Kako se rešiti celulita? 15 prirodnih lekova protiv celulita na nogama, rukama i stomaku

Bez obzira na godine i težinu, 8 od 10 žena ima celulit u nekom periodu njihovog života. Celulit se prikazuje kao mana u medijima, a konvencionalna medicina nam govori da ne možemo ništa da uradimo kako bismo ga se rešile kod kuće i da preostaju samo skupi tretmani. Ali, istina je da ukoliko počnete da koristite ove prirodne lekove za celulit čim primetite nabore na koži koji liče na „koru narandže“, to će rezultati biti bolji. Pre nego što pročitate o prirodnim lekovima za uklanjanje celulita, malo ćemo ga proučiti.

Šta je celulit ?

Medicinski rečeno, celulit nema značenje. Ukoliko odete kod dermatologa i zatražite savet za rešavanje celulita razumeće vas, ali samo zato što mediji prave frku od toga. Celulit prave masne naslage koje se talože, u obliku mini loptica. Ćelije masti se zapravo sastoje od malih pregrada, zbog kojih koža izgleda kao kora narandže. Celulit je češće vidljiv kod žena nego kod muškaraca, zbog strukturalnih razlika u građi tela, zahvaljujući kojima žene imaju rupičaste nabore na koži.

Šta doprinosi formiranju celulita ?

Celulit nastaje zbog štete koju prave slobodni radikali i zapušenog tkiva. Akumiliranje toksina, genetika i životni stil takođe doprinose stvaranju celulita.

 

Kako se prirodno rešiti celulita ?

U tekstu ispod naći ćete prirodna rešenja uz pomoć kojih ćete istopiti celulit:

 1. Pijte puno vode

Voda hidrira ćelije masti i izbacuje nagomilane toksine. Voda omogućava limfnom sistemu bolji rad i sprečava zadržavanje tečnosti, što je još jedan od faktora odgovornih za nastanak celulita. Pijte najmanje dve litre vode svakog dana, kako bi izbacili toksine. Ovo je jedan od dokazanih prirodnih rešenja za uklanjanje celulita na stomaku i naslaga na leđima.

 1. Redovno radite detoks

Redovnom detoksikacijom ćete se rešiti celulita na butinama i zadnjici. Odvojte dan-dva za post, na kom ćete piti samo ceđene sokove. Možete razgovarati sa doktorom koji vas može posavetovati za dalje. Pijte puno vode svakog dana kog poštujete režim detoksikacije. Neke osobe jedu samo jednu vrstu hrane, kao što je npr. supa od kupusa, ili voće i povrće. Obe metode pomažu, ukoliko želite da izgubite višak vode. Zapamtite, detoksikacija ne treba da se radi često, jer tada telo može izgubiti važne hranljive materije.

 1. Vežbe protiv celulita

Celulit pogađa žene svih godina, ali je primetno manji kod žena koje imaju dobar idneks telesne mase (ITM). Takođe, žene koje redovno vežbaju imaju manje celulita od onih koje vode sedentan život. Osobe koje puno šetaju, voze bicikl, bave se aerobikom, plešu, plivaju, džogiraju, itd. imaju mnogo manje problema sa celulitom, te su im tela zategnuta. Redovno plivanje i upotreba tegića, pomoćiće će vam da se rešite celulita na rukama.

 1. Jedite više voća i povrća

Ljudsko telo je prirodno alkalno, ali ga zasipamo kiselom hranom, što uzrokuje disbalans u pH nivoima. Pa, ukoliko se hranimo zdravo i unosimo puno voća i povrća, možemo smanjiti zadržavanje vode i podstaći limfni sistem da izbaci toksine. Zauzvrat, rešavamo se celulita na rukama, stomaku, butinama i zadnjici. U alkalne namirnice spadaju: bademi, banane, kupus, karfiol, zelena salata, grožđe, grejpfrut, šumsko voće, spanać, proso, melasa, krastavac, potočarka, luk, pečurke, itd. Nemojte jesti voće nakon obroka, jer se ono tada fermentiše i formira alkohol, koji se posle troši na energiju, umesto na sagorevanje masti.

 1. Izbegavajte dijetu sa puno proteina

Ustanovljena je direktna veza između konzumiranja crvenog mesa i stvaranja celulita. Tako da, izbegavajte prevelik unos proteina- nemojte jesti više od 60 g dnevno. Ishrana bogata proteinima dovodi do viška kiseline koja začepljuje ćelije, zbog čega se formiraju masne pregrade koje su vidljive kao celulit.

 1. Četkajte telo

Suvo četkanje tela četkama jedan je od dokazanih prirodnih tretmana za celulit, koji deluje već za dve nedelje. Četkanje tela je jedan od drevnih rituala u nezi kože koji se pominje u ajruvedskim spisima- indijsko lekarstvo je praktikovalo ovaj metod vekovima. Stimuliše limfne čvorove da izvlače toksine i poboljšava funkcionisanje bubrega. Pre tuširanja, dobro iščetkajte celo telo kvalitetnom četkom, pokretima prema srcu. Osim što uklanja suvu kožu i mrtve ćelije kože, pomaže i pri uklanjanju celulita sa ruku, stomaka, butina, i sl.

 1. Jednom nedeljno, uradite piling i masažu

Nežnim pilingom otčepićete pore na celom telu. Takođe, redovno idite na masažu dubinskog tkiva ili toplim kamenjem. Uz pomoć pare, saune i spa tretmana, istopićete celulit.

 1. Natapajte se u mineralnoj kupki

Postoje soli za kupanje koje možete sipati u kadu i natapati se barem 15 minuta, kako bi re-mineralizovali telo. Ovo je jedan od koraka koji treba preduzeti ako želite da se rešite celulita za dve nedelje.

 1. Probajte pakovanja sa blatom

Pakovanja za telo sa blatom oporavljaju tkivo kože i alkalizuju je, što pomaže u otčepljivanju pora i neutralizaciji kiselosti kože. Potražite salon koji nudi pakovanja sa blatom od algi, to je jedna od najboljih opcija za umanjenje celulita.

 1. Rešite se celulita pilingom od kafe

Pilinzi na bazi kafe dokazano uklanjaju celulit. Možete kupiti gotov piling na bazi kafe, ili napraviti svoj, koristeći ostatke kafe i maslinovo ulje. Nanesite ga na područja sa celulitom, pre kupanja. Kafa izvlači toksine iz kože, čineći je glatkom, i bez nabora.

 1. Redovno praznite creva

Zatvor je jedan od načina na koje telo pokušava da vam kaže da je prepunjeno toksinima. Oni se gomilaju u ćelijama kože, terajući masno tkivo da pravi džepove u kom će se akmulirati otpadne materije. Zato, rešite se problema zatvora pravilnom ishranom, vežbanjem i dovoljnim unosom tečnosti.

 1. Izbegavajte alkohol i pušenje

Nikotin i alkohol imaju dehidrirajuća svojstva. Uz to, vaše telo koristi alkohol za energiju, umesto da sagoreva masti, te se ona skuplja kao celulit na stomaku, butinama, zadnjoj loži i zadnjici. Zato, ukoliko praktikujete neku od ovih loših navika, pokušajte da prestanete.

 1. Uzimajte suplemente minerala/vitamina

Posavetujte se sa doktorom oko najboljih suplemenata vitamina i minerala, koji sprečavaju nastanak celulita. Tražite one koji su bogati Omega 3 esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom C, antioksidantima i drugim mikroelementima. Na ovaj način ćete poboljšati zdravlje i ojačati zaštitu ćelija od začepljenja.

 1. Izbegavajte zaslađena pića

U stvari, izbegavajte šećer u svim oblicima. Zamenite šećer zdravijim alternativama, kao što su organski med, stevija, i sl. Šećer se trenutno smatra opasnijim od masti, i jedan je od uzročnika celulita.

 1. Izbacite soli, ubacite kalijum

So je odgovorna za zadržavanje vode, što može biti uzročnik celulita. Zato, izbacite so iz ishrane i ubacite namirnice bogate kalijumom, kao što su banane i sok od narandže, kako bi izbalansirali soli. Uz to, okrenite se prirodnim diureticima kao što su celer, peršun, potočarka, i sl.

Nadamo se da ćete uz pomoć ovih 15 saveta i drugih, prirodnih načina uspeti da se rešite celulita i dođete do zategnutog, lepog tela, bez celulita.