesni i bakterije. Na primer, kućni aparati, veš, kupatila i sudopere možete efikasno dezinfikovati ako ih redovno čistite uljem čajevca.

Protiv buđi

Pomešajte jednu kap ulja čajevca sa vodom i naprskajte na ubuđala mesta. Ostavite da deluje 10 minuta, a zatim obrišite vlažnim sunđerom. Takođe, jača doza sa 25 kapi ovog ulja i šoljom sirćeta može da se suprotstavi buđi koja prekriva veća područja. Takođe možete da koristite sodu bikarbonu kao zamenu za sirće.

Prirodno sredstvo protiv insekata

Iako ulje čajevca ima svež miris nalik kamforu za naše čulo mirisa, ovaj miris je dovoljno jak da odbije mrave i druge insekte. Možete umešati nekoliko kapi ulje čajevca sa nosećom supstancom kao što je kokosovo ulje i dobićete domaći preparat protiv insekata, bez hemikalija. Ako imate decu u kući , upotreba ovog ulje kao prirodnog sredstva za borbu protiv štetočina je apsolutno savršen izbor za Vas.