Kako se osloboditi dijareje?

Kako se osloboditi dijareje

 Do pojave dijareje dolazi kada sistem za varenje ne funkcioniše pravilno, što za posledicu ima česte vodnjikave stolice, tri ili više puta dnevno.

Najčešći uzroci dijareje su virusne infekcije, bakterijske infekcije, uzimanje zaražene hrane ili vode, anksioznost, netolerancija na određene namirnice i bolesti sistema za varenje, kao što su sindrom nervoznih creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Dijareja može biti praćena simptomima kao što su bol u stomaku, nadimanje, mučnina i može da dovede do komplikacija poput dehidracije.

Dijareja i prateći simptomi obično traju dva do tri dana pre nego što potpuno nestanu, što zavisi od inteziteta problema.

Protiv dijareje se možete boriti raznolikim prirodnim, kućnim lekovima koji mogu da pobede infekciju, kao i da ublaže simptome.

Ovo je 10 najboljih načina za borbu protiv dijareje.

Jogurt protiv dijareje

Jogurt, a posebno onaj sa živim bakterijama kao što su laktobacilus acidofilus i bifidobakterije, odličan je kućni lek protiv dijareje.

Ove žive kulture pomažu oporavku „dobrih“ bakterija u sistemu za varenje, a uništavaju „loše“ koje izazivaju dijareju.

Američka medicinska asocijacija objavila je rezultate istraživanja koji pokazuju da probiotici pomažu u suzbijanju dijareje koju izazivaju bakterije.

Samo dve šolje jogurta dnevno, mogu da dovedu do znatnog olakšanja. Ako jogurtu dodate bananu, imaćete i dodatnu korist.

Đumbir protiv dijareje

Đumbir se koristi u slučajevima trovanja hranom i ublažava grčeve i bolove u stomaku.

  • Narendajte komadić đumbira i dodajte kašiku meda. Pojedite ovu mešavinu koja će pospešiti lučenje želudačnih sokova i poboljšati varenje. Nemojte piti vodu odmah nakon mešavine.
  • Možete piti i čaj od đumbira dva do tri puta dnevno. Odrežite kolutić đumbira i stavite ga u šolju vode. Kuvajte vodu i đumbir nekoliko minuta, procedite i dodajte malo meda. Ako nemate svežeg đumbira, možete koristiti i onaj u prahu.

Seme piskavice zaustavlja dijareju

Seme piskavice je preporučljivo za lečenje dijareje zbog visokog sadržaja biljnog lepka. Ovaj lepak ima snažno dejstvo protiv dijareje.

    • Pomešajte kašičicu semena piskavice i kašiku jogurta i sažvaćite.
    • Takođe, možete pomešati po pola kašičice pečenog semena piskavice i semena kumina sa dve kašike jogurta, a onda sev dobro sjediniti. Ovu mešavinu uzimajte tri puta dnevno i imaćete brzo olakšanje.

Jabukovo sirće protiv dijareje

Još jedan efikasan kućni lek protiv dijareje je jabukovo sirće. Deluje kao efikasan agens protiv bakterija izazivača dijareje.

   • Sipajte kašičicu jabukovog sirćeta u čašu vode.
   • Pijte rastvor jednom ili dva puta dnevno dok dijareja ne prestane.

Banane za dijareju

Kada imate problema sa dijarejom, preporučuje se da jedete zrele banane jer imaju visok sadžaj pektina.

Pektin je rastvorivo vlakno koje pomaže u suzbijanju dijareje. Banane su bogate kalijumom, elektrolitom koji pomaže brojnim vitalnim funkcijama organizma.

Jedite nekoliko zrelih banana dnevno dok se dijareja ne povuče.

Čaj od kamilice oslobađa dijareje

Kamilica ima antispazmatičko dejstvo i pomaže ublažavanju bolova u stomaku koji se javljaju kao prateći simptomi poremećaja varenja, u koje spada i dijareja. Takođe, ublažava upalu organa za varenje.

   • Skuvajte čaj od kamilice tako što ćete preliti jednu kašičicu kamilice i jednu kašičicu nane šoljom proključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta.
   • Procedite i pijte nekoliko puta dnevno.

Možete piti i zeleni čaj da biste pomogli vašem sistemu za varenje da pravilno funkcioniše.

Beli pirinač za dijareju

Običan beli pirinač spada u blage namirnice koje se preporučuju tokom trajanja dijareje jer se lako vare. Osim toga, može i da smanji broj stolica jer dodaje masu.

Jedite male količine običnog belog pirinča (bez preliva i začina). Postepeno povećavajte količinu uporedo sa smirivanjem dijareje.

Ulje čurukota suzbija dijareju

Čurukot (nigella sativa, mačji brkovi) se koristi za lečenja različitih zdravstvenih problema, kao što su gasovi, kolike, astma, konstipacija i dijareja. Za lečenje dijareje se koristi ulje čurukota.

   • Kašičicu ulja čurukota pomešajte sa šoljom običnog jogurta.
   • Uzimajte ovu mešavinu dva puta dnevno, sve dok simptomi dijareje ne nestanu u potpunosti.

Prirodni lekovi mogu imati različito dejstvo na različite osobe, što zavisi od inteziteta i uzroka dijareje. Ako simptomi ne nestanu u roku od tri ili četiri dana, trebalo bi da se javite lekaru.

Čorba od šargarepe leči dijareju

Čorba od šargarepe je hrana bogata vlaknima, a veruje se da ima i antidispeptičko dejstvo. Čorba od šargarepe se posebno preporučuje deci koja pate od dijareje jer sadrži osnovne hranljive materije koje se gube tokom bolesti.

   • Operite, oljuštite i naseckajte 500g šargarepe
   • Kuvajte u ekspres loncu sa malo više od pola šolje vode oko 15 minuta.
   • Ocedite tečnost.
   • Dodajte malo soli zbog ukusa.
   • Svežu supu jedite svakodnevno dok patite od ddijareje.

Tečnost u velikim količinama

Dijareja može da dovede do dehidracije organizma.  Kada imate dijareju, pijte najmanje osam čaša vode zajedno sa kokosovom vodom, bistrim supama, čorbama od povrća i bistrim gaziranim pićima (bez kofeina). Možete piti i sportska pića koja ne sadrže kofein.

Klonite se kofeinskih i alkoholnih pića. Takođe, izbegavajte kisela pića poput soka od paradajza i limunovog soka.