Kako se pravi rakija od dunja – dunjevača – lekovitost, isplativost, cena

Jedna od, možda najukusnijih je svakako rakija od dunja – dunjevača, a poznato je da ona ima i izuzetno blagotvoran uticaj i na ceo organizam, pod uslovom da se unosi u malim količinama.

Kako se pravi rakija od dunja – dunjevača

Obe vrste dunja, koje su zastupljene na teritoriji naše zemlje, odnosno takozvani vranjanski dunjac i leskovačka dunja se koriste za izradu rakije. Mada je leskovačka dunja više zastupljena, jer ima odličnu aromu i mekša je, ali sitnija, dok se leskovački dunjac ređe koristi za pripremu rakije, pošto uz izuzetno jaku aromu, on ima i posebnu vrstu ćelija (kamene ćelije), te se ne smatra poželjnim za izradu rakije.

Ukoliko vas zanima kako se pravi rakija od dunja – dunjevača, trebalo bi da budete upoznati sa činjenicom da je u tom slučaju vrlo važna priprema plodova, koji moraju pažljivo da budu probrani.

rakija od dunja recept

Pošto nakupite dovoljno plodova dunje, pristupa se njihovom mlevenju, ali postoji jedna vrlo važna informacija u ovom slučaju, koja je vezana za način mlevenja. Neophodno je da usitnite plod dunje tako da ne oštetite semenke, jer ako to ne uradite rakija od dunje će, sasvim sigurno biti gorka.

Dakle, posle mlevenja se naliva voda, pa se masa zagreva do određene temperature, a kada se prohladi, potrebno je dodati kvasac.

Kada počne fermentacija, neophodno je se da ova masa izmeša i to svakako jednom u toku dana. Sledi proces destilacije, koji mora u ovom slučaju da bude izvršen dva puta, a prema tačno utvrđenim pravilima.
Podrazumeva se da svako koga interesuje kako se pravi rakija od dunja – dunjevača mora da obezbedi i pravu posudu, ali i odgovarajući alat, te da se detaljno informiše o celokupnom procesu njene pripreme, a sa tehnološkog aspekta.

Recept

Rakija od dunja – dunjevača se može pripremiti i u kućnim uslovima, ali se mora napomenuti da njen kvalitet ne može da se meri sa onom rakijom koja se priprema po specijalno osmišljenoj recepturi i uz korišćenje specijalizovanih alata.

Obično recept podrazumeva da se plodovi ovog voća usitne, a kako bi se napravila komina, pa se onda u mlaku vodu razmuti kvasac i time se preliju usitnjeni plodovi dunje.
Po završetku procesa fermentacije se pristupa pečenju rakije.

Koliko dunje za litar rakije

Najčešće se kao odgovor na pitanje koliko dunje za litar rakije je potrebno, navodi podatak da je to oko 20 kilograma ploda, mada količina svakako varira.
Ipak, vrlo je važno odabrati odgovarajući plod, jer se rakija od dunja – dunjevača priprema isključivo od zrelih plodova.

Rakija od dunje kao lek

Uz to što se u plodu ove biljke nalazi znatna količina vitamina C, te je poželjno unositi je zarad poboljšanja imuniteta, rakija od dunje kao lek se koristi najpre za poboljšanje rada organa za varenje, ali i uopšteno za poboljšanje stanja celog organizma.

Svakako je preporučeno da se unosi najviše 2 rakijske čašice ovog pića u toku jednog dana.
Prirodna rakija od dunje je bogata i mnogim drugim izuzetno lekovitim supstancama, kao što su, na primer pektini, tanini i amigdalini, ali i sluz, te protidi.

Rakija od dunje cena

Kada je u pitanju rakija od dunja, cena joj može biti znatno viša nego za rakije spravljene od drugih vrsta voća.
Oko 2 000 dinara košta 700 mililitara ove rakije, koja je industrijski spravljena, a cena varira od proizvođača do proizvođača.

Uzgoj dunje za rakiju isplativost

Ako pitate uzgajivače koji dunju izvoze da li je ona isplativa, sasvim sigurno ćete dobiti potvrdan odgovor. Ali, nažalost, ukoliko to isti pitanje postavite uzgajivačima koji svoje proizvode plasiraju isključivo na domaće tržište, gotovo sigurno će vam reći da je njena otkupna cena prilično niska, te da se jedino isplati ukoliko je uzgajaju, da bi od nje sami pravili rakiju.