recept za sok od zove

Kako se pravi sok od zove i koliko je dobar za zdravlje

Osim što je veoma ozvežavajuć tokom letnjih dana, sok od zove ima i nebrojena lekovita svojstva

Zova ili bazga, kako je u našim krajevima takođe zovu je poznata kao biljka od koje se pravi dok, odnosno sirup koji se razblažuje i koji je pravo osveženje u toplim letnjim danima.

Ono što možda niste znali je da ova biljka, koja se u različitim kulturama koristi preko hiljadu godina, ima mnogo lekovitih svojstava, ali se takođe u narodu od vajkada govori i o nekim negativnim stranama koje ima sok od zove.

Kako se pravi sok od zove?

Pre nego što uopšte započnete pravljenje vašeg soka od zove, potrebno je da prvo nabavite zovu. Ukoliko je ne kupujete, već berete sami, potrebno je da odaberete sunčan dan, najmanje pet dana nakon poslednje kiše, kako bi cvetovi zove bili puni polena. Cvetovi zove treba da se drže okrenute ka gore, kako nebi došlo do toga da polen iz njih počne da ispada, jer je on glavni nosilac ukusa ovog soka.

sok od zove

Sastojci koji su vam potrebni da biste napravili domaći sok od zove su 30 cvetova zove, 50 grama kristal šećera, 4 supene kašike meda, koji mora da curi, dakle ne sme biti ušećeren, kao i dva limuna.

Ovaj recept za sok od zove je veoma jednostavan i ima svega nekoliko koraka.

Ono što je potrebno da uradite je da, pre svega, dobro operete zovu i uverite se da u njoj nema nikakvih mušica ili buba.

Šećer i med sipajte u veliku šerpu, dodajte jedan litar vode i pustite da lagano kuva sve dok se sav šećer ne rastopi, a onda šerpu sklonite sa toplote.

Na kraju narendajte koru jednog limuna i dodajte zovu cvetova okrenutih ka dole, tako da svi cvetovi budu potopljeni pod vodom. Iscedite sok limuna čiju ste koru narendali, a drugi isecite u kolutove i takođe ih ubacite u šerpu. Poklopite šerpu i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon što je sve odstojalo, procedite sok najpre u veliku činiju, kako biste se uverili da ništa nije prošlo kroz cediljku, a potom sirup sipajte u flaše ili tegle.

Svoj sok od zove s limunom možete piti razblažen sa vodom ili kiselom vodom.

Sok od zove i zdravlje

Konzumiranje zove, kao i većina biljaka, donosi beneficije našem organizmu. Neke od najčešćih lekovitih stvojstava zove u vezi su sa lečenjem sinusnih infekcija, gripa, prehlade i drugih respiratornih disfunkcija, iritacije kože, stresa, kao i alergija.

Zova se kao lek može koristiti ukoliko imate visok holesterol. Prema istraživanjima, moguće je preventivno koristiti različite biljke kako bi se izbegle srčane bolesti. Glavna biljka koja pomaže u prevenciji ovih bolesti je upravo zova. Zova može da, nakon dve nedelje dodavanja u čaj, snizi nivo holesterola i triglicerida u vašem organizmu. Cvetovi zove sadrže kvercetin, za koji je otkriveno da uspešno snižava nivo holesterola u organizmu. Niži holesterol znači manje naprezanje srčanog mišića i manje šanse za pojavu šloga ili smrtnog srčanog udara.

Mnogi su danas u velikom razmišljanju kada je u pitanju primanje vakcine protiv gripa jer se govori da je puna toksina. Prema istraživanjima stručnjaka, ekstrakt zove je ekstremno efektivan pri lečenju simptoma gripa. Takođe, zova, kao i njen sok, ima svojstvo snižavanja telesne temperature, koja se javlja kao glavni simptom pojave gripa.

Sok od zove je bogat vitaminom C, koji može mnogo da pomogne kada je u pitanju lečenje tetiva, ligamenata, krvnih sudova i kože. Ova biljka je moćan antioksidant, koji štiti telo od oksidativnog stresa. Kada je telo pod konstantnim napadima stresa, zdravlje mnogih vitalnih organi su pod rizikom. Zova može pomoći i pri smanjenju efekata hroničnih bolesti kao što su rak, diabetes i srčane bolesti. Jedan od načina na koji ova biljka može pomoći vašem telu je jačanje imunog sistema i to čišćenjem od bilo kakve vrste toksina iz limfnih žlezda. Korišćenje zove je tradicionalni način detoksikacije organizma. Takav način detoksikacije pomaže jetri tako što je oslobađa dela posla kada je u pitanju otklanjanje toksina iz organizma.

Jedan od načina korišćenja zove u Evropi je, primena ove biljke kao leka kada se približava zima. Zova se daje deci pre sezone prehlada kako bi ojačala njihov imuni sistem i omogućava im da se bez mnogo muke bore protiv kašlja i prehlade koji dolaze sa zimskim danima.

Prolećni period sa sobom donosi polen, a uz njega uvek stižu i brojne alergije, koje se odražavaju na očima, ili izazivaju kijanje i curenje nosa. Za razliku od cvetova ostalih biljaka, cvet zove može pomoći pri umanjenju simptoma alergija. Ekstrakt zove pokazao se kao uspešan lek protiv alergija na polen. Umesto što svako jutro tokom sezone alergija popijete lek protiv alergije, mogli biste da popijete čašu soka od zove i uživate u svom danu bez alergijskih simptoma.

Osim svih beneficija koje donosi vašim unutrašnjim organima, zova može pomoći i vašoj koži. Ekstrakt cveta zove koristi se kao lek osipa kože, opekotina i infekcija. Lekovito svojstvo zove takođe se može koristiti ukoliko želite da izbledite pegice ili se rešite nesavršenosti kože, kao što su tragovi koje ostavljaju akne.

Da li je sok od zove štetan za muškarce?

Pitanje pbezbednosti konzumiranja soka od zove kod muškaraca je ono koje se često postavlja. Ono što je istinit odgovor na ovo pitanje je da štetno svojstvo soka od zove na muškarce još uvek nije naučno dokazano. Dok se u narodu od vajkada tvrdi da je zova za muškarce štetna zbog toga što izaziva sterilitet i impotenciju, naučnici govore da je u pitanju mit koji nije potkovan čvrstim naučnim dokazima, te da je konzumacija soka od zove bezbedna za muškarce.

Sok od zove i sterilitet

Kao što smo već spomenuli, narodna medicina ne ubode poentu baš svaki put i sok od zove nije štetan za muškarce, te samim tim ne izaziva sterilitet. S medicinskog aspekta je dokazano da sok od zove nije štetan i još uvek nema nikakvih dokaza u suprotno, odnosno u bilo kakve štetnosti ovog soka po reproduktivni sistem muškarca.

Što se tiče narodnog prodanja o toj štetnosti, postoji jedna od priča zbog čega se misli da je ovaj sok štetan. U toj priči jedna baka nije imala dovoljne zalihe ovog soka u kući kako bi poslužila sve goste, pa je rekla kako je sok od zove loš za mušku decu i odatle je mit potekao.

Sok od zove u trudnoći

Iako nema potvrđenih štetnih efekata soka od zove, trudnicama i dojiljama je preporučeno da ga ne konzumiraju. Zbog toga što efekat soka od zove na trudnice nije dovoljno istražen, najbolje je ne piti ga tokom trudnoće. Jedan od razloga za to je što sok napravljen od nezrele zove može izazvati povraćanje, mučninu i dijareju, pa tako povrediti i majku i dete. Svakako je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li je bezbedno da pijete sok od zove tokom trudnoće.

Kao biljka sa dugim stažom korišćenja na različite načine, zova je opravdala svoj status lekovitog bilja. Kako znamo da ne postoji mnogo opasnosti čak ni kada konzumiramo mnogo soka od zove, možemo mirno da sačekamo letnji period kako bismo primenili naučeni recept, a zatim možemo da uživamo u osvežavajućem napitku tokom dugih i toplih letnjih dana.